Уважението към хляба събра десетки гости в Овча могила

* Регионалният фестивал на българската погача се провежда традиционно в свищовското село.

Регионалният фестивал на българската погача се проведе за пореден път в свищовското село Овча могила. Той се организира от Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметство с. Овча могила и се откри от кмета на селото и читалищен председател Нели Великова. Г-жа Великова приветства участниците и гостите във форума, който изразява почит към нашия хляб.
Събитието започна с традиционното замесване на домашна питка. Тази година баба Ненка Симеонова, показа майсторство при месенето на хляб по традиционния начин. През това време изложените експонати в залата на читалището се оценяваха от компетентно жури в състав: председател – Диана Блажева и членове – Любомира Петрова и Ваня Цветанова. Хлебните изделия, които бяха 70 на брой, бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“, като в последната намериха място баниците и сладкишите. Тази година журито беше изключително затруднено при оценката на разнообразните вкусотии и добави още една категория – „Други“ – за тези, които не се вписват в останалите три. Дегустирайки всеки един от експонатите, журито направи своя избор, след което най-вкусните и интересни бяха наградени.
Трето място в категорията „Съвременни хлябове“ спечели и председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, който за поредна година участва със свое изделие във фестивала. Наградите на победителите бяха връчени от г-жа Нели Великова. Отличени бяха също най-младият и най-възрастният участник, както и най-добре подреденият битов кът. Дипломи за участие в Регионалния фестивал получиха всички 60 участници, а за празничното настроение се погрижиха танцовите и певчески състави, и оркестърът към Народно читалище „Съзнателност 1899“, село Овча могила.
Лилия Цветанова
Снимките са от пресцентъра на община Свищов

(повече в Агровестник – стр. 30)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!