ЦВЕТАРСТВОТО Е УДОВОЛСТВИЕ ЗА СЕМЕЙСТВО ТРЪВНЕВИ ОТ ПОЛИКРАИЩЕ

*Пеньо и Райна стопанисват единствения градински център във Великотърновското село, като годишно произвеждат 10 000 различни видове цветя.

Пеньо Тръвнев от великотърновското село Поликраище е избрал за своя професия цветарството и зеленчукопроизводството.Заедно със съпругата си Райна имат малък разсадник в двора си, в който годишно могат да произведат близо 10 000 цветя.Разполагат с 4 оранжерии с обща площ от 400 кв. м. Семейството е създало единствения градински център в селото.

Младите стопани отглеждат основните цветя,които украсяват българската къща.Залагат разбира се и на чуждите, адаптивни растения. Предлагат продукцията си на пазарите в региона – В. Търново, Г. Оряховица, Елена, Севлиево, Свищов. В първите майски дни г-н Тръвнев беше избрал да продава в балканското градче.Масата му беше отрупана с традиционни растения. Много от гостите се спираха, за да купят цвете, което да им напомня за разходката им из живописна и спокойна Елена.

Щандът на Пеньо Тръвнев приличаше на истинска пролетна градина. На него беше подредил различни видове и цветове петунии – къдрави, обикновени, каскадни, бордюрни. До тях пръскаха аромат и багри мушката, кученца, съкъзчета, камшици, карамфилчета. Върбинките оформяха пъстър кът и бяха също различни видове и сортове. Много от дамите посягаха към алисумите и флоксовете. Производителят бързаше да даде на всяка най-важните съвети по отглеждането им. Флоксът вирее еднакво добре в земя и в саксия, но както показва името му – обича слънце. Летният гербер също трябва да е на място, огряно от пряка светлина. Алисумът позволява по-голям избор, защото расте както на слънчево място, така и на шарена сянка. Традиционната му багра е бяла, но вече има сортове алисум с розови, пурпурни, лилави и червени цветове. То има приятен аромат и е медоносно.

Цветарството е удоволствие за семейство Тръвневи. Въпреки целогодишните ангажименти, производителят призна, че работи с много любов. Той е на 34 г. и е завършил руска филология във Великотърновския университет. След като се е върнал от казармата, решил да помага на своите родители Борис и Юлия Тръвневи в традиционното зеленчукопроизводство. В момента фамилията отглежда основните видове зеленчуци, които се срещат в българската градина – два вида производство на домати – полско и оранжерийно. Заложили са на няколко сорта – „Идеал“, „Рила“, „Калина“, „Розова магия“, „Паулина“. Краставиците са заложени на площ от 100 кв. м и са основно сорт „Гергана“. Празът е разположен на по-малка площ – около 40-50 кв.м. Зеленчуците предлага също на пазарите в региона.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!