Фамилия Нечеви от Садовец се фокусира върху зърнопроизводството

*след като в края на м.г. прекратява дейността на фермата с овце и крави.Младото семейство на Ива и Боян поема наследствения бизнес и днес стопанисва 30 000 дка в Плевенска област.

Фамилия Нечеви от село Садовец обработва близо 30 000 дка в Плевенска област и община Червен бряг.

-От няколко месеца сме съсредоточени върху развитието на зърнопроизводството,след като фермата ни преустанови дейност.До края на миналата година отглеждахме 700 овце и 20 крави – започна да разказва Ива Нечева. – Моят свекър Милко Нечев създава семейния бизнес още през 1996 г.,като стартира с малко семейни земи,които поетапно увеличава. Паралелно през годините е отглеждал различни животни и има сериозен опит във фермерството. Съпругът ми Боян Нечев е отраснал с труда на земеделеца и сега стопанисва хиляди декари. Той още от ученик помага на баща си и е завършил селскостопански техникум.

Ива Нечева е неговата „дясна ръка“ и тъй като е икономист, се занимава със счетоводството, наемането и купуването на земи и др. Завършила е в Свищовската академия „Димитър Ценов“ с бакалавърска степен по икономика на търговията и магистратура „Финансов контрол“. Само през последната година дружеството е увеличило собствените ниви с 2000-3000 дка.

Фамилия Нечеви разполага с два стопански двора в село Садовец. Машинният парк е осигурен основно със собствени средства, с изключение на наскоро одобрения им проект за закупуване на техника по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Чрез него ще се снабдят с трактор, сеялка и култиватор. Нечеви смятат, че модерната техника е сред основните фактори за развитие на успешно земеделие. Разполагат с пет комбайна „КЛААС“ и десетина трактора на различни производители – „КЛААС“, „Джон Диър“, „Кейс“, „Ню Холанд“…

Според бизнесдамата основните проблеми в сектора са високите ренти и таванът на средствата по мерките на Програмата за развитие на селските райони. В двете им фирми са назначени около 20 служители.

– Стремим се да подкрепяме кметствата, чиито землища обработваме – Садовец, Беглеж, Ракита, Телиш и др. – посочи Ива Нечева. – Помагали сме за организиране на празници, на културните институции в тези населени места и сме били винаги на разположение. Последното ни дарение е на медицински център в София.

Тя е на 34 години и успешно разпределя професионалните и личните си задължения. Трите им деца – Милко, Александра и Петя, са възпитани в любов към земята и труда. Най-големият – Милко е осмокласник и е в паралелка стопанско управление. Проявява жив интерес към семейния бизнес и помага на своите родители.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!