ФАМИЛНОТО СТОПАНСТВО НА ЖЕЧКО АНДРЕЙНСКИ РАЗШИРЯВА СПЕКТЪРА НА ОТГЛЕЖДАНИТЕ КУЛТУРИ, ЩЕ РАЗВИВА И ЖИВОТНОВЪДСТВО

* Разработен е проект за изграждане на модерна овцеферма за 500 животни. Тази година фермерите са доволни от получените добиви от основните култури, заложени на 20 000 дка във Видинска област.

Един от крупните арендатори в Северозападна България Жечко Андрейнски и синът му Михаил Андрейнски стопанисват близо 20 000 дка земи във Видинско, от които половината са собствени. Фирмата „Агрофаворит“, управлявана от бащата, обработва 16 000 дка в община Видин, в град Димово, селата Макреш и Грамада. Дружеството „Агроимпрес“ е ръководено от сина, който се грижи за 4000 дка в населените места Рабиша и Раяновци, община Белоградчик. 26-годишният стопанин е завършил магистратура по управление на проекти в селското стопанство в Нов български университет – София. Жечко Андрейнски е дипломиран агроном, до 2000 г. е работил като научен сътрудник и е бил директор на Комплексна опитна станция – Видин. Заедно със съпругата си – Ивелина Андрейнска, от 17 г. развиват частен агробизнес, в който всеотдайно участва и синът им.

Стопанската им база се намира до гара Срацимир, недалеч от Видин. Фамилията работи активно за развитие на зърнопроизводството в Северозападна България и внедряване на нови технологии в този сектор. В момента са започнали проектиране и изграждане на нови складове. В наличните сгради в град Димово могат да съхраняват само една трета от произведената продукция и се нуждаят от допълнително пространство. Чрез фирма „Агрофаворит“ са подали проект за изграждане на нова овцеферма, която имат намерение да издигнат в село Рабиша. Кандидатстват по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ на Програмата за развитие на селските райони – на обща стойност близо 2 млн. лв., в които не е включена цената на животните. Засега проектопредложението им е събрало 62 точки и е преминало успешно единия етап на оценяване.

– Идеята ни е да изградим обекта от нула, но да отговаря на всички стандарти и да е оборудван с модерна техника – ленти за хранене, за извеждане на тора и др. Фермата ще бъде почти напълно автоматизирана, така че да работи с минимална човешка намеса – обясни Жечко Андрейнски. – Решихме да разширим дейността си и в този агросектор, за да осигурим оползотворяване на част от произведеното зърно и на грубия фураж. Насочили сме се към месодайни породи овце, като смятаме да закупим през 2018 г. 500 животни „Ил дьо Франс“. Има търсене на агнешко месо, особено за износ и вярваме, че ще намерим реализация на стоката.

Другото направление за развитие е разширяване на портфолиото от земеделски култури, като смятаме да обърнем внимание на протеиновите. Този сезон заложихме 800 дка грах, от които прибрахме много добри добиви от 400 кг/дка. Над 300 дка е люцерната, като обмисляме да увеличим площите след създаването на животновъдния обект. При основните земеделски култури залагаме на високопродуктивни сортове и въвеждаме нови технологии.

Проблемът с изкупните цени е особено актуален при нас – хлебната пшеница в Северозапада се реализира на 270 лв./тон., фуражната – 255 лв./тон. Това са по-ниски нива от други краища, като търговците се оправдават с транспортни разходи, поради отдалечеността на региона от морските пристанища.

Царевицата е над 3000 дка, рапицата е 2000 дка, слънчогледът заема 6500 дка, на които се прилагат технологиите „Клиърфийлд“ и „Експрес“.

Използването на модерна техника е принцип в работата ни и затова активно се възползваме от възможностите на Програмата за развитие на селските райони. Реализирахме успешно два проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ и закупихме комбайни, трактори и прикачен инвентар. Работим с водещи фирми-вносители и до петата година обновяваме техниката. За да се прави модерно земеделие е необходима съвременна техника и добри механизатори. За успешен бизнес обаче е важно и постоянството, ежедневната работа, вземането на правилни и навременни решения и разбира се – внедряването на нови технологии и сортове.

Най-важният въпрос, който стои пред сектора, според мен, е бъдещето на общата селскостопанска политика. Бюрокрацията в бранша е огромна. Наскоро се подготвях за участие в търг за земи от Държавния поземлен фонд и се наложи да представя значителен брой документи. Негативно се отразяват и изискванията, свързани с обезпечения за горивата, които фирмите трябва да изплащат. Когато дружествата имат над 25 000 лв. оборот, трябва да внесат двойно по-висока сума в НАП и пр.

Зависими сме от климатичните аномалии и засушаването. В тази връзка мечтата ни е да се възстанови възможността за напояване, защото почти навсякъде напоителните системи са разбити…

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!