ФЕРМЕРСТВОТО Е ПРИЗВАНИЕ И ВЕКОВНА ТРАДИЦИЯ В РИЛА ПЛАНИНА

*22-годишният Мартин Янев (на снимката)се грижи за 180 овце в с. Овчарци, а Петър Божилов – за 160 в с. Сапарево. Двамата са избрали трудния сектор за свое професионално поприще и не смятат да се оплакват…

Да си фермер в Рила е едновременно спокойно и вълнуващо. Красотата на планината е покоряваща, природата е не само красива,а и екологично чиста. Има тучни пасища и ливади, заобиколени от зелени гори сели, борове и мури. Навсякъде ухае на билки, текат потоци и реки, от които стадата утоляват жаждата си. Животновъдството е отколешен занаят в района на Сапарева баня, който бавно се възражда. С него са се захванали 22-годишният Мартин Янев от село Овчарци и 46-годишният Петър Божилов от село Сапарево. Общото между тях е, че независимо от трудностите в сектора, те работят спокойно и му се наслаждават. Двете населени места, в които живеят, се намират само на 4-6 км от общинския град.

Мартин Янев отглежда 180 овце, които са местна порода и кръстоски. Те са млечно направление. Неговата история е любопитна.Винаги е имал контакт с животните, но не е потомствен фермер. Още като ученик,преди 8 г. се запалва по този занаят и започва с 4-5 овце. Само за няколко години увеличава броя им десетки пъти. Завършиле гимназия в Сапарева баня и е твърдо решен това да е неговото професионално поприще. Въпреки, че родителите му Ивайло и Катя Яневи му помагат, основно той обгрижва животните. Всяка сутрин заедно с баща си издояват на ръка всички овце за около 1 час. След това тръгва да гипасе по поляните. Ползва 80 дка общински ливади. Те за щастие не попадат в парк“Рила“, който започва от района наПаничище.

Засява 40 дка с люцерна и коси планинско сено. За студените месеци осигурява фуражи, като купува поетапно зърно. Стадото му се отблагодарява за всеотдайността с качествено мляко, с дъх на планински билки. Предава го в мандра в гр. Дупница, която изкупува продукцията.

Покрай празниците продава и агнета на различни клиенти – местни жители, гости на района, туристически обекти и заведения. Хората тук пазят традициите и правят курбан за празниците в многобройните църкви и параклиси. Младият стопанин се радва, че е продал агнета за курбана на 15 август, когато се отбелязва празника на близкия манастир „Успение Богородично“. Обикновено се приготвят няколко казана с агнешко, на поляната пред обителта сядат не само местните жители, но и техните гости.

* * *

Петър Божилов продава най-много животни по Великден и Гергьовден. Той отглежда 160 овце в село Сапарево, които са месодайно направление. Има средно образование,но години наред се е занимавал със земеделие, а после – и с фермерство.Обработва 50-60 дка собствени ниви. В момент азасява 40 дка с пшеница, ръж и овес, от които приготвя фуражи. В този планински район прибира по около 200 кг/дка от тези култури. За жътвата използва комбайн на услуги, а всички останали агрообработки извършва с трактора МТЗ, който му служи вярно дълго време.

Към животновъдството се насочил преди 11 години, за да издържа семейството си. Винаги в дома му са отглеждани крава, прасенце и 4-5 овце. Преди това е бил строител, като е работил в обекти в Сапарева баня, Дупница, Паничище и по Чарноморието. Сега се занимава и със зърнопроизводство, за да храни стадото си. Ползва близо 300 дка ливади, които са общински и частни. „Върти“ стопанството сам, въпреки че понякога му помага и синът Кристиян Божилов, когато не е зает служебно.

Признава, че получава редовно субсидии, но се е занимавал с тази дейност и когато не е имало помощи. Убеден е, че това е неговото призвание и това ще работи до старостта си.

Тук хората приемат несгодите на фермерството като част от вековната традиция и не смятат въобще да се оплакват. Радват се на спокойствието и красотата на Рила планина, с която са неразривно свързани.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!