ХОРШ ПРИКЛЮЧИ 2020 ГОДИНА С 12 ПРОЦЕНТА РЪСТ НА ПРОДАЖБИТЕ!

<> Най-голямо развитие екипът на немската компания бележи при растително-защитните машини – пръскачките! Изцяло новата техника за Био и Хибридното земеделие привлича вниманието на земеделците от десетки страни в различни континенти. За България впечатляваща е 12-метровата сечка CULTRO, хит на пазара е и редовата сеялка MAESTRO .
<> ХОРШ ми дава увереност, че когато даваш ще получиш! – така кратко и точно г-жа Петя Дайнова, официален представител на Хорш за България, определи партньорството си с екипа на семейната компания от Швандорф, Германия.

-Г-жо Дайнова, време е за равносметка, затова бихме искали през вашия поглед да споделите как изпратихте 2020 година – толкова сложна и противоречива?

За компанията ХОРШ, както и за цялото човечество 2020 бе една различна година. Въпреки предизвикателствата за работа в ситуация на пандемия ХОРШ приключи 2020 г. с ръст на продажбите от 12%. Факторите, които най-вече позволиха този ръст са: широка гама от нови машини в областта на растителната защита – пръскачки, от малки прикачни до високоефективни самоходни. Този ръст обаче не би бил възможен, ако ръководството на компанията още преди няколко години не беше предвидил увеличение на производствения капацитет със строителството на множество нови обекти и, разбира се, назначаване на нужния персонал.
Наред с пръскачките значително се увеличи и гамата от сеитбена, почвообработваща, био и хибридна техника. Цялата дейност на екипа не спря нито за ден, макар да имаше проблеми с поддоставчици, спазване на правилата за дистания, невъзможността за посещение на клиенти за сервизиране и продажба и пр. ситуации, породени от пандемията.
Откриха се нови методи за дистанционна работа, работеше се на смени, а понякога и в почивните дни. Персонал от различни отдели се включваше в производството, за да не се забавят доставките на машини. Тези и други мерки и дейности позволиха на компанията да завърши така успешно годината.
По отношение на разпределението на оборота по пазари най-голям ръст за 2020 бележат Русия, Казахстан, Скандинавските държави и Бразилия. Най-значим е оборотът на Германия, следван от Франция, Русия и Украйна.
Изцяло нови продукти са машините за Био и Хибридно земеделие, които бяха представени на Агритехника 2019 в Хановер. За България впечатляваща е 12-метровата сечка CULTRO, която беше тествана на наши терени и клиентите оставаха смаяни. С големия си захват и скорост тя е перфектен уред за насичане на растителни остатъци след жътва на рапица, слънчоглед и царевица. Планират се машини с 15 и 24-метров захват. Със забраната на някои видове препарати и в страната ни ще се наложи унищожаването на плевелите да става механично. За тази дейност предлагаме окопния култиватор Transformer, който с телескопичната ос, камери, опознаващи културното растение и различни работни органи, ще позволят на земеделците работа в различни междуредия и култури. За механичната борба при слетите култури предлагаме иглената брана CURA, както и култиватора за предсеитбена подготовка FINER.
При почвообработващите уреди имаме нова, подобрена къса дискова брана Joker RT. Палитрата на сеялките от година на година става все по-голяма – наред с тези за конвенционална слята сеитба предлагаме и такива за директна сеитба AVATAR, за Стрип-тийл – Focus TD и MT. Тези технологии са залегнали още отпреди 10 години в производствената листа на ХОРШ, така че във времето само ги доусъвършенстваме.
ХИТ НА ПАЗАРА Е РЕДОВАТА СЕЯЛКА MAESTRO. През последните две години направихме ред подобрения и нововъведения по сеялката и смея да твърдя, че през следващите години тя ще се наложи на пазара и в България.
PRONTO; AVATAR; MAESTRO; JOKER RT; HD и TIGER MT, пръскачките LEEB AX, LEEB PT 350 са сред най-продаваните машини на ХОРШ в България. Един продукт, който е само допълващ – със специфичната си конструкция и ефективност претоварващото ремарке TITAN UW бележи голям интерес сред родните земеделци, забележете, разтоварва 32 куб.м само за 90 секунди!
Значима част от новите машини са предназначени за Био и Хибридно земеделие. Повечето от тях извършват повече от две операции с едно минаване, така че за справянето в оптимални срокове е помислено много отдавна. Една част от сеялките ни подготвят почвата, сеят, торят и валират с едно минаване – така се пести време и пари, торът се поставя само там, където е необходимо. Вече има и сеялки с бункери за течен тор – за по-бързо и ефективно усвояване. Директната сеитба като технология е в мислите на много земеделски стопани в страната – къде поради промените в климата, къде заради снижаване на разходите и осезаемата липса на кадри. Много са факторите, за тях имаме сеялка AVATAR, която бележи значителен ръст в продажбите през последните 4 години. Най-голямо развитие отбелязваме при растителнозащитните машини – пръскачките! С гордост мога да кажа, че през последните 3 години немалко земеделски стопани закупиха пръскачки LEEB – както прикачни, така и самоходни.
С патентованото, уникално водене на щангите BoomControl тези пръскачки се грижат парите за скъпоструващи препарати буквално да не отиват на вятъра. Системата от дюзи и разстояние между тях е отговорна за напълно автоматичното, независимо от работната скорост, запазване на зададената норма на пръскане. Щангите са на възможно най-близко отстояние от обекта на опръскване, за да няма загуби на препарат. Просветът на самоходните пръскачки може да се регулира и достига до 2 м, а ширината при някои модели ще бъде до 4 м.
Тези и ред други иновативни решения правят пръскачките LEEB сред най-добрите в света.

-Да отправим поглед и в бъдещето, какво да очакват българските земеделци през идната 2021 година, върху кои направления ще се фокусирате?

При сеялките ще има обновления на някои модели и нови такива. Редовата сеялка MAESTRO ще се предлага с нови дозиращи апарати, размери, вариации на бункери и пр. Ще се предлагат два нови модела самоходни пръскачки LEEB PT VL и VN и вече навесни – т.е. гамата при пръскачките е може би най-богатата в света! Работи се на тема роботизиране на техниката – това още са тайни! В сферата на управление на машините и дигитализацията също сме напреднали много, така че според думи на ръководството „Явно сме успели правилно да предвидим развитието и насоките в земеделието – затова гледаме оптимистично напред!“

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!