ФЕРМАТА Е ДОМ ЗА СЕМЕЙСТВО ИВАНОВИ ОТ СЕЛО КОРТЕН

  • Виктория Иванова управлява двата семейни бизнеса – модерно стопанство с 2300 крави и цех за колбаси. Фамилията обработва и 13 000 дка земя в сливенското село.

Фермата на семейство Виктория и Александър Иванови се намира в село Кортен, община Нова Загора, обл. Сливен. „Тя е създадена още през 1992 г. от баща ми Минчо Минчев – започна да разказва история 28-годишната Виктория Иванова, която сега управлява бизнеса. – Започнали са с 20 крави, а в момента са 2300, от които 1000 са дойни. Залагаме на високопродуктивната порода Холщайн-Фризийско говедо, като работим само в млечно направление. Среднодневното количество мляко на стопанството е около 30 тона. Питомците се доят на три смени в италианска доилна зала, като процесът се извършва едновременно за 48 крави. През последните години предаваме продукцията на Пловдивска мандра.
Фермата е модерна, изградена е през 2013 г. Автоматизирани са всички основни процеси – има хранителни пътеки, ленти за траспортиране на тора (скрепер), които го разделят на две фракции – твърда и течна. За да се запази чистопородността и продуктивността, се прилага изкуствено осеменяване от американски бици.
Иванови сами осигуряват суровините за фуражите. Обработват около 13 000 дка в община Сливен. Тази година са заложили царевица, пшеница, слънчоглед и люцерна. Разполагат със съвременна техника – два комбайна „Клас“ и десетина трактора „Джон Диър“. А също и с няколко самоходни фуражораздаващи миксера, които раздават добре балансираната дажба на всяко животно.
Виктория Иванова е завършила специалност „Администрация и управление“ в Нов български университет в София. В момента учи „Зоонженерство“ в Тракийския университет в Стара Загора. Признава, че голяма част от знанията по тази дисциплина е научила от лекарите на семейната им ферма и от баща си. Сега ако някой от работниците отсъства, става през нощта и тя извършва доенето. Докато е следвала в столицата, през почивните дни задължително е помагала с каквото може.
В цялото стопанството работят 45 души, което е сериозна цифра за сливенското село. От два месеца Иванови са закупили цех за колбаси и управлението е поверено на младата дама. Решили са да произвеждат прясно телешко и колбаси, тъй като изкупната цена на животните от години е изключително ниска.

-Не мога да си обясня и защо когато се вдигнат цените на млечните продукти в магазините, намаляват изкупната цена на млякото! Другият проблем, с който се сблъскваме е липсата на работна ръка. Дори да намерим служители за фермата, те обикновено не са квалифицирани – споделя Виктория Иванова. – Затова почти нямам свободно време и винаги съм в готовност да заместя служител, тъй като познавам всички етапи на производствения процес и съм израснала във фермата. Домът ни се намира в двора на животновъдния обект. Реално стопанството е наш дом!
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!