Черешовата градина на Данаил Ненков в Хотница

*Той стопанисва 22 дка със сортовете Ърли Лори и Феровия във Великотърновското село. Успешно работи на две места и отглежда сам трите си деца.

За Данаил Ненков овощната градина в село Хотница е професионално предизвикателство.Той е на 42 г. и работи като домакин във Военното училище „Васил Левски“във Велико Търново. След като му възстановяват наследствената земя,решава да се грижи за нея. Така създава две черешови градини с обща площ 22 дка – едната през 2015 г., а другата – през 2017 г. Основните сортове са „Ърли Лори“и „Феровия“ за опрашител. Заедно сприятели засажда фиданките, като в единия парцел са 400 дървета, а в другия- 300. Прави посадъчните ямки със свредели успява да засади дръвчетата за по-малко от седмица.

-По мярка 6.3. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ ми бе изработен проект безплатно от Службата по съвети в земеделието – В. Търново, и бе одобрен преди 2 години. По бизнес-план трябваше да направя разширение на градината с 3 дка, а от 17 дка я направих 22 дка. Освен това бе заложено закупуване на овощарски трактор и прикачен инвентар. Нямам никакви проблеми, нито с проверки, нито с документация. Напротив – много добре работя с представителите на Службата за съвети в земеделието.

Местоположението на обектите е подходящо, няма слани и градушки. До 15 май успявам да прибера черешите, като за това основно ми помагат приятели. Дърветата са се прихванали добре и почти нямат нужда от допълнително поливане.

При създаването на градината производителят е положил максимални усилия да получи повече знания за отглеждането й. Включил се е в обучение при специалисти-овощари в село Паламарца, където се научил да оформя короните на дърветата. Споделя, че е получил много добра практическа подготовка да се справя в различни ситуации. С лекота извежда и борбата с вредителите, като прави ранни пръскания с препарати на медна основа. Графикът му позволява често да работи на градината си и да изпълнява навреме задължителните агромероприятия.

Стопанинът успява да съчетава работата на двете места и да отглежда сам трите си деца – Ивайло (6 г.), Стефан (9 г.) и Диляна (12 г.). Възпитал ги е в трудолюбие и интерес към овощарство, като често ги води на градината.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!