ЦВЕТЯ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И БИЛКИ СЪЖИТЕЛСТВАТ В ГРАДИНСКИ ЦЕНТЪР „КАМЕЛИЯ“

*Преди 2 години ланд. арх. Светослав Банов създава разсадника върху пустеещи земи и днес в него могат да се намерят над 50 вида многогодишни дървета и храсти, над 100 вида едногодишни и голямо разнообразие от многогодишни цветя, основните за страната зеленчуци и над 20 вида подправки и билки.

Ландшафтен архитект Светослав Банов няколко години създава градински център и разсадник „Камелия“, който се намира на околовръстния път на град Попово. От 2015 г. започва да изкупува изоставени и пустеещи земи, да ги подготвя и през 2018 г. отваря обекта. Нарича го с красивото име на своята вече 4-годишна дъщеря. Обработва около 4 дка от площта, като от тях 1,1 дка са оранжерии. Съоръженията се отопляват на твърдо гориво, снабдени са с термоекрани за следене на параметрите на средата, в тях има монтирани поливни системи.
В обекта отглежда над 50 вида многогодишни дървета и храсти, над 100 вида едногодишни цветя, както и голямо разнообразие от многогодишни. Използва семена от Холандия, Англия и дори Япония. Непрекъснато се опитва да разширява продуктовата гама и да предлага на клиентите нещо ново и интересно. Залага основно на познатите и достъпни цветя за българина. И ги предлага в невероятно изобилие и разнообразие – не само в цветово отношение, а и като групи – каскадни, полукаскадни, почвопокривни, за сенчести места, за висящи кошници и др. Сред търсените растения са бегонии, петунии, циганчета, сакъзчета, далии и др. От многогодишните дървета и храсти – туите и предназначените за жив плет. Основната част от произведените цветя предлага в бутик „Камелия“, който се намира на кооперативния пазар. Интересно направление в дейността му са декоративните треви, които са нещо ново и интересно за клиентите. Сред популярните е пампаска, карекс, юнкус. Те се отглеждат лесно, но са с подчертан декоративен ефект и разкрасяват градините.
Въпреки, че разсадник „Камелия“ е с малко над 2-годишна история, с негова продукция са озеленени и обществени пространства – междублоково пространство в кв. Русаля в Попово и пешеходната зона.

-За облагородяване на алеята използвахме туи, елхи, брези, кедри, почвопокривни – луницери, както и цъфтящи – дървовидна ружа, ацери. В междублоковите пространства засадихме ели, борове, смърчове, шестили, ацери – посочи Светослав Банов.
Стопанинът произвежда и разсад за основните зеленчуци, които присъстват на трапезата на българина през всички сезони. Предлага над 10 сорта домати, пипер, отделно люти чушки, карфиол, патладжан и др. В лехите присъстват и над 20 вида подправки и билки – копър, магданоз, мащерка, босилек, лимонова мащерка, майорана и др.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 15-22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!