Четвърто поколение овцевъди поемат щафетата в семейната ферма в родопското село Момчиловци

* Братята Димитър (на снимката) и Ивайло Данчеви изграждат модерна мандра с демонстрационен център с помощта на китайските инвеститори от Bright Dairy, които произвеждат в Шанхай кисело мляко за пиене с бранда „Момчиловци“.

Братята Димитър и Ивайло Данчеви от родопското село Момчиловци са четвърто поколение овцевъди. Началото поставил прадядо им, който след Балканската война останал сирак и за да се издържа се захванал с животновъдство. Грижел се за стадо от 200-300 овце. Преди да дойде зимата заминавал и изкарвал няколко месеца в Беломорието, заради по-мекия климат, а напролет ги връщал обратно на село. През годините поминъкът се предавал от баща на син и така се изтърколили повече от 100 години.
Закърмени от малки с работа по отглеждането на картофи, а след това и във фермата, днес Димитър и Ивайло са готови да поемат щафетата от баща си д-р Стойчо Данчев. Той е завършил ветеринарна медицина и агрономство, а двете специалности му помагат да поддържа перфектно стопанство. То е създадено през 2004 г. В него се отглеждат основно овце от рядката порода Цигай и застрашената от изчезване Каракачанска овца, както и малко кози, като общият брой на животните в момента е 500. Фамилията поддържа над 1000 декара ливади и пасища, по-голямата част от които са общински, както и наети под наем или аренда от частни лица. Началото е поставено с 80 шилета, закупени от Института по високопланинско животновъдство в Троян. Породите не са избрани случайно, а защото най-добре са адаптирани в региона. Млякото се преработва в собствена мандра, а млечните продукти се продават по Наредба 26.
Димитър Данчев е на 30 години. Завършил е специалност „Биотехнологии“ в София и работи в столицата като меркетинг мениджър на фармацевтични продукти, но при първа възможност се връща в Момчиловци, за да помага активно във фермата. Изучил е не само как се отглеждат овцете, но и тънката работа по приготвянето на млечните продукти. Разказа детайлно как се правят прочутите сирена брънза и мехово сирене, които са емблема на фамилията.
Проблемите в една животновъдна ферма, в частност овцевъдна, са много – като се започне от администрирането, свързано със сключване на договори за ползване на земята, до реализацията на вълната. Изкупната й цена отдавна е проблем за стопаните, като тази година един килограм е струвал 50 стотинки. Самото стригане излиза по-скъпо от цената на самата вълна.
По време на предния период от Програмата за развития на селските райони 2007-2013 г., сем. Данчеви са имали одобрен проект по Мярка 121 за „Модернизиране на земеделските стопанства“, с обновяване на мандрата и изграждане на по-големи мощности, но не са успели да го реализират. Причината е, че нито една банка не се е съгласила да отпусне средства. Не помогнал и вариантът залог на субсидии срещу кредит, който се прилага отскоро, тъй като инвестицията била многократно по-голяма от размера на субсидиите, а и исканите гаранции нямало как да се осигурят.
Светлина за модернизация на фермата, както и построяване на нова се вижда след като от кметството в Момчиловци и китайските му партньори от хранителния гигант в Шанхай – Bright Dairy, помагат на семейство Данчеви да изградят Демонстрационен млечен център в селото. Както писахме в предишен брой, от няколко години Bright Dairy, който призна Момчиловци за село на дълголетието, произвежда кисело мляко за пиене под марката „Момчиловци“ и поддържа тесни контакти с местните жители. През септември в Момчиловци се провежда традиционният Фестивал на киселото мляко, на който китайците са основни спонсори. По време на миналогодишния празник гостите имаха възможност да посетят демоцентъра и да дегустират автентични млечни продукти.
По същото време бе извършена символична първа копка и на нова ферма с мандра и демонстрационен център, която ще се нарича „Момчиловци – Брайт“. Фермата ще е с 40 крави и капацитет за преработка на 500 литра мляко на ден. Инвестицията е съвместна българо-китайска и е приблизително 400 хиляди евро. На този етап се извършват довършителни проектни дейности на фермата и мандрата. Първоначалните планове са били обектът да се реализира до края на 2018 г., но административни и технологични процедури отлагат откриването за по-късен етап. Иначе проектното предложение е внесено от братята Димитър и Ивайло Данчеви в община Смолян и Регионалната инспекция по околната среда и водите още през 2017 г. В него е заложено изграждането на две сгради. В едната ще е мандрата с дегустационна зала и панорамна тераса за посетители. В мандрата ще се произвеждат кисело мляко, сирене и кашкавал, които ще се сертифицират като биологични. Гостите ще имат достъп да наблюдават производствените процеси и зоните на зреене на различните продукти.
На нивото над мандрата се предвижда изграждането на панорамна тераса с живописна гледка към село Момчиловци и магичната Родопа планина, както и дегустационна зала с кафе-аперитив с кътове за отдих и почивка за посетителите и санитарно-битова зона за персонала. Застроената площ на сградата ще е около 200 квадратни метра, а разгънатата застроена площ на цялата сграда – около 500. Капацитетът е съобразен с реалните възможности за добив на мляко във фермата, в зависимост от млеконадоя на животните в период на лактация. Годишно ще се преработват 42 000 литра мляко. Максималният годишен капацитет е за производство на 2100 кг сирене, 1400 кг кашкавал, 14 000 кг кисело мляко и 14 700 кг вторичен продукт суроватка. Добитото краве мляко първо ще се изследва за наличие на инхибитори на място в самата ферма, след което ще се транспортира до производствения цех за преработка.
В другата сграда ще е кравефермата с 40 животни. Там е предвидено място за родилно отделение, боксове за мъжки и женски телета, изолатор за болни животни и помещение за съхранение на фуражи. В същата сграда ще е млекосъбирателният пункт, санитарно-битови помещения и технологични площадки.
Николета КАРАСТОЯНОВА
Текстът е подготвен със съдействието на Министерство на околната среда и водите.

(повече в Агровестник – стр. 7-26)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!