ФОРУМ „МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК“

* Това бе е заключителното събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ (бел.а. за което „Агровестник“ вече ви информира). Еднодневната проява, която се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разгледа различни теми.

Филип Харманджиев, фермер от Югозападна България говори по въпроса за „Пасищно отглеждане на животни“. Той е собственик на винарна Дамяница и Чифлик Ливади. „Ливади“ е поликултурна ферма, в която се отглеждат по устойчив начин на пасища различни животни. Намира се на 6 километра от Сандански в посока Кулата:

– Пасищното отглеждане означава достъп до слънце, до чист въздух, съответно до витамини и здравословна среда за живот. Това е естественият хабитат на животнните и съответно ние нямаме нужда да ги третираме с антибиотици. Кокошките ни имат електропастири и по цял ден са на слънце. Отглеждаме месодайни пилета (бройлери) на открито, предпазени от хищниците посредством бездънни кафези. От април до октомври се виждат от пътя София-Кулата. Говедата са на паша, всеки ден са на нова трева. Като цяло основният ни подход е да имитираме природата. Всяко животно е поставено в естествените му условия и с естествената си диета.

Много е важно да знаем, че консумираме продукти от здрави животни.

Мисията на моята ферма е да храни 400 семейства здравословно, да им предоставяме директно пресни продукти с гаранция за качество. Произвеждаме пасищни свинско и говеждо месо, яйца и колбаси, без нитрити и без фосфати. Произвеждаме и пълномаслени млечни продукти.

Логото на Чифлик Ливади е „Жива почва, чиста храна“!

* * *

Има ли предприемачество с кауза? – за да отговорим на този въпрос ще ви запознаем накратко с историите на Мая Ангелова и Калин Класанов.

Мая Ангелова от чипровското с. Превала е извървяла пътя от оръжеен завод до сладкарска фурна. Прави сладка от горски плодове по забравените бабини рецепти. Сама бере диви ягоди и малини, глухарчета, шипки, боровинки… (с нейния бизнес „Агровестник ви запозна в бр. 38 от 2016):

– Наистина регионът, в който сме, е много чист, планински. Продуктите ни се търсят. Целта ни е хората да дойдат при нас, на място, да усетят природата, да видят красотите й. Ако не беше проектът „За Балкана и хората“ сигурно не бих се захванала с тази дейност. Щях да си ходя от фермерски пазар на фермерски пазар, от град на град, за да продавам. Благодарение на помощта на експертите по проекта, в момента работим 3-ма човека, покриваме си нуждите и задачите. Надявам се в бъдеще да станем 5-ма.

През 2009 г. местната инициативна група кани Мая Ангелова и колежката й Мариана Живкова да вземат участие в първото изложение за домашна храна на празника на Гушовския манастир. За кратко интересът към произвежданото от тях сладко толкова се засилил, че се наложило да вземат сградата на бившата хлебопекарна в селото. Така през юни 2015г. отваря врати малката работилница „Синевка“ в село Превала, закътано в предпланинската част на Балкана. Максималният й капацитет е 13 хил. бурканчета годишно. Целта е чрез създаденото предприятие не само да се подсигури поминък за семейството, но и да се създаде устойчив бизнес, с който се подпомага запазването на биологичното разнообразие.

В малкото производство първо започват да се обработват горски плодове, които в района са в изобилие и да се правят вкусни сладка и мармалади от ягоди, къпини, малини, боровинки и всички дарове на природата.

В магазина за дегустации в селото предлагат освен сладка от горски плодове, билки, домашна лютеница и изключително красиви ръчно изработени сувенири, с традиционните за региона шарки на чипровския килим произведени от местни занаятчии.

Продукцията се продава в София на фермерските пазари, в хлебна къща „Над Ежко“ в кв. Гео Милев, в „Сладка работилница“ на пазара в кв. „Иван Вазов“ и в магазина на „Синевка“ в центъра на с. Превала.

Калин Класанов от „RooBar“ е един от пионерите на здравословното хранене като потребителска култура у нас. Основател е на първия български биомагазин в столицата. Съосновател и оперативен директор на „Roo brands“, активно ангажиран с опазване на околната среда.

– Компанията, в която работя, произвежда растителна алтернатива на конвенционалните десерти. Имам предвид, че ние влагаме растителни суровини, с качество и се опитваме да дадем избор на нашите деца. Мисията на моята компания не може да бъде изпълнена ако нямаме природа и ако не се грижим за нея и не връщаме поне малко от ресурсите, които използваме.

„Roo brands“ е специализирана в биодесертите. В компанията ни в момента работят около 90 човека. Стартирахме преди 5 г. с четирима. За миналата година сме реализирали оборот от 10 млн лв, от който заделяме част за подобни инициативи.

Нашият основен продукт – RooBar, се състои от фурми от пустинята Сахара, но другите съставки са изцяло от България (бадеми, шипки, ягоди, череши). Десертите ни се продават в цяла Европа и на още няколко континента. Така нашият бизнес не оставя отпечатък върху околната среда, или той е много малък. За нас е важно и че все повече хора се обръщат към местни продукти.

* * *

Познаваме ли Реплянската овца? Димитър Иванов е бивш военен, врачанин. След пенсионирането си приема предизвикателството да се впусне в неизвестна за него област, в която сега се чувства професионалист. По проекта „За Балкана и хората“, през 2008 г. изгражда ферма за кисел мляко и сирене, с капацитет 300-400 л мляко на ден:

„Реплянка“ е в сърцето на Натура 2000 зона Западна Стара планина и приютява демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене от местната порода реплянска овца. Tой показва връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност. Дава шанс на застрашената порода да се запази като вид и да продължи да се отглежда в региона.

Aвтохтонната порода e застрашена от изчезване, вече са останали по-малко от 3000 животни, 500 от тях са в моята ферма. Екстензивната паша, която се практикува е от изключителна важност за опазването на местообитанията на световно застрашени животински видове в Западна стара планина като лалугера, ливадния дърдавец, синявицата.

Ферма „Реплянка“ ще откриете в с. Репляна, общ. Чупрене, обл. Видин.

* * *

Запазване на традиционни сортове ябълки бе темата на Оля Генова, експерт в Природен парк „Врачански Балкан“. Овощната градина, изградена по Българо-Швейцарския проект, се намира в с.Миланово, Врачанско. Малка е, около 1 декар. Благодарение на доброволци и хора от селото до момента са засадени 25 дръвчета, от планираните 37. Освен традиционни български сортове ябълки, в градината ще се отглеждат и круши. Идеята на г-жа Генова е да се запази генофондът, продукцията няма да се продава.

Пламена ПЕТКОВА

На снимката: Г-н Калин Класанов (вляво) представя своята инициатива. Вдясно от него са Мая Ангелова и модераторът на форума Драгомир Симеонов.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!