Чиста храна и здраве от природата предлагат производители в Добрич

* Шарлан и пречистено краве масло „гхи“ – атракция на фермерския пазар.

* Расте интересът към нетрадиционните продукти, които са част от здравословния начин на живот.

Пречистено краве масло „гхи“ и шарлан – това са най-новите предложения на фермерския пазар в Добрич. Всяка седмица на чаршията се събират производители на екологично чисти храни, които не само предлагат своята продукция, но и разясняват ползите от природосъобразния начин на хранене и живот. Оказва се, че много от био храните са добре забравени стари производства, имащи корени в българската история. Пламен Гонев излиза на фермерския пазар с пречистено краве масло „гхи“ от Родопите. Самото название има древни традиции на няколко континента, производството у нас преди век – също. Младият стопанин с удоволствие разказва за маслото, познато на почитателите на древната индийска наука за здраве Аюрведа.

– „Гхи“ е една изключително чиста суровина от Източните Родопи. Добиваме го от свободно пасящи крави, добре обгрижвани и гледани с любов от фермерите. Кравето масло се преработва, като се извличат лактозата, животинския протеин и водата и остава чиста мазнина, която се усвоява на клетъчно ниво. Процесът е бавна термична обработка. Тъй като има точка на горене 252 градуса, „гхи“ е подходящо за пържене, готвене или директна консумация. Употребява се при различни видове диетични режими, лечение на заболявания, захранване след дълго гладуване, пречистване на организма. Гхи съдържа Омега 3 и Омега 9 есенциални мастни киселини, заедно с витамини А, Д, Е и К. Вкусът на „гхи“ е вълшебен. Маслото може да се съхранява дълго време извън хладилник като запазва уникалния си аромат. „Гхи“ ускорява метаболизма и храносмилането, спомага за изчистването на токсините от тъканите и за храненето на клетките, също и за клетъчната регенерация, еластичността на тъканите и кръвоносните съдове и има благотворно влияние върху целия организъм.

Насочихме се към този вид производство преди 4-5 години, тъй като голяма част от храните по магазините са под всякаква критика. Това беше спонтанна идея, която с времето се разшири и разрасна и вече гледаме на нея много отговорно и ангажирано. „Гхи“ е един чист продукт, който може да осигури здраве. Ползвам на 100 % само това масло – за пържене, готвене, на препечени филийки, за директна консумация.

* * *

Шарланът е другата атракция на фермерския пазар в Добрич. С всяка изминала седмица интересът към него става все по-голям, тъй като употребата на пресованото и нерафинирано слънчогледово олио за пролетни салати става все по-голяма. Семейство Тодорови от варненското село Доброплодно започват с малък обем производство на шарлан. Ето какво споделя Николай Тодоров:

– Преди столетие например шарлан се е наричало ореховото масло. Имало е шарланджийници, в които се е правило. Впоследствие при налагането на слънчогледа като култура у нас, започва добиването на студено пресовано масло. Названието обаче остава. Разликата на този вид масло и запечатаното в бутилки фабрично олио е голяма. Тук нямаме никаква допълнителна обработка след смилането на слънчогледа. При рафинираното се слагат и химически добавки, заради по-голямата трайност.

Ние правим шарлан от 1994 г. Започнахме малко на шега, когато един наш близък приятел ни посъветва. Запалихме се, имахме една по-малка машинка, после закупихме по-голяма и продължаваме да работим с нея. Сега добиваме средно по 100 литра на месец. Не е някакво голямо производство, но при нас идват хора, които са почитатели на здравословното хранене. Преди две години ни поканиха на световното изложение на чисти храни в Торино, Италия. Там от всяка област трябваше да се представи по един производител на екологична продукция. Много се зарадвахме, когато се оказа, че това сме ние. Основното изискване към участниците беше възможно най-малка обработка на храните. Нашият шарлан беше изкупен всичкия, получихме поръчки дори от Бразилия и САЩ.

Тук в България успяваме да реализираме цялата продукция. Имаме си партньори, които на ишлеме си носят слънчоглед и им произвеждаме средно по 80-100 литра шарлан. Така имат слънчогледово масло за цяла година – чак до новата реколта. Затова не можем да се оплачем, радваме се на редовни клиенти.

Ела СТОЯНОВА

На снимката: Семейство Тодорови /в средата е Николай Тодоров/ произвежда шарлан от 24 години.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!