ЦЕНКА ДОБРЕВА ВЯРВА В ПРИКАЗКАТА ЗА ЖИТЕНАТА ПИТКА

*която е събрала аромата на слънце, вятър и на чернозем. Тя отглежда лимеца като стар ритуал – засява го ръчно на 45 дка фамилни ниви и получава по-високи добиви.

За Ценка Добрева отглеждането на лимец не е просто производство, а духовна практика. Засява на ръка зърнената култура на 45 дка фамилни ниви в село Якимово, Монтанско. Вече четвърта година стопанисва лимецова нива и установява, че получава по-високи добиви, отколкото ако се прилага механизирано засяване. Нейният път до зърнопроизводството е връщане към родовите корени. Тя живее в Габрово, но има наследствени земи в Северозападна България. По образование е електроинженер, а преди това средното си образование е завършила в текстилен техникум, като 18 години се е занимавала с шивашка дейност. След това за около 10-на години се завръща към основната си професия и работи в завод за кабели. Обаче след няколко години установява, че вече не може да работи в офис. Освен това е предприемач по душа и иска отново да започне собствена дейност.
Междувременно открива ползите от лимеца покрай практикуването на житната диета и следването на идеите на Учителя Петър Дънов. Освен това участва в засяването на лимец в организираните колективни ниви на сдружение Дар лимец. Ентусиастите заедно се включват с доброволен труд в засяването и в прибирането на продукцията. Събират се стотици хора от цялата страна, които приемат тази дейност като връзка с природата, като ритуал.
Така Ценка Добрева решава да прави точно това – да обработва фамилните си ниви първоначално по стара технология. Прибира се за няколко дни в родното село на майка си Якимово през 2017 г. Намира съмишленик, семената и решава, че ще засее 45 дка ръчно. Разпределя цялата площ на крачки и открива, че за ден може да засее около 7 дка. В началото като застава на началната бразда и вижда пред себе си само разорана целина, с поглед не може да обхване нивата, изпитва истинско притеснение. Но тръгва смело напред, като хвърля семената нагоре. Летейки, те заредени от енергията на сеяча, падат тежко, подреждайки се в спирала в рохкавата пръст. Усеща истинско удоволствие от тази работа, която изпълнява като древен ритуал. Напява, сее и се радва. Вярва, че когато докосваш зърното с ръце, влагаш в него любов и дух.
Прибира реколтата механизирано, като ползва комбайн на местен стопанин. Землището на село Якимово е голямо с 96 000 дка обработваема земя, като на терен работят общо около 66 крупни и по-дребни арендатори.
Ценка Добрева успешно предлага лимеца на свои клиенти от цяла България. Това са хора, които ценят чистата храна, отгледана с любов, слънце, въздух и с Божията благословия! Успява онлайн чрез своята фейсбук-страница да продаде цялата си продукция. Самата тя се храни със здравословен хляб, който омесва със собствените си ръце. Приготвя го по стара рецепта. Питките й са изключително вкусни, тъй като в тях се влагат всички полезни вещества на лимеца като се започне от дунавския чернозем, в който е растял, и се мине през меленето на каменна мелница на цялото зърно.
Тя не се изненадва, че клиентите всеки път са доволни и по-здрави като споделят, че не са опитвали други тестени изделия с такъв вкус и аромат. Само стопанката знае тайната – зърното е минало през нейните ръце от семената до брашното. Тя вярва в приказката за житената питка, която е събрала аромата на слънце, вятър и на чернозем.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!