ХИСОПЪТ – ДРЕВНАТА БИЛКА, КОЯТО НАВЛИЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ, Е ПОДХОДЯЩА ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИ И ПЧЕЛАРИ

*уверява г-жа Цветелина Ватовска, собственик на фирма „Български билки и етерични масла“ ЕООД. На закупилите разсад тя предлага и договор за изкупуване на готовото етерично масло.

-Българските етерични масла са изключително качествени, заради уникалните природни дадености! – посочва госпожа Цветелина Ватовска, юрист по професия , която заедно със съпруга си Димитър Иванов, стопанисва 2000 декара в района на Поморие. Те се намират в селата Белодол, Козичино и град Ахелой. – От две-три години на пазара на етерично-маслените култури има стагнация, която може би ще се задълбочи, поради извънредната ситуация в целия свят. В момента отглеждаме 220 декара лавандула Севтополис, 18 декара босилек, хисоп, шипка и малини, а на останалите площи редуваме – резене, кориандър и др. Това дава на бизнеса ни гъвкавост и устойчивост.
С цел диверсификация считаме, че отглеждането на различни култури създава условия за по-голяма устойчивост на бизнеса. През 2016 година заедно със съпруга ми, който е агроном, изградихме собствена дестилерия по мярка 4.2 инвестиции в преработка (маркетинг на селскостопански продукти в село Гълъбец). Приемаме продукция за преработка на наши партньори. Произведената от нас продукция реализираме както в чужбина, така и на родния пазар. За да отговорим на нуждите, създадохме разсадник за производството на етерично-маслени култури.
Целта на фирма „Български билки и етерични масла“ е да работят съвместно с местните производители и да представят хисопа като новия хит на пазара в производството на етерични масла. Цената на световния пазар на маслото от хисоп е 100-140 евро за кг. По думите на Весела Карапчанска, търговски представител на фирма „Български билки и етерични масла“, всяка година може би българските пчелари инвестират в цветя, растения и всичко, което да помага на пчелите да добиват хубав и качествен мед. В тази насока, фирмата предлага култура, която спомага за развитието на този бизнес. Тя казва че българската държава не помага особено в тези начинания, а е хубаво ние да работим заедно.
Според госпожа Ватовска и госпожа Карапчанска, културата е много подходяща за пчелари, тъй като има 20-годишен живот, а разсадът струва 10 стотинки, и грижата е сведена до мунимум човешки труд. Това е една много добра дългогодишна инвестиция, която освен полезна за пчелите, може да осигури допълнителен приход за пчеларите.

Билката хисоп (хизоп, исоп) е една от най-медоносните култури. По книга казват, че може да даде добив от 33 кг на декар и е в Топ 10 на медоносните растения. Тя е позната от древни времена и се отглежда отскоро в България за производството на етерично масло. Това е лечебна билка, която помага за борба с респираторните заболявания, изгражда имунитет, има ободряващо действие и много други ползи. Използва се в козметиката за лечебни цели и за подправка на храни.
Фирма „Български билки и етерични масла“ ЕООД натрупа вече 5-годишен опит в производството и преработката на хисоп. По думите на Цветелина Ватовска, собственик на фирмата, това е една от най-непретенциозните етерично маслени култури.
Двете дами допълниха, че са на разположение за евентуални въпроси, относно билката хисоп .
veselu6ka1@abv.bg
vatovska@abv.bg

Госпожа Ватовска предоставя възможността на закупилите разсад хисоп договор за изкупуване на готовото етерично масло.

На снимката: г-жа Ватовска и г-жа Карапчанска.

(повече в Агровестник – стр. 18)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!