Трявна – планински курорт като от картичка

*Последната придобивка е „Стена на храбростта“, скоро ще бъде открит и етнографски парк – разказва кметът Дончо Захариев.

*Чрез спечелени проекти по ПРСР са реставрирани десетки храмове в общината и се подобрява инфраструктурата в общината.

Трявна е планинско градче, закътано в полите на Стара планина. Прилича на картичка,погледнато отвисоко. Сред майската зеленина са накацали бели къщи с балкони с мушката и сакъзчета, с китни дворове.В старата част на града е съхранена автентичната българска атмосфера. От балканските къщи лъха невероятно спокойствие и уют.

Градъти ма отлично местоположение и затова е предпочитана дестинация от туристите.Наблизо са Габрово и Боженци, Дряновският манастир, В.Търново е на 41 км, а Вонеща вода с лековитата си вода е на 20 км. Средната надморска височина е 434 м, а климатът тук е изключително полезен за белодробни заболявания. Смята се, че детската белодробна болница, кацнала сред боровите гори над града, е изградена по заръка на цар Фердинанд и царица Йоана. Затова Трявна се развива не само в посока на еко и селски туризъм, но и в направлението на здравния туризъм -посочи кметът Дончо Захариев. В общината влизат 106 населени места – град Трявна,град Плачковци и 104 села. Близо 60% от по-малките села имат по 1-2 жители през студените сезони. През летните месеци обаче населението им се увеличава,защото тук прекарват отпуската си хора от различни части на страната, дори и от чужбина, закупили имоти.

Обработваемите земи са малко поради това, че тук е планински район. Основният поминък на населението е селският туризъм. В града е развито машиностроенето, като в тази сфера работи една трета от населението.Има и шивашки фирми, които са по-скоро малки и средни предприятия.

Община Трявна успява да реализира проекти по Програмата за развитие на селските райони. В средата на май кметът Дончо Захариев, подписа в Държавен фонд“Земеделие“ административния договор по спечелен проект „Развитие на община Трявна чрез подобряване на техническа инфраструктура“ по мяркаBG06RDNP001-7.001 – Улици „Строителство,реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръжения и принадлежностите към тях“по подмярка 7.2. от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектът е на стойност 1 131 166.05 лева, от които 100% са безвъзмездна финансова помощ. Предвижда се да бъде извършена реконструкция и рехабилитация на улица „Лясков дял“и улица „Украйна“ в града. Вторият договор е за изграждане на съвременна модерна площадка на открито.

В момента Община Трявна изгражда етнографски парк. Той ще представлява старинна улица, на която са направени възстановки на автентични български къщи – тревненска,копривщенска, пловдивска и др. Предвидени са и детски кът и място за игри. Ще има и т.нар. киоски, в които чрез интерактивните технологии ще бъде предоставена информация за характерните особености на различните типове къщи, за забележителностите и историята на Трявна. Проектът се осъществява с целева субсидия на финансовото министерство на стойност 1 млн. лв.

Тази година Трявна се сдоби с още една атракция- „Стена на храбростта“. В навечерието на 143-та годишнина от избухването на Априлското въстание, в Трявна и Плачковци бяха открити паметни мемориали „Стена на храбростта“. Там са изписани имената на героите, загинали за България и родени на територията на община Трявна. Паметникът в Плачковци е изграден по инициатива на жителите на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той има формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит. Върху тях са изписани 121 имена на българските военнослужещи, загинали в шестте войни, в които участва Третата българска държава. Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани и дарения от „благодеен книжен базар“,организиран от местни патриоти.

По ПРСР работи МИГ Трявна-Дряново. С отпуснатите средства ще бъде ремонтиран салонът на читалището в града, като ще бъде обновена сцената и седалките в залата. В Плачковци ще бъде изградена младежка зала и ще бъде направен детски кът в близост до болницата. В по-малкия град през т.г. ще бъде извършен ремонт и на улици.

– В Трявна се стремим всяка година да имаме богата културна програма. Тъй като се опитваме да съхраним традиционните занаяти, искаме те да способстват за разхубавяването на населеното място. Работим съвместно с художествени училища под егидата на Министерство на културата. Всяка година ученици от гимназията в с. Кунино създават свои творби по нашите улици – посочи кметът.

През т.г. отвори врати новия храм „Св. Никола“ в кв. „Светушка“. От 160 години в населеното място не е изграждан храм и затова радостта на местните жители е голяма. Беше направен и ремонт на църквата „Свети Георги“. В някои от селата в общината има уникални църкви, като една от тях е в с. Енчевци, където са творили известни тревненски майстори. Заявено е желанието на общината църквата в с. Скорци да смени статута си от паметник с местно значение в паметник на културата с национално значение. Тя е изградена от племенник на известния майстор Уста Генчо, а стенописите са дело на ученици на Захари Зограф. През м.г. е реставриран и храмът „Свети Архангел Михаил“ в града.

На градове като Трявна е необходимо много малко да се помогне, за да станат като картичка – обобщи кметът.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!