ТРУДОВЕЦ – ГОЛЯМО И КРАСИВО СЕЛО С ТРУДОВИ ХОРА!

<>Безработица в Трудовец няма, трудовчани си имат всички удобства и придобивки,строеното тук преди десетилетия е съхранено. И са убедени, че най-доброто място за живеене е тяхното село! –  посочва кметът Еленко Иванов. 

Само на 4 километра от Ботевград, в едноименната котловина се намира село Трудовец. Разположено е на голяма площ от близо 40 000 дка, през него протичат няколко реки(Бистрица, Калница, Касица и Черниш), които в края на селото си „подават ръка“ и събират водите си в Калница. Планински възвишения от иглолистни и широколистни гори се издигат в южните склонове на Стара планина. А през самия център стотици години е преминавал стратегически път от столицата през близкия град за Варна и Русе. Бърза е днес връзката с Правец, с автомагистрала Хемус, с Мездра, Монтана… В това село е роден и поетът Никола Ракитин, признателните хора му издигат паметник, неговото име носи и футболния клуб. 

Еленко Иванов е новият кмет на ботевградското село Трудовец. Тридесет и три годишен,семеен, зареден с амбиции и желание да остави ярка следа след себе си, да задържи младите. Спечелва нелеката надпревара на последните избори, преди това е бил общински съветник в Община Ботевград. Завършил е Техническия университет в столицата, специалност компютри и компютърни технологии. Дванадесет години работи в IT-областта за лондонска фирма, известно време е бил и в чужбина.

– Работех от дома си в селото, нали сега е лесно с интернет-връзките. Професията ми беше много добре платена, но реших да си наруша комфорта и да се отдам на селото, на хората. Аз самият съм роден тук, тук живея, тук е семейството ми, познавам хората, познавам и проблемите на нашето населено място – започваме разговора с г-н Иванов в уютната обстановка в кметския кабинет. – Безпартиен съм, считам, че това е най-доброто и престижното за един кмет – да не служиш никому, а на хората. Имах желанието и идеята да върнем младите в Трудовец, и то още докато бях общински съветник, тогава възродихме спорта в Трудовец. Мнозина жители работят и в столицата, и в Ботевград и редно беше да им се намери занимание. Та

БЕЗРАБОТИЦА В ТРУДОВЕЦ НЯМА! По временната заетост при нас, забележете, нямаме нито един работник, но нямаме и малцинства. Само няколко са ромските семейства, които са работещи, интелигентни и проблемите при тях са изключени.

Трудолюбиви са нашите хора, ние сме единственото село в община Ботевград, в което има жилищни блокове, площадът ни е огромен, читалището – също. По един и същи начин са изградени сградата на кметството, пощата, имахме и Младежки дом, който сега е фирмен обучителен център за монтаж на газови инсталации. В него се намира и хотелът.

Настоявам да отбележа, че някогашното строителство е било изключително качествено, затова не се налага да правим ремонти, да реновираме сградите. До училището ни имаше детска градина, която е преместена в горната част на Трудовец, а на старото място е изградена спортна площадка (освен за футбол, заделихме място и за фитнес). И беседката ни е много хубава, тя е от две години. Идеята ми беше да се обединят всички институции и заедно да ползваме благата на Трудовец, хората да се чувстват сплотени, да си помагаме…

Започнахме да почистваме реките, покрайнините на селото. Имаме прекрасна вилна зона с красиви вили на известни личности от столицата и др. големи градове, но там се намираха нерегламентирани сметища. Целта ни беше тя да стане атрактивна. Затова и от няколко години сме създали прекрасна организация по извозване на отпадъците и това много ограничи създаването на нови сметища.

Голям проблем на с. Трудовец е ВОДОСНАБДЯВАНЕТО, съвместно с общината ще се постараем да работим по проекти и да го разрешим. Петдесет километра е нашата водопреносна мрежа, за подмяната й е необходимо голямо финансиране. Имаме прекрасна вода, тя идва от близка красива местност, но не ни достига, заради загубите по трасето. А главният водопровод не е ремонтиран от много години.

Трудовец е голямо село, само в едната посока разстоянието е около 4 километра, в него са обособени четири квартала, петият е „Манастирица“ (изключвам вилната зона). В „Грамер“ работят около 1000 души, половината от тях ги извозват от други населени места. В него се изработват автомобилни седалки, предвижда се разширяване на завода, ще бъде включена линия за направата на седалки за BMW. В нашето село се произвеждат и безалкохолните напитки с марката „Горна баня“. И в Ботевград има няколко големи предприятия, където работят наши жители.

Земята се стопанисва от земеделската кооперация и от неколцина частни арендатори. На тях разчитаме при необходимост от помощ. Доста оранжерии има позиционирани в южния край на селото ни, производството е мащабно и собственикът предвижда разширяване на дейността. И животновъдството е добре развито, фермите за овце и крави са в горната част на Трудовец, осигурени са с пасища.

По последните данни постоянно живеещите трудовчани са 3200 души, в това число не е включена вилната зона, тя се населява от 400-500 души. Младите милеят за селото, тук са се устроили, а децата им посещават детската градина, която е много модерна. Стотина са малчуганите, но е планирана да поеме още две групи. В основното ни училище „Любен Каравелов“ се обучават 140 ученика.

Читалището ни развива богата дейност, работим по разни малки проекти, свързани с кметството. Всеки празник се чества, вече трета година при нас се организира фестивал, събират се много танцови състави, целият площад се изпълва с усмихнати и весели хора. Спортните празници също набират скорост, повече от 40 деца са включени в местния футболен отбор и това ме стимулира.

В селото ни има и пенсионерски клуб, там хората си имат свой живот. Организират си сбирки, празници. Празникът на селото ни е на 22 ноември. Трудовец е едно от първите селища наоколо, което е газифицирано и то отпреди 10 години. Използвахме възможността за газифициране на предприятията и много хора вкараха в домовете си уют и топлина. А в момента тече проект за газифициране и на вилната зона. И интернетът е на ниво, така че имаме ВСИЧКИ ПРЕДПОСТАВКИ И ДАДЕНОСТИ ЗА НОРМАЛЕН И СПОКОЕН ЖИВОТ.

Работя с желание, следвам целите си, старая се да давам личен пример… – завършихме разговора с г-н Еленко Иванов.

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-28

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!