ЦЕЛЕБНАТА МАГИЯ НА РОДОПСКИЯ ЗЕОЛИТ

*Семейство Славови предлагат натурални козметични продукти и хранителни добавки с уникалния минерал.

*В подготовка са на нов интересен продукт – вино със зеолит.

Мисията на семейство Славчо и Иванка Славови е да представят чудодейните свойства на зеолита. Те произвеждат козметични продукти и хранителни добавки от чудния минерал от Родопите. В част от артикулите влагат и други билки като невен, лайка, маточина и др., като са избрали за име на сайта си „Плевеловъд“.

-Названието е свързано с нашата идея да се промотира и насърчава все по-мащабното култивиране на билки у нас. Към момента в България полезността на тези растения и техния търговски потенциал са силно подценявани и пренебрегвани, често третирани не като земеделска култура, а като плевели. Желанието ни е българското общество да познава тези „дарове на природата“ и все по-често да прибягва до употребата им с цел всички ние да водим един по-здравословен и природосъобразен начин на живот – обяснява Славчо Славов (на снимката).
Затова от 11 г. са се фокусирали върху целебния ефект на копривата, която комбинират с чудодейния минерал. Вече не отглеждат растението, но имат договори с производители на здравословната трева от България, Македония Сърбия, Албания и т.г. ще изкупят продукция от над 400 000 дка.
У нас копривата се среща предимно като диворастящо растение, но е непретенциозна към почвените условия и се отглежда много лесно. Още повече,че всяка една от нейните части (листа, стебло, семена, корени) съдържа полезни за човешккия организъм вещества и се използва както в козметиката, така и във фармацевтиката и хранителната промишленост. Сред споменатите полезни вещества са различни витамини (С, К, В2) и минерални соли (калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед), мравчена и галова киселини, скорбяла, хлорофил, хестамин, каротин и много други. Ценителите на здравословното хранене боготворят копривата, именно заради нейния разнообразен хранителен състав, богат на протеини, захари, аминокиселини, минерали и витамини.
Благодарение на своето кръвоспиращо, диуретично, омекотяващо и антианемично действие, билката има благотворно влияние при анемия, авитаминоза, храносмилателни смущения с диария, нарушена обмяна на веществата, главоболие, кръвотечение от носа, обилна менструация, хемороиди, бъбречни заболявания, захарна болест, храничен бронхит, ревматизъм и др.
Зеолит и ползите от него. Славчо Славов открива зеолита, известен като клиноптилолит, в определен етап на живота си и намира в него най-подходящото лечение. Затова се посвещава на презентирането на полезните му свойства и да запознава повече хора с тях.
Клиноптилолитът е естествен минерал с невероятни физически качества, благодарение на неговата специална кристална структура. Тази структура му осигурява електрично реактивна повърхност от над 450 кв. м на грам. Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност зеолитът да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Поставен във водна среда, клиноптиолитът елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване.
Произходът му е в происторическите времена. Преди милиони години, слой вулканична пепел е била изложена на изключително високи температури и налягане и това породило физическа и химическа промяна, която създала цяла група минерали, наречени зеолити, между които и клиноптилолит. Клиноптилолитът принадлежи към голяма зеолитова група наречена хеуландити. Наименованието си зеолитовите минерали са получили, понеже при нагряване кипят, поради буйно отделяне на зеолитова вода („зео“, означаващо на гръцки кипя, а „литос“ – камък).
Най-качественият клиноптиолит се намира в България, в Източни Родопи. Едно от находищата се намира на около 30-на километра от Кърджали. Научните изследвания насочват към широко приложение на зеолита при различни здравословни проблеми. Смята се, че е ефективен при простудни заболявания, наднормено тегло, целулит, диабет, при радиоактивно облъчване, а някои хора прибягват към него при онкологични заболявания.
Антиокисидатни свойства на природния минерал. За свободните радикали напоследък се говори много. Най-общо казано свободните радикали причиняват клетъчно увреждане на здрави клетки, като им крадат електрони от структурата. Смята се, че те са виновни за редица заболявания. Структурата на зеолитa е капан за токсини, тежки метали, но също така и за свободните радикали, намиращи се в човешкото тяло. Механизмът е по-различен от този на типичните антиоксиданти. Зеолитът няма ефект на неутрализация или стабилизация върху свободните радикали, за сметка на това той ги обхваща в структурата си като капан и ги извежда от организма.
Клиноптилолитът може много успешно да се ползва при лечение на диабет, като съпътстваща терапия. Доказано е, че активираният зеолит спомага за транспорта на кръвната захар в клетките без помощта на инсулин и нормализира нивото на глюкозата в организма.
Зеолитът има изразен имуномодулиращ ефект, нормализира биохимичните показатели на кръвта. Не допуска нарушения в имунната и ендокринна система. Действа като антиоксидант, подпомагайки организма в защитата му от свободните радикали, увреждащи ДНК-то.
Зеолитът пречиства кръвта, тялото и кожата от токсини в рамките на период от 6 до 8 часа. Премахва тежките метали, вредни вещества от всякакъв вид. Елементи като олово, живак, кадмий и арсен, с които е наситено нашето тялото започват да се изчистват чрез урината. Спомага за намаляването на кръвната захар.
По време на приемане на природен зеолит настъпва състояние на „спокойна активация“ на имунната система. Това състояние се запазва за около 3 месеца след стандартния профилактичен курс на прием. Състоянието на „спокойна активация“ е много важно при профилактиката на простудни заболявания, особено при често и продължително боледуващи.

-Зеолитът е минерал, който помага да се отървете от всички замърсители и химикали в тялото. С други думи, помага ви да живеете по-здравословен живот – обясни Славчо Славов. – В края на годината подготвяме изненада за нашите клиенти – надяваме се да предложим и вино със зеолит…
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-31) 

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!