Чудодейна бабина рецепта става световнопризнат еликсир

*Семейство пчелари от Радомир – Сашка и Георги Ватрачки, произвеждат продуктина пчелна и билкова основа. Те са с приложение в козметиката и дерматологията

Когато хобито стане бизнес, човек не усеща как времето покрай работата лети. Така е със Сашка и Георги Ватрачки, които са пчелари и същевременно производители на редица продукти с марката „Ватрасин“.Техният ефект е две в едно, тъй като саи лечебни, и козметични. Всички са патентовани от Българско патентно ведомство, а два от тях имат и нотификация от Европейския съюз. Продуктите бяха сред атрактивните експонати на Техническия панаир в Пловдив, с които фамилия Ватрачки участваше като представител на Съюза на изобретателите в България. Мехлемите,които са изцяло на пчелна и билкова основа, са отличени с редица награди и медали от изложения в България и чужбина.Сашка се гордее, че иноватор на медните еликсири е съпругът й и с удоволствие разказва историята им, която звучи като приказка:

-Всичко тръгна от тайната рецепта, с която бабата на съпруга ми навремето е лекувала изгаряния. Преди години баща ми беше залят със сярна киселина и се оправи само с чудодейния мехлем, който не му остави никакъв белег. Като видяхме,че е толкова качествен, направихме постъпки за регистрация и патент. Така на пазара се появи кремът „Ватрасин“,който е подобрен вариант на бабината рецепта, която беше с три съставки, а ние добавихме още три. После дойдоха и следващите продукти, един от който е биоактивна храна. От дълги години сме пчелари и сме се убедили в полезните свойства на меда и пчелните продукти -пчелното млечице, пчелния восък, прашецаи др. Специално за нашите продуктиизползваме пчелния восък и прополиса.А в комбинация на пчелен восък, прополиси растителни масла се получава уникалнокремче с приложение както външно скозметични цели, така и при различникожни проблеми.

Иначе пчелари станахме през 2004 г. Като всяко семейство започнахме с 4, 8, 10 кошера и сега вече са над 30. Разположили сме ги в с. Дрен, община Радомир. Районът е чист, няма замърсители. Медът е билков – не го делим на акация, липа или др. Шегуваме се, че нашите пчелички са демократични и летят от цвят на цвят. Произвеждаме качествен мед и нямаме проблеми с неговата реализация. Даже когато ходим на фермерски изложения във Варна и Бургас, хора, които са оттам и са харесали меда ни, искат по-късно да им изпращаме по куриерски фирми – казва Сашка.

В разговора се включва и съпругът Георги:

– Нашите продукти са регистрирани като козметични, а не като лекарствени. Имаме патент от Патентното ведомство, регистрация и нотификация към ЕС с всички сертификати, както и проучвания за микробиология. Те са насочени главно за здравето на хората. Основните им съставки са растителни масла, пчелни продукти и подправки, произведени в България. Пчелните продукти са наше производство, а останалите купуваме от сертифицирани производители. Работим със собствени средства и всичко става много бавно. Не сме усвоили пари по никакви европейски проекти или други външни финансирания. От началото на дейността ни сме вложили над 50 хил. лв…

Първото, което залагаме в производството е продуктите да са безвредни за хората. Втората цел, е да са ефективни, а на трето място – да са универсални. Относно капацитета на производството – за момента пазарът ни не е много голям – достигаме до 30 хил. дози за месец. Можем и повече да произведем, но засега това ни е достатъчно. Предагаме ги в цялата страна – предимно в магазините за природни продукти, в аптеки и магазини с регистрация за продажба на козметика.

Козметичният крем „Ватрасин – В“ е уникален продукт, който произвеждаме от 25 години. Той е златен медалист на националното изложение за изобретения, иновации и технологии в България. Иновативното и уникалното при него е, че съдържа калциев хидрооксид. Това е обикновената гасена вар, с която алкализираме продукта и получаваме тотална антисептика. В него има също восък, прополис, мед и прашец, както и студено пресовано слънчогледово олио. Участва също лавандулово масло и витамин Е. Може да се използва като крем или за решение на редица кожни проблеми, като акне, ухапвания от насекоми, слънчеви и термични изгаряния, измръзвания, охлузвания, гъбични инфекции по кожата, напукани пети и ръце, афти и херпеси, хрема, възпаления и сърбежи.

Също на пчелна основа е другият лечебен продукт – крем-олио „Ватрасин-1“. Той помага при изгаряния, при възпаление на кожата, при залежаване, при охлузвания, следоперативни разрези, пластики, при напукани пети и ръце, за масаж на суха и напукана кожа. Отлично средство срещу преждевременно стареене на кожата. Третият „Ватрасин 1М“ е ефективен, безвреден, универсален продукт под формата на емулсия, в който влагаме магнезий. Той е особено подходящ при гъбички по ноктите, и за употреба след тежки физически натоварвания – подпомага чрез масаж възстановяването на мускулите и премахва умората…

Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката – Сашка и Георги Ватрачки представят продуктите си на есенния панаир в Пловдив

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!