Честен ли си, няма начин да не успееш!

*Това е принципът на фермерите братя Борис и Александър Борисови от гр. Брацигово, обл. Пазарджик. Те се грижат за стадо от над 300 овце.

*Ниските изкупни цени на млякото и месото от години са най-големият проблем в бранша.

Братята Борис и Александър Борисови от Брацигово са фермери от цял живот. За тях овцевъдството е не просто бизнес, защото са въвлечени в него още от детството си. Близо четвърт век усвояват тънкостите на този занаят и се гордеят с това:

-Не сме създали ферма заради субсидиите, брат ми Борислав още като ученик с нетърпение чакаше ваканциите, за да се хване пастир. В момента имаме 240 дойни овце и 60 млади, всички от породата Синтетична популация Българска млечна. Отглеждаме ги пасищно, като ги пускаме по поляните край населеното място. За съжаление не разполагаме с пасища, защото не достигат – обясни Александър Борисов.
Овцефермата на братята Борисови е създадена през 2001 г, след като купуват стари овчарници в местния стопански двор. В момента е оцелял само техният обект. През годините старата ферма е основно реконструирана и в момента отговаря на всички изисквания за хуманно отглеждане на овце. От 2011 г. извършват селекционна дейност от развъдна организация и така са подобрени дневният млеконадой и съставът на млякото. Животните се отглеждат по оборно-пасищния метод. Фермата произвежда високопродуктивни женски и мъжки агнета за разплод.
Сами осигуряват фуража, като отглеждат близо 200 дка люцерна. Хранят ги с чисто зърно – царевица, ечемик, трици, без никаква „химия“. Отглеждат ги по екологосъобразен начин. Всяко животно в зависимост от развитието си и сезона, дава по 1-1,5 л мляко дневно. Около 40% от продукцията продават на пловдивска мандра. Останалите 60% преработват в собствен цех, изграден по Наредба 26 през 2015 г. Дневният капацитет на минипредприятието е 200 литра. Произвеждат саламурено сирене, кисело мляко, а скоро ще пуснат на пазара и извара.
Братята се придържат към старите, утвърдени технологии на производство на млечни продукти. Искат да съхранят старите вкусове, тъй като влагат само натурални суровини – чисто овче мляко. Например сиренето се прави по традиционния начин – от 5 литра мляко.

-При отглеждането на стадото и производството на млечни продукти имаме едно правило – държим на качеството и честността. Когато си почтен в работата си и в отношенията си с хората, няма как да не успееш в бизнеса – убеден е Александър Борисов. – Близо 3 години предлагаме продукцията си на фермерския пазар пред Министерството на земеделието в столицата и там спечелихме много клиенти, които търсят чисти храни.
Същите принципи спазваме и при продажбата на агнета, които преди празниците предлагахме по 7 лв. /кг живо тегло. И благодарение на това, че предлагаме хубави агнета, се радваме на сериозен интерес. За съжаление кланиците изкупуват на още по-ниска стойност – по 5 лв./кг живо тегло. Най-голямата ни болка е, че над 20 години работим седем дни в седмицата, а изкупната цена на млякото и на животните почти не се е променила. Същевременно всичко останало поскъпва – фуражи, електричество, медикаменти. А цената на 1 литър мляко е колкото на 2 кафета и то от кафе-автомат.
Ако се сметне, че едно мъниче избозава по 100 литра мляко, изяжда 1-2 чувала с фураж по 40 лв. и слама за 20 лева, реалната изкупна цена трябва да е около 9-10 лв./кг живо тегло. Това е основната причина колегите да продават стадата си. Липсата на стратегия и подкрепа от страна на държавата постепенно свива животновъдния сектор – категоричен е Александър Борисов. – Същевременно трудът на фермера е изключително тежък. Понякога работният ни ден продължава над 20 часа…

На снимката – Александър Борисов на фермерския пазар в София.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!