ФЕРМЕР, ЗАКЪРМЕН С БИВОЛСКО МЛЯКО, Е НА ПЪТ ДА СЕ РАЗДЕЛИ С ЛЮБИМИТЕ ИНДИЙКИ!

* Живко Желев от Харманлийското село Българин споделя реалните проблеми на своята ферма. 39-годишният животновъд се грижи за близо 200 биволи и 28 крави. Стопанисва и около 500 дка люцерна и пасища.

В харманлийското село Българин е създал животновъдно стопанство 39-годишният Живко Георгиев Желев, който обаче не вижда добро бъдеще за този сектор. Представяме ви един откровен разказ, от първо лице:
– Родом съм от това село, тук си живея. Родителите ми също са тук, но се налага баща ми да работи по чужбина, за да ми помага. Откакто съм се уволнил от казармата, се занимавам с животновъдство. И ВСЯКА ГОДИНА ЗАПОЧВАМ С НАДЕЖДА – НЕКА ДА Е ПО-ДОБРА!
А то май, че става все по-зле. Животновъдството е труден отрасъл, много хора ще се откажат и не знам как ще прогресира занапред. Млякото изобщо няма цена, а без пари не можем да платим на работниците си, да внесем данъци, осигуровки… А питате ли ни как намираме работна ръка? Просто едва издържаме. Суровината е качествена, само че търговците се подиграват с нас. При овцете е същата работа – цената на агнетата от години не е мръднала…
ОТ 2000 г. ОТГЛЕЖДАМ ЖИВОТНИ. Започнах с овце, като съм стигал до 300 от Черноглавата порода. Взимал съм и кочове Ил дьо Франс, за подобряване на стадата, но добра цена така и не видях. Нямах и достатъчно пастири, затова се принудих да ги разпродам и да мина на биволи. Как реших ли? Майка ми е от близкото с. Иваново – „Меката на биволите“. Дядо ми беше бригадир на тамошната биволоферма, та аз в действителност съм закърмен с биволско мляко. През ваканциите винаги съм ходил да помагам.
Преди 7 години се захванах с тези животни, с голямо желание. Започнах с 5 „индийки“, както ние ги наричаме, порода Българска Мурра. След това купувах и малки, и големи, оставях и мои си приплоди. От Асоциацията на биволовъдите в България, в която членувам, също ми дадоха хубави индийски биволи за подобряване на расата.
БИВОЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ.
Миналата година de minimis за изхранването беше 8 лв. Това е срамота! За тези пари не мога да купя дори 1 чувал фураж. А тази година и тях не дадоха, отидоха при овцете и козите, които боледуваха…
Да попитам и за тези ушни марки? Защо един път завинаги не въведоха чиповете. Да минат с една машинка и да проверят дали са тук животните. Не всяка година да сменяме некачествени марки, за близо 4 лв бройката. Те не издържат дори 1 година! А като дойдат на проверка са готови веднага да те накажат. Тези ушни марки, според мен са измислени само за пари…
Защо искат да спрат Мярка „Агроекология“ за биволите. Ето и кравите започнаха да се разпродават в района, поне 5-6 стада вече са унищожени… Средствата, които получаваме по Агроекология се смятат трудно, по точки, по единици… 4-5 малки правят 1 голяма биволица, пък трябва да навършат 27 месеца, за да вземем пълна субсидия. Горе-долу се падаше по около 300 лв. на животно, но я спряха. И нова мярка няма да се отваря.
А референтни пари продължават да дават на хора, които нямат животни. Дори щели да правят нов референтен период. Защо? Къде отиват тези пари? През 2009 г. гледах и крави, и овце, но не получавам референтни пари.
Бях подготвил проект за закупуване на малък трактор, да си механизирам част от процесите… Сега се налага всеки месец да го изплащам на банката. Според мен управляващите не искат да ядат истинско мляко, а палмови масла. За съжаление, това е моето мнение.
В момента отглеждам 197 бивола. Всички не са станали майки още. Тази година имам млади, оставил съм и приплоди. Около 80-90 са млекодайните. Мъжките малачета ги подарявам, просто нямам сметка да ги храня с това мляко… А тe растат бавно, трябва да ги чакам 3 години…
В района познавам всички колеги, които гледат биволи. Не повече от 2-3-ма сме тази година, които сме си оставили приплоди за близките години. Всички други ги продават. Как ще станат повече животните?
Грижа се и за 28 крави, порода Джерсей – за качествено мляко. Идват, правят им изследвания, критикуват ни. Кое мляко е по-хубаво? Сухото, което го внасят от Германия ли? Рано или късно, нашето истинско българско мляко ще изчезне. Продавам ги всички крави. На тази ниска изкупна цена, просто не става… Подготвих юници, които доскоро вървяха по 1000-1500 лв, а сега ми предлагат по 500.
Документацията също е много. Нямаме време да работим от ходения по институциите. Назначил съм и счетоводителка, защото съм регистриран по ДДС, и пак не можем да се справим с бумащината. Екипът ми максимално достига 4-5 души. Осигурил съм възможно най-добрите условия за почивка и комфорт на работниците – климатици, ток, слънчеви батерии.
ПРОБЛЕМЪТ С РАБОТНАТА РЪКА Е НАЙ-ОБЕЗПОКОИТЕЛЕН! Че в България вече на никой не му се работи, това е ясно. В животновъдството няма почивен ден – 24 часа, 365 дни в годината…
Какво мисля за в бъдеще ли? В с. Българин аз съм най-големият животновъд с едър рогат добитък, но откровено ви казвам, не знам. Ако няма субсидии, ако не се повишат изкупните цени, ние няма как да плащаме на работници и ще се принудим да унищожим животните… Но дори да няма субсидии, ако литър биволско мляко е 2 лв, цената на месото е фиксирана, и знам какво ще изкарам, тогава ще работя. Но на този етап просто нямаме сигурност… Ако потръгне работата, имах желание да си направя минимандра за сирене, да си затворя цикъла, но за тези работи трябват много пари…
Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!