Умна оранжерия ще следи процесите от засаждането до реализацията на готовата продукция

* Тя ще бъде изградена върху 6 декара до летището в София. С проекта за нейната концепция столичанинът Виктор Асенов стана победител в Националния конкурс за млади фермери 2018 г.

Виктор Асенов от София е тазгодишният победител в Националния конкурс за млади фермери 2018 г. Проектът му за оранжериен комплекс за отглеждане на плодове и зеленчуци с имплементирана умна система за управление на база Blockchain технология, събра най-много точки, което го „изстреля“ на първото място. Първенецът бе обявен в рамките на Първия национален форум на младите фермери, който се проведе в Пловдив. Тази есен Виктор ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се състезава за Европейската награда за млад фермер.
Идеята на Виктор Асенов е да функционира умна ферма, която ще следи процесите от сеитбата и разсаждането до реализацията на крайните продукти в търговската мрежа. Това ще предостави прозрачност на всички етапи по отглеждането, което от своя страна ще даде сигурност на крайния потребител, че консумира чиста и качествена продукция. С помощта на приложение всеки може да провери на смартфона си кога краставиците, които ще се заложат съвсем скоро са откъснати, с какви торове са отглеждани и ще е спокоен какво консумира. Това обясни Виктор при представянето на проекта. По образование той е магистър по Индустриален мениджмънт и Информационна логистика от Техническия университет в София.
Самият оранжериен комплекс е изграден върху площ от 6 декара, близо до летището в София. Представлява едно съвременно високоефективно стопанство предназначено за интензивно отглеждане на плодове, зеленчуци и цветя по метода на хидропониката, в това число и в сезоните, когато това на открит терен е невъзможно. Комплексът предоставя целева информация и функционалност на всички участници в изграждането и развитието му. По този начин могат да се взимат информирани решения на всички нива на управление.
Проектът има ползи и за околната среда. Чрез него ще се внедри хранителна система и рециркулация на дренажната вода. Отоплителната система ще е свързана с възобновяем енергиен източник, ще има и комин за отвеждане на отпадните газове. Предвидена е и система за контрол на климата. В резултат на внедряването на изброените съоръжения и инсталации ще се ограничи в максимална степен вредното въздействие върху компонентите на околната среда. Не на последно, но много важно значение имат социалните ефекти, които ще предоставя умната оранжерия. В дългосрочен план ще се развие социалният й капитал в три посоки: Отношения към други фирми, членство в клъстер, производствена верига или друга форма на съвместно изпълнение, продажби или управление и членство в бизнес или други организации, с цел усъвършенстване на бизнес процесите на оранжерията и на нашия екип, обясни младият фермер.
Инвестицията за целия проект е в размер на 1,5 млн. евро. Тя се усвоява по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони.
На въпрос защо точно такава технология смята да прилага, Виктор отговори така:
– През 21 век всичко се развива много бързо, дигитализацията навлиза ускорено във всички сфери, затова решихме, че има необходимост от проследяемост на стоката. В нашия случай е с краставици, но може да бъде с месо и с всякаква друга храна. Наистина по този начин крайният потребител ще знае какво консумира. Благодарение на Blockchain-технологията няма възможност да се сменя датата на производство, нито да се манипулира информация с какво са хранени растенията. Процесът може да се проследява до най-малките детайли. Ще се заснема отварянето на пакетчето със семена, полагането на семките в кубчетата за разсад, после самото разсаждане и т.н. Ще има камери, които ще следят процесите, за да няма нежелани интервенции. Софтуерът ще записва с какво се хранят растенията, с какво са третирани, кой човек е участвал в беритбите, на коя дата са били. Както казах по този начин крайният потребител ще има яснота и информация какво консумира.
Първоначално ще заложим краставици, но след това планираме да отглеждаме и чери домати, както и модерните на Запад черни домати. Като цяло ще търсим тренда на пазара, тъй като оранжерията е малка. Вече сме подсигурили пазар за краставиците, които ще се реализират в София.
Николета КАРАСТОЯНОВА

На снимката – Виктор Асенов /с грамотата в средата/, най-вляво е евродепутат Владимир Уручев, а най-вдясно миналогодишниият победител в националния конкурс за млади фермери Рангел Матански.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!