„ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРЪ“ В НОВО СЕЛО СЪХРАНЯВА ЧАРА И ДУХА НА ДОМАШНАТА ХРАНА

*В него има изобилие на сезонни плодове и зеленчуци и ръчно приготвени храни и напитки от 30 производители от Пловдивско. Търговският обект е първият в страната, който дава сигурност на реализацията на продукцията на малките стопани. Инициатор за неговото откриване е Иван Гунчев – строителят-фермер, който организира фермерския пазар „Натурално“ всеки петък в Пловдив.

Когато човек е закърмен със земеделие, любовта му към него е за цял живот. Пример за преданост към поминъка на дедите си е Иван Гунчев от пловдивското село Ново село. По образование е строителен инженер, а по призвание фермер. Той надскача фразата: „Носи две дини под една мишница“, тъй като успешно се справя не с една и две, а с няколко задачи едновременно. Работи по специалността си, като регистриран земеделски производител отглежда плодове и зеленчуци и дирижира дейността в преработвателния си цех в Ново село. Отделно всеки петък организира фермерски пазар в Пловдив – „Натурално“, чийто инициатор е той.
В началото на месец септември Иван Гунчев отвори на главния път в Ново село /от Пловдив към Пещера и Батак/ първия хранителен магазин в страната, в който предлаганата стока идва директно от производителите. Затова и търговският обект се казва „Фермерски пазаръ“, в който се реализира продукцията на около 30 регистрирани земеделски производители от региона. Там е изсипан рогът на изобилието – предлагат се пресни и преработени плодове и зеленчуци, месни и млечни произведения, хляб с квас, мед, сладка, лютеница, подправки, вино, домашни сладкиши и много други кулинарни изкушения. Богатият асортимент в голямата си част включва бутикови продукти, тъй като са ръчно произведени, а в тях са вложени много чувства и усещане за храната.
Биосертифицираните преработени храни пък са десет процента. Сред тях са макарони, кус-кус и юфка от лимец, различни видове ядки, консервирани изделия от телешко месо, тахан халва и др. Ако трябва да се направи кратка визитка на „Фермерски пазаръ“ – там е мястото, което среща вкуса на храната от местните производители директно с нуждите на потребителите. Магазинът работи от вторник до неделя включително с работно време от 08 до 20 часа. Идеята за него се ражда по време на ковид пандемията, когато бяха затворени фермерските пазари и не дай си Боже, ако пак се случи подобно нещо, малките стопани да имат сигурно място, където да реализират продукцията си.

-Навремето всички си имахме оранжерии в дворовете, гледахме си зеленчуци, плодове, също и животни – връща се в спомените си г-н Гунчев. – Аз така съм израснал. Моите родители цял живот със земеделие са издържали семейството ни, както и мен – първо като ученик в Строителен техникум, после 5 години като студент в София. След като завърших, продължих да се занимавам със земеделие, тъй като с него съм закърмен. Основно отглеждам зеленчуци и плодни дръвчета. Зеленчуците са на два декара – пипер, домати, билки. Като цяло площта не е голяма, но пък не използвам никаква техника, тъй като предпочитам натуралния начин на земеделие – от разсадите, които сам произвеждам, до получаването на крайната продукция. Обръщам си градината с правата лопата, плевенето е на ръка, поливането е примитивно. С всичко се справям сам, тъй като съпругата и синът ми се развиват в друга област и няма как да ми помагат.
Като земеделски производител Гунчев се регистрира през 2014 г. Четири години по-късно отваря и цех за преработка на плодове, зеленчуци и подправки в Ново село. Суровината, която се преработва в цеха е както негово производство, така и от други фермери. Там се произвеждат мармалади, сладка, конфитюри, сиропи, сокове, нектари. Зеленчуците са гриловани и консервирани. Има кисели краставички, лютеница, разядки и др. Идеята е да се правят в по-малки количества, но да има богат асортимент, за да се задоволят различните вкусове и изискванията на потребителите. Миналата година Иван Гунчев получава биосертификат за произвежданите в цеха шипков нектар и шипков мармалад.

През 2018 г. 6 човека се обединихме и регистрирахме пазара „Натурално“. После имахме 6-месечна борба с местните власти в Пловдив за избор на място, както и за разрешение за провеждане на пазара. После следва комуникацията с компетентния орган в лицето на Българска агенция по безопасност на храните, но за наша радост нещата се случиха и вече година и половина пазарът провеждаме на центъра на Пловдив. Мястото е ул. „Станислав Доспевски“, която е пряка на Главната, до бившия „Показен магазин“ за плодове и зеленчуци.
Добре, че паднаха рестрикциите заради ковид пандемията и вече сме там всеки петък от 16 до 20 часа. Радваме се на постоянни клиенти, които чакат още преди да се наредят масите и шатрите. Има голямо търсене от всичко, което се предлага там, а то е само от малки производители от региона, които имат сертификати. Асортиментът включва сезонни плодове и зеленчуци, ръчно приготвени сирена и кашкавали, включително кашкавали с добавки като кашу, орехи, гъби, стафиди и др., домашно масло, както и сирене брънза, извара, а млечните продукти са от краве, овче, козе и биволско мляко. Лютеница, вина, консервирани меса, занаятчийски ръчни хлябове с квас, гъби шийтаке, прясна и консервирана гъба кладница, натурална козметика и др. допълват разнообразието на фермерския пазар „Натурално“. Тези, както и много други продукти могат да се закупят и от магазина „Фермерски пазаръ“ в с. Ново село.
Иван Гунчев и колегите му са готови да работят и по заявка на клиентите и да доставят продукция до определен адрес.
Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 12-17)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!