Ферма „Братя Пендански“ от Врачанско предлага чисти млечни продукти с „щипка екзотика“

* Кашкавалите със сушени боровинки и шарена сол съчетават традициите и новаторството.
* За Елена и Марин Маринови, които се грижат за 30 черношарени крави в с. Алтимир, животновъдството е семеен бизнес, който развиват над 20 години.

Семейство Елена и Марин Маринови от ферма „Братя Пендански“ са открили правилната формула за задоволяване на потребителския интерес. Те съчетават традиционното приготвяне на кашкавал с нов елемент – влагат сушени боровинки и шарена сол в два от трите произвеждани кашкавала. Отглеждат 30 черношарени крави в село Алтимир, Врачанско. Това е семеен бизнес, с който се занимават над 20 години. Родителите на Марин полагат основите на фермата, която младите доразвиват и наричат на фамилното име – Пендански. Преди няколко години са изградили малка мандра по Наредба 26. Инвестицията в ремонта на помещението и оборудването е над 50 000 лв. Капацитетът на преработвателния цех е 700 кг/дневно, но обикновено оползотворяват 200-250 кг мляко. Годишно могат да преработят 60 тона продукция. Приготвят три вида кашкавал през ден, като правят и натурален, без подправки.
Марин Маринов е майсторът, който приготвя с много любов и внимание млечния продукт. Целият производствен процес продължава 3-4 часа. Първо млякото се пастьоризира, след което се заквасва и подсирва за около 40 минути. Следват изпичане на сиренината, опарване при 72 градуса и формоване. Последната дейност се извършва ръчно и при единия вид кашкавал се влагат 90 грама сушени боровинки на 1 кг.
Семейството участва във всички дейности по отглеждането на кравите. Два пъти дневно ги издояват – в 7 и 19 ч. Към 8 часа ги изкарват на паша, като ползват общи ливади за селото. Основната част от фуражите осигуряват от реколтата на собствена земя – 100 дка. Около 50 дка е засята с царевица и миналата година е имало отлична реколта – 900 кг/дка. Останалите площи са с люцерна, която се балира.
Стопанството разполага със стара техника за обработка, но е предпочитана, защото Марин може да я ремонтира сам. Смята, че тракторът му ЮМЗ може и да не е по-добър от модерните модели, но е напълно подходящ за размерите на стопанството.
Въпреки че в момента има и сухостойни животни, семейството успява да дои по 300 л мляко дневно.
Кашкавалът „Братя Пендански“ е познат не само в Северозападна България, но и в столицата, където се предлага в три магазина. Клиентите оценяват съчетанието между традиции, чиста продукция и „щипка“ екзотика във вкуса, обясниха семейство Маринови.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!