ФЕСТИВАЛЪТ „ЗЛАТНА ЦАРЕВИЦА – КНЕЖА 2014“ ДОСТАВИ НЕПОВТОРИМИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ И ЕМОЦИИ НА СВОИТЕ ГОСТИ И УЧАСТНИЦИ В НЕГО

KnejaFest1* За осма поредна година, с много талант и въображение, град Кнежа почете зърнената култура с атрактивни тържества в нейна чест.

През миналата седмица жителите и гостите на Кнежа няколко дни бяха подвластни на магията на автентичен фолклор, надпявания, народни и съвременни песни и танци. Вкусиха от кулинарните изкушения, великолепно приготвени от царевични продукти по традиционни рецепти. За десерт се насладиха на бляскаво забавно-музикално шоу при избора на „Мис Златна царевица“ сред красиви претендентки за титлата. Всичко това съпътстваше осмото издание на традиционния фестивал „Златна царевица – Кнежа 2014“.

Началото е поставено през 2004 г., когато по идея на родениятв града поет, композитор и почетен гражданин на Кнежа – Спартак Бутански, се организира песенен фестивал „Златна царевица“. Химн на фестивала става авторската му творба „Песен за царевицата“.

В рамките на песенния фестивал „Златна царевица“, организиран ежегодно от местното читалище и общината, се представят читалищни вокални групи и индивидуални изпълнители от Северна и Централна България. Жителите и гостите на града имат възможност да чуят на живо любими народни и стари градски песни и да се насладят на певческото майсторство, сценичната изява и оригиналност на изпълнителите.

По-късно през 2008 г. този песенен фестивал прераства във Фестивал на царевицата в Кнежа, по идея на читалищното и общинското ръководство. В него се включват и научните работници от Института по царевицата.

Не случайно именно този град е домакин на царевична фиеста – царевицата, наричана с основание златна, е основен поминък на кнежанина години наред. Тук се намира и единственият по рода си Институт по царевица на Балканите, в който са разработени и внедрени в практиката голям брой нови сортове и хибриди (тези дни чества 90 г. от създаването си – повече за събитието четете в следващите броеве на вестника). Всичко това утвърждава царевицата като запазена марка на града.

В духа на традицията се провеждат импровизирани състезания, игри и изложба на царевични сувенири като част от атрактивната програма. Ценителите гастрономи имат възможност да се насладят на вкуса на качамака, просеника, варената царевица и кулинарните деликатеси, приготвени от царевични продукти, както и да вкусят царевичен бърбън.

– Фестивалът, воден от желанието си да намери по-съвременен облик и търсейки своята най-добра визия се е променял през годините! – сподели г-жа Искра Цанкова, главен организатор на празника и секретар на НЧ „Борба 1896“.

Фестивалната програма бе организирана в три модула. Първият, с който официално бе открит празника, бе конкурсна програма за любителски певчески и танцови групи в четири направления – за фолклорна песен (автентичен или обработен фолклор); за забавна песен; за хора и постановъчни танци; за съвременен танц. Конкурсните изпълнения бяха оценявани от компетентно професионално жури. Първи награди в отделните класации спечелиха – Александра Каленска за индивидуално изпълнение, хор „Типченски майки“ за народна песен, формация „Гергана“ за постановъчни танци и мажоретен състав „Слънце“ за съвременен танц.

Многобройни бяха участниците във втория модул на фестивала без конкурсен характер – изложение-базар на кулинарни и приложни произведения, занаяти и демонстрационно готвене. Около изградените за целта шатри в градския парк множеството от хора се насладиха на прясно приготвените всевъзможни вкусотии от царевица.

KnejaFest2Черешката на тортата в таз годишното издание на фестивала бе третият модул – конкурса за красота „Мис Златна царевица“ с участието на добилата широка популярност певица Михаела Филева и танцова формация „Елика“ от Пловдив. Препълнената зала на НЧ „Борба 1896“ не пестеше овациите си към състезателките и участниците в емоционалното тричасово шоу. Под зоркия поглед на шестчленното жури, съставено от професионалисти в различни области, конкурсът се проведе в три етапа – представяне на участничките, демонстрирайки собствена индивидуалност и дефилиране в царевични бански костюми с възможност за двеминутна слава на всяка от кандидатките, изтъквайки своя талант и интереси. На последния етап претендентките за короната във феерични рокли с умело вплетен в тях дизайн в духа на празника, с грация излизаха на подиума под непрекъсващите аплодисменти на публиката.

За носителка на короната „Мис Златна царевица“ сред фонтаните от фойеверки и конфети бе удостоена петнадесетгодишната Марта Стоичкова. Подгласнички й станаха Марта Димитрова, класирана на второ място и Ева Младенова и Патрисия Димитрова – на трето.

KnejaFest3Развълнувана и все още под влияние на неотшумелите емоции от току-що спечелената корона победителката Марта Стоичкова сподели единствено за читателите на „Агровестник“ своите усещания, желания и мечти:
– Още съм силно развълнувана. Не мога да повярвам, че съм победила. Беше много забавно, защото всички, които излязохме на тази сцена, го направихме за удоволствие. Честно казано, не очаквах тази награда. Когато я получих, страшно много се зарадвах на себе си. Постоянно ходя по участия (Марта пее народни песни и участва в мажоретна група – б.р.), но винаги съм излизала със страх. Желанието ми е следващата година да продължа обучението си във Враца по пеене и акордеон. Мечтата ми днес е да стана певица на народни или забавни песни.

Румен БАЧИЙСКИ

На снимката в началото: кметът Симеон Шарабански връчва почетна грамота на д-р Петровска.

 

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!