Трудна и неблагоприятна кампания остават зад гърба си розопроизводителите

*отчита г-жа Зара Клисурова, председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури.

Вначалото на месец юни и последнитерозови цветове бяха обрани от полето ипредадени в пунктовете за преработкана маслодайната култура. От тогава досега обаче стопаните остават в пълноневедение относно цената за килограм,която трябва да получат от търговцитес розовото „злато“.

Това разкриЗара Клисурова от Националния клоновсъюз на производителите на етерично-масленикултури. По думите й тазгодишното бранена рози се е оказало трудно и неблагоприятно.Към настоящия момент розопроизводителитеса получили единствено авансова сумаот преработвателите в размер от 1,20 лв.до 1,80 лв. за килограм.

– До този момент нямаме никаква яснота кога и колко още ще ни бъде доплатено. Различните розопрозиводители действаха с различна базова авансова сума – обясни Клисурова. – Наред с това стопаните от сектора изпращат една от най-слабите си години по отношение на добива. Спрямо 2018 г. данните показват спад от около 50%. В основата на този незадоволителен процес стоят неблагоприятните климатични условия, свързани с топлата и суха зима, последвалото още по-силно засушаване през март и не на последно място падналите градушки в дните преди старта на розобера. Равносметката е, че отминалата розова кампания никак не бе розова…

Утежняващо обстоятелство се оказва и цената, на която берачите са прибирали етерично-маслената култура. След миналогодишните стойности от 0,80-0,90 стотинки за килограм тази година цената не е паднала под 1 лв. Наблюденията показват, че при тази цена берачите реализират много по-добра печалба, отколкото хората, които се занимават с отглеждането на рози в полето. При 1 лв. разход за прибиране на цвета, имаме още лев разходи за отглеждането на самите масиви. Говори се, че все пак крайната цена за тазгодишния розов цвят ще варира между 2,20 лв. до 2,60 лв. Това означава, че нашата печалба ще бъде ограничена между 20 и 60 стотинки. Реалната цена на тази култура обаче е много по-висока и варира между 3 и 3,50 лв. за килограм. Тогава и тези, които влагат усилия, нерви и разходи, ще получат добро възнаграждение за своя труд – коментира още г-жа Клисурова.

Всичко това вероятно ще доведе след себе си до отлив от гледането на розов цвят и насочването на стопани към други по-обещаващи култури. Подобни тенденции в последните дни вече се забелязват. Допълнително този процес може да бъде утежнен от факта, че част от производителите и до днес не са получили пълно разплащане за продукцията си от 2016, 2017 и 2018 г. От тук нататък смятам, че е необходимо да се хванем в ръце и сами да си намерим пазара на крайните продукти. Трябва да отнесем въпроса и да търсим съдействие от Министерствата на земеделието и икономиката. Това са двете ведомства, които могат да ни подкрепят в опита да разширим пазарите на крайните продукти. Искам този процес да се задейства, за да може още при следващия розобер да имаме реални купувачи.

Надеждата ни са, че до началото на следващата година Законът за розата, обещан още през месец май 2018 г., все пак ще бъде приет – обобщи в края на разговора ни Зара Клисурова.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 28)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!