Фермер Експо Раковски 2019 – фермерски храни и елитни животни за ценители

*Традиционното изложение се проведе през изминалата седмица на Пазара за животни в кв. Секирово, гр. Раковски, организиран от Сдружение на производители“Фермерско мляко“, МЗХГ, община Раковски, ДФЗ, ИАСРЖ, НОК.

*От поздравителния адрес на зам. министъра на земеделието Янко Иванов стана ясно,че през 2019 г. с цел подобряване възможностите на земеделските стопани да предлагат директно продуктите си на пазара, те ще бъдат подпомогнати чрез 2 нови държавни помощи, насочени към добив и съхранение на суровото мляко, както и за неговата преработка.

На 14 септември се проведе третото издание на „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019“ – единственото по рода си изложение по животновъдство и фермерски храни, което се реализира на територията на община Раковски в един от най-силните животновъдни райони на България. Изложението се провежда по инициатива на организацията на производители „Фермерско мляко“,с домакинството на Община Раковски и подкрепата на Министерство на земеделието,храните и горите, Държавен фонд“Земеделие“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната коневъдна асоциация.Официален гост на събитието бе г-н Асим Адемов – член на Европейския парламент от Групата на ЕНП, Комисия по земеделие и развитие на селските райони.

Акцент в тазгодишното изложение бe аукционът за елитни говеда – млечно направление от породите Холщайн и Симентал. За пръв път бе проведена изложба и демонстрация на породисти коне (Тежковози, Рисак, Фризийска порода и др.), както и изложба на Българско овчарско куче.

Отец Христо благослови събитието, след което управителят на „Фермерско мляко“и главен организатор г-н Рангел Матански отправи приветствено слово към присъстващите:

– Изключително съм щастлив за трета поредна година да бъдем всички заедно в Раковски. Тук е мястото да се съберем, да си говорим за храни, да си говорим за животновъдство, и аз вярвам, че всеки ще намери нещо за себе си и ще си тръгне с хубави емоции! Благодаря на всички за присъствието!

Евродепутат Асим Адемов – член на Европейския парламент от Групата на ЕНП, Комисия по земеделие и развитие на селските райони също приветства присъстващите:

– Уважаеми гости, изключително съм доволен да бъда днес сред вас. Редно е да отдадем признание на хората, които са отговорни за провеждането на това фермерско изложение. Радвам се да видя всички тези хубави неща, които сте изложили, които са част от нашия бит и традиции.

Като член на Европейския парламент мога да ви уверя, че Европейският съюз полага изключителни грижи за земеделието, защото това е сектор, който осигурява изхранването на 550 млн жители. Аз лично като член на Комисията по земеделие ще положа усилия браншът да се развива в европейски мащаб и ще защитавам българските земеделци, за да бъдете по-конкурентноспособни. Надявам се в най-скоро време директните плащания да се доближат, без разлика между Източна и Западна Европа, да продължи националната преходна помощ… Смятам, че с новия еврокомисар, който е от Източна Европа – Полша, ще работим добре… Успех на събитието!

– Аз като животновъд, и от името на всички колеги в дирекцията, на първо място искам да благодаря на организаторите и да кажа, че малките производители могат да съществуват само по този начин – чрез организации и групи производители – сподели директорът на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева. – Искам да прочета част от поздравителния адрес на зам. министър доц. Янко Иванов:

– Днешното мероприятие е различно по своята същност от останалите, организирани в областта на животновъдството. Освен демонстрация на достиженията в селекцията в различни видове селскостопански животни, то включва в програмата си представяне на фермерски храни, произведени по стари обичаи и технологии и по-специално такива, традиционни за региона на Пловдив. Представят се различни занаяти, ръчно производство на храни и сувенири, аукцион на елитни български говеда, съпроводени от богата фолклорна програма. България е страна с вековни традици в производството и преработката на мляко, хлебни изделия, вина, сладка, пчелен мед и др. Продукти, които могат да се дегустират и тук. Българските млечни продукти са получили световно признание и намират добър прием поради различните си вкусови качества. Затова през последните 2-3 години нараства техният износ, който варира между 2 и 9%.

В допълнение през 2019 г. с цел подобряване възможностите на земеделските стопани да предлагат директно продуктите си на пазара, те ще бъдат подпомогнати чрез 2 нови държавни помощи, насочени към добив и съхранение на суровото мляко, както и за неговата преработка. Нека запазим вкуса на българските фермерски продукти от детството ни, чрез традиционните бабини рецепти и го завещаем на идните поколения!“ – се казва в него.

* * *

Специално внимание на „Фермер Експо“ 2019 бе отделено на чистите фермерски храни – млечни, месни, пчелни и с растителен произход, с участието на над 20 производители от цялата страна, сред които и тези от фермерските пазари в Пловдив.

За втора поредна година се проведе фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ с участието на читалищата от област Пловдив, които представиха своите кулинарни и фолклорни традиции. Организирани бяха тематични ателиета и работилници, сред тях: тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя, изработка на сувенири от вълна и кукли от царевична шума, приготвяне на типични местни храни – пиде, катми и др., демонстрация по приготвяне на лютеница, демонстрация за традиционно ръчно избиване на масло в бурилка – представителна група на с. Момчиловци, дегустация на масло и мътеница, демонстрация по направата на сладък суджук от грозде, предизвикателство по откриване на растителен продукт сред няколко вида сирена, приготвяне на ръчен кашкавал и сирене от Заралийска занаятчийска работилница, вадене на мед с центрофуга… Атракция бе и приготвянето на 500 порции от традиционна за региона гозба – Патешко филе със зеленчуци – митична рецепта, сготвена в най-големия български тиган „Юнашкия тиган на България“ под вещите напътствия на кулинарите от Академия „Кулинарен историк“.

Програмата на Фермер Експо изобилстваше от атракции и активности за деца и техните родители – фермерски забави като състезание по бутане на рулонни бали, боулинг с тикви и др. Показани бяха изложба на Българско овчарско куче – БКК за БОК клуб „Тракия“ – Пловдив, на коне и конни демонстрации – Националната коневъдна асоциация. Всичко това бе съпътствано от пъстра фолклорна програма от самодейни състави от региона.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!