Фирма „Борко“ отглежда биологично 366 дка с орехи и 85 дка бадеми

* Семейство Мария и Борислав Петрови признават, че пред биопроизводството има много предизвикателства.

Мария и Борислав Петрови от Велико Търново имат специално отношение към околната среда и нейното опазване. Затова преди 2-3 години се насочват към биопроизводството. Създават две градини – с 366 дка орехи в с. Сломер, Павликенско и 85 дка бадеми край Шабла. Насажденията са частично биосертифицирани, а останалата част са в преход.
– Започнахме процеса още при подготовката на терена за засаждане на дървета – обясни Мария Петрова. – Орехите са на две години, сортове „Тонда Джентиле“ и „Ран Трапезунски“, като са засадени по модерна формировка. Бадемите са на една година, като теренът е край морския курорт, където има подходящи условия за тяхното развитие.
Стриктното спазване на правилата за този тип производство е свързано с рискове.
През м.г. над павликенското село преминала градушка и унищожила значителна част върху насаждение от 18 000 орехи. Подали молба до компетентните органи, които дошли на проверка и признали 100% поражения. Наложило се да презасадят голяма част от дръвчетата, но поне получили държавни помощи за щетите от климатичното явление.
За сметка на това от 2 години не са им превеждани дължимите агроекологични плащания. Наскоро са получили писмо, че за 85-те декара бадеми няма да имат субсидии, поради изчерпване на финансовия ресурс по мярката. За орехите нямат никакво официално обяснение за това, че не получават нито лев. Обикаляли са по всички компетентни институции с тези въпроси, но без отговор. Поне вземат зелени плащания, но на траншове.
Мария Петрова се занимава с документите на фирмата. Денят й започва с грижите за двете им дъщери – Габриела на 10 г. и Кристина на 5 г. След това е ангажирана в офиса и през ръцете й минават договорите с партньори, банки, данъчни служби и др.
Грижите по биоградините са ангажимент на Борислав Петров. В момента на новозакупен парцел изгражда база за машините. Разполага с овощарски трактор, с който прави всички обработки. Вече е закупил и машини за калибриране на черупковите и лента за отделяни на листа, клони и др.
Младото семейство се надява след 3-4 години да бере плодове, които да предлага в натурален вид или на ядки. Все още са в началото на биопроизводството, но са твърдо решени да продължат с него. То се вписва в личната им философия, свързана с опазването на природата. Преди години Борислав Петров се е занимавал с разработване на проекти за вятърни генератори. Закупувал е парцели, променял е предназначението им и ги е подготвял документално. След това е предлагал проекти на инвеститори, които могат да ги реализират. Но промени в нормативната база, свързана с алтернативните източници на енергия, са го накарали да се преориентира към земеделието.
Въпреки това, младото семейство е намерило своята ниша – биопроизводството. Мария и Борислав Петрови се надяват, че този сектор рано или късно ще се промени, за да могат да работят спокойно.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!