ЦВЕТЯТА СА „РЕЦЕПТА“ ЗА НАСТРОЕНИЕ

*вярва Таня Великова от разсадник „Цветята на мама“ в с. Зимница, Ямболско.

Семейство Таня и Валентин Великови създават през 2015 г. разсадник „Цветята на мама“ в родното си село Зимница, Ямболско. Дъщеря им – 23 годишната Радия и синът им -14 годишният Митьо, в един глас избират името на новия обект. Таня е много щастлива, че децата й асоциират семейната дейност не като бизнес, а я свързват с нейната огромна любов към цветята. Дамата по образование е инженер-педагог, но никога не е практикувала професията си. В миналото са имали компютърна зала, хранителен магазин, от 15 г. се занимават с отглеждане на сладка царевица. Обаче разсадникът за тях не е само най-подходящия бизнес, а истинско призвание, признава амбициозната дама.
Стартират с малка оранжерия, а сега имат четири съоръжения с обща покрита площ около 1 дка. Те са с подово отопление и всякакви екстри за коригиране на параметрите на средата – температура, влажност. Отглеждат широка гама пролетни и есенни цветя за градината и балкона. Готови за продажба са най-търсените в момента – виола, карамфил, паличка (белис), зюмбюл и др.
Затварянето на пазарите определено затруднява разсадниците, признава стопанката. Преди извънредното положение семейството е имало перфектен график и почти всеки ден са посещавали борсите в определен регион – Карнобат, Елхово, Айтос, Котел. Очакват отварянето им през март с надеждата, че през пролетта хората ще започнат да търсят растения, които да засаждат в своите дворове.
Въпреки ситуацията с Ковид, техният разсадник не е на загуба. Започнали са да изпращат цветя по куриери до различни населени места. Много от постоянните клиенти предпочитат да пазаруват на място от разсадника в с. Зимница.

-Цветята създават настроение в ежедневието и ни помагат да преодолеем сивотата и ограниченията на зимата. Все повече от нас осъзнават, че имаме нужда от повече красота в дома си, усмихнато споделя тя.
Семейството е предлагало част от саксийните цветя за Свети Валентин в цветарски магазини в областта, като търсенето е било насочено към зюмбюли, карамфили, теменужки, иглики в саксии. Това е основният асортимент, който ще предлагат и за 8-ми март.
В началото на март Великови започват разсаждането на разсада на следващите цветя, които ще се предлагат през април – петунии, вербени, газании и др.

В разсадник „Цветята на мама“ се отглеждат около 5000-6000 растения годишно. Опитваме се не само да не намаляваме бройките, а да ги увеличаваме. Стремим се непрекъснато да разширяваме продуктовата гама, като т.г. сме я разнообразили с многогодишни цветя. Другият ни фокус е отглеждането на 20 дка сладка царевица. Тази култура е своеобразна „ниша“, тъй като малко производители я включват в „портфолиото“ си. Този вид царевица изисква много ръчен труд, особено по време на беритбата. В кампанията се включват приятели и роднини. Успяваме успешно да реализираме продукцията по Черноморието и на различни пазари – обяснява Таня.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-30)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!