Чист въздух или терористична заплаха?! Амониев нитрат или карбамид?! Какво ще реши Великобритания?!

*Разразилият се по-рано скандал в британския парламент повдигна някои въпроси относно употребата на азотни торове, съдържащи амониев нитрат.

В края на миналата седмица британският държавен секретар по околната среда /б.а. позицията е аналогична на министър в България/ Майкъл Гоув бе обвинен от представители на Лейбъристката партия,че подпомага терористичната дейност.Те определиха като „луда“ неговата инициатива за внедряване използването на амониев нитрат вместо карбамид /урея/на територията на Кралството. Това написа британското издание „The Sun“.

Майкъл Гоув настоява земеделските производители да прекратят торенето с урея и да използват амониев нитрат, като мярка за намаляване на вредните емисии от амоняк, която е и част от Стратегията за чистия въздух за 2019 година на Обединеното кралство. Притесненията идват основно от факта, че амониевият нитрат е силно контролиран продукт и дори забранен в някои страни като Северна Ирландия. На сайта на правителствената национална служба за противодействие на тероризма дори се появи съобщение, което гласи:

– Смесването, съхранението, транспортирането и използването на торове е често срещано явление; това създава възможности терористите да се сдобият с такъв материал – пише още в „The Sun“. Изданието припомня, че амониевият нитрат е бил използван през 1995 г. при взрива в Оклахома, който е убил 168 души и бомбардировките на влака в Мумбай през 2006 г., където жертвите бяха 209. Въпреки предупреждението, Гоув иска земеделските производители да използват повече амониев нитрат, за да помогнат за намаляване на разходите за замърсяване на въздуха с 1,7 милиарда лири до 2020 година.

Министърът на кабинета в сянка Крис Матесън заяви: „Ако има заплаха от тероризъм, то ние не искаме да даваме на противниците си лесна победа.“. Той уточнява, че правителствените отдели трябва да водят комуникация помежду си, за да се уверят, че ще избегнат евентуални неблагоприятни последствия за сигурността на страната. Депутатът от лейбъристите Кери Маккарти , който е член на комисията по околна среда, обвини Гоув, че се опитва да прокара набързо идея, чиято основа още не е положил, гласи още публикацията на „The Sun“.

В отговор на обвиненията, говорителят на Гоув излезе с изявление, в което казва: „Амониевият нитрат се използва от години. По-добър е за качеството на въздуха, тъй като емитира по-малко амоняк. Известно е, че 88% от тези емисии идват от земеделието.“. И уточни, че са получили похвала от Световната здравна организация, която е определила мерките за ограничаване на замърсяването на въздуха като „пример, който целият свят трябва да последва“.

Линк към публикацията на изданието „The Sun“:

https://www.thesun.co.uk/news/8287852/michael-gove-promotes-explosive-fertiliser/

(повече в Агровестник – стр. 4)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!