Хотница – село с древна история и магически водопад

Десислав Йорданов е роден във В. Търново през 1979 г. Завършва техникум по машиностроене в град Дебелец, след това средно сержантско училище във В. Търново. До 2001 г. е военен. След това открива свой хранителен магазин в Хотница и помага в семейния земеделски бизнес. От 2007 г. е кмет на селото, вече трети мандат.

– Г-н Йорданов, какво отличава Хотница от останалите населени места във Великотърновска община?

– Основната природна забележителност е Хотнишкият водопад „Кая Бунар“ и екопътеката към него. Те се намират на 3 км от селото. Туристическият маршрут е изграден през 2006 г. по проекта „Средна Янтра“, чийто координатор беше доц. Петър Петров от БАН. Той е родом от този край и преди няколко години обнови съоръженията. Изгради кътове за отдих с огромни дървени маси от дънери и пънове за столчета. Екопътеката се поддържа със средства на старопрестолната община. През м.г. направихме основен ремонт на дървените съоръжения по маршрута – мостчета, стъпала, парапети и др. Бяха вложени над 14 000 лв.

Към природната забележителност има изключително висок интерес. През топлите сезони тук почти всеки уикенд пристигат над 250 коли дневно. Хотнишният водопад е предпочитано място за отдих не само за хора от региона, но и от цяла България. За съжаление не се води точна статистика на гостите. Част от организираните групи посещават етнографския музей в местното читалище и старата ни църква „Света Ирина“.

Край село Хотница са открити над 70 селища и над 5000 находки, датиращи от античността до Средновековието. Някои от тях образуват многослойна селищна могила, а други са пръснати на отделни групички. Забелязват се останки от крепостни укрепления и вкопани в земята жилища, намерени са римски пещи, център за производство на керамика, каменоломна, както и средновековно селище.

Сред най-забележителните находки е уникалното Хотнишко съкровище, изработено от 24-каратово природно злато. То се състои от 44 части с общо тегло около 350 грама (включващо накити и окултни предмети). Открито преди повече от 50 години и днес изложено в Националния исторически музей в София, то е представител на най-старите образци на обработено злато на континента.

Местните жители по настоящ и постоянен адрес са 350-380 души. От няколко години тук има английски заселници. След периода на препродаване на имотите, тук постоянно се заселиха 30 семейства от Великобритания. Занимават се основно с цветарство и строителство – извършват ремонти на къщите на други техни сънародници. Сред чужденците има и много пенсионери.

Англичаните участват активно в културния живот на Хотница, уважават традициите и нашите празници. Всяка втора неделя на месеца тук организират т.нар. английски пазар, който се посещава от хора от цялата област. Продават всичко – от игли до дивани, все неща, от които не се нуждаят.

Нашият храм е посветен на Света Ирина и отбелязваме празника на селото на 5 май. Той е уникален, изграден е 1837 г. Вкопан е в земята, каквито са били традициите преди векове. В него е имало изключително ценни стенописи, единият от които е бил на Страшния съд. Част от тях са демонтирани и се пазят в една от арбанашките църкви.

През 2014 г. беше извършен цялостен ремонт на храма – от основите до покрива. Бяха осигурени близо 118 000 лв. от областната междуведомствена комисия по бедствия и аварии?

Направихме ремонт на центъра с отпуснатите 14 000 лв. Обновихме пътната настилка с дължина 800 м, която свързва площада и църквата. През м.г. изградихме шадраван и освежихме обществените тоалетни.

Основното ни внимание е насочено към инфраструктурата. През 2017 г. към осигурените по програмата 14 000 лв. прибавихме още средства и с общо 22 000 лв. асфалтирахме 1,5 км от уличната мрежа. С общинско финансиране направихме основен ремонт на пенсионерския клуб. Успяхме да сменим дограмата и входната врата на клуба. Направихме и изолация.

В Хотница функционира център за младежки инициативи „Отвори очи“. Посещава се от 20-30 деца и десетина младежи. Повечето от децата учат във В. Търново и Самоводене, като е осигурен училищен автобус. Сградата на местното училище е закупена от частни инвеститори, които в момента са я обявили за продан.

Друга важна институция в селото е читалището, в което е концентриран до голяма степен културният живот на населеното място. С голяма известност се ползва вокалния състав на хотнишките баби, която е към него. Към пенсионерския клуб също развива активна дейност още една певческа група.

Река Бохот минава през селото и при обилни валежи и снеготопене дълги години наводняваше част от имотите в долната махала. Дори през топлите месеци имаше гьолове, които не пресъхваха. През м.г. почистихме и разширихме речното корито. В участъка към екопътеката имаше също заливаем участък, като при дъждове водите тръгваха по асфалта. Там направихме отводнителна канавка, така че да се отвеждат водите в реката.

През т.г. след снеготопенето пропускливостта на коритото вече е добра.

Друг проблем е поддръжката на улиците и особено на четвъртокласната пътна мрежа, която би трябвало да се поддържа от „Пътно управление“ – В. Търново. Това се отнася особено за участъка Самоводене-Хотница-Русаля. В по-тежките зими пътят става непроходим и се налага да го почистваме със земеделска техника.

Перспективите за развитие на селото са свързани с очакването ни в близост до населеното място да премине скоростният път Русе-В. Търново. Това би оживило местната икономика и спомогнало за повишаване на туристопотока и привличане на инвестиции към Хотница.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!