ФИЛОСОФИЯТА БИО – ЧИСТА ХРАНА И БЛИЗОСТ ДО ПРИРОДАТА!

*на нея се е посветило семейство Иван и Пенка Татарови, които отглеждат биоборовинки на 40 дка в с. Виноградец, общ. Септември, и ги предлагат на две хипермаркетни вериги.

Семейство Иван и Пенка Татарови са инженери, като основната им дейност е свързана с електрониката. От няколко години се занимават и с биологично производство на боровинки. Създали са насаждение от 40 дка в село Виноградец, община Септември,с идеята да го разширят до 60 дка.

-Исках да се занимавам със земеделско производство, да съм близко до природата.Имах прекрасно детство при баба ми на село и затова реших да се захванем с тази дейност – сподели Пенка Татарова.- Локацията на насаждението е избрана по лични причини, но е само на 70 км от София. Районът е топъл и това се отразява малко негативно на по-късните сортове.Спрели сме се на различни – по два ранни,толкова средно ранни и късни. Както предвидихме различните сортове зреят по различно време, за да продължава този процес по-дълъг период и да се извършвана етапи.

За тази култура са важни две основни неща- киселинността на почвата и напояването.Заради първото се налага да внасяме периодично сярасъдържащи торове.Изградили сме капково напояване, като водата е от язовир „Белмекен“ и е изключително чиста. Това е предпоставка за високото качество на продукцията.Тя се доставя от държавната фирма“Напоителни системи“ .

Обработките също са не само капиталоемки, но и трудоемки. Много от процесите не могат да се механизират, затова се налага използването на много ръчен труд. Преди сме залагали на дисковането, но за да е „чисто“ насаждението през май е задължително да се плеви.

Тъй като насаждението стопанисваме по всички изисквания за биопроизводство и спрямо указанията на „Балкан Биосерт“, продукцията е с високо качество. Тази година добивите са малко по-ниски от миналогодишните, поради засушаването.

Успяваме да реализираме продукцията си в две хипермаркетни вериги. В началото не знаехме, с какво се захващаме. Имахме проблеми с осигуряването на работна ръка, с напоителните съоръжения – чести аварии и т.н. Обаче философията „био“ ни предлага възможност не само да произвеждаме чисти храни, но и да сме близко до природата.

Лилия Лозанова

(повeче в Агровестник – стр. 22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!