Шарената биоградина на семейство Маринови в пловдивското село Динк

*за нея разказва Росена Маринова, която я стопанисва заедно със съпруга си Виктор. Двамата са привърженици на чистата храна и залагат различни видове овошки, билки, ягоди, малини, рози и др., като отскоро насажденията са биосертифицирани.

*Основният проблем е трудната реализация на биопродукцията. Намирането на надеждна работна ръка е също нелека задача! -посочва част от препъникамъните в сектора Росена.

Марвел Агро ООД е семейна фирма, основана през 2009 г., която се занимава с комплексна търговия с оборудване за качествен контрол в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и със земеделие в землището на с. Динк, Пловдивско. В годините се е експериментирало с отглеждането на различни култури.Понастоящем със земеделието по-активно се занимава младото семейство Росена и Виктор Маринови. Въпреки че професиите им са далеч от сектора – тя е магистър-фармацевт, а той е инженер,завършил в Техническия университет в София, те са привърженици на чистата храна и така постепенно превръщат земите в „шарена“ биоградина.

През последните няколко години залагат различни видове овошки, които от тази година вече имат сертификат от „Балкан Биосерт“. Село Динк се намира на 12 км от Пловдив, климатът е топъл и мек. Фирмата стартира с отглеждането на малини там, като постепенно диверсифицира културите. Понастоящем в градината се отглеждат биомалини на около 30 дка, вече на една декада, като поетапно ги обновяват – основния сорт е „Херитидж“. Биодюлите са 10 дка, сорт „Гигант“. Биокрушите са сорт „Уилямс“ и са също 10 дка. Биошипките са сорт „Пловдив-1“, разположени на 20 дка. Като конвенционални се отглеждат 10 дка лозе с отколешни сортове като „Брестовица“ и „Велика“, със същата площ е и парцелът с ягодите – сортове „Клери“ и „Алба“, а сините сливи „Стенлей“ се простират на 42 дка.

Росена Маринова, като фармацевт с практика, представи известни факти за ползите от различните видове плодове в тяхното пъстро стопанство:

– Органичните малини са вкусни и богати на фитонутриенти и антиоксиданти, анти-възпалителни и анти-дегенеративни съставки. Те са здравословен източник на витамини С, Е, К, биотин, манган, калий, магнезий, пантотенова и фолиева киселина и др. Листата и плодовете от малините се използват при стомашни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, препоръчват се на диабетици, предпазват от склероза, използват се при анемия.

Ягодите съдържат захари, киселини, витамини, пектин, микро- и макроелементи, каротен, антоциани. Освен като ценна вкусна храна те се използват успешно и за лечение на редица заболявания. Плодовете на ягодите се прилагат като диуретично средство при бъбречни камъни, чернодробни възпаления, подагра и др. Листата от ягодите са богати на дъбилни вещества, витамин С и рутин. Имат съдоразширяващо действие, което води до намаляване на артериалното налягане.

Шипката е с изключително лечебно действие, доказано през годините. Високото съдържание на витамини, полезни киселини и приятен вкус я превръщат в ценна хранителна добавка, неслучайно носи името „царица на билките“. Още от древни времена хората са я използвали като лечебно средство. Плодовете от шипка се използват в традиционната българска медицина като високовитаминен източник, който повишава защитните сили и имунитета на организма.

Отглеждането и търсенето на десертно грозде в световен мащаб нараства, поради неговите превъзходни вкусови качества, антиоксидантни свойства и неоценима полза за здравето.

Сливите са богати на въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини. Сливите намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносните съдове.

Най-голямата площ от 90 дка семейство Маринови са предвидили за засаждането на биорози Дамасцена. В началото на изминалата година на 50-60 дка са отглеждали лайка. За по-доброто усвояване и реализиране на собствената продукция е планирано изграждането на цех за преработка на плодовете, както и за разфасоване на по-дребни количества от етерично масло, подходящо за използване в козметиката и аромотерапията.

Младата дама сподели, че основният проблем е сложната реализация на биопродукцията и то на адекватна цена. Причината е, че дребните стопани трудно продават малките количества, които произвеждат. Един от големините минуси на биопроизводството е, че родната биосуровина заминава за чужбина и после се връща у нас преработена. Разбира се, на много по-висока цена – посочи фармацевтката.

Същевременно биопрозводството предполага много ръчен труд по премахване на плевели и други вредители, а това означава необходимост от повече работна ръка. Намирането на надеждни служители особено за агросектора, е изключително трудна задача.

От 2017 г „Марвел Агро“ ООД има одобрен европейски проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. С него ще се подпомогне изграждането на оранжерии за ягодите, напоителна система, създаването на розовите насаждения и набавяне на необходимата техника. По този начин ще се осигури пълноценно и по-рентабилно отглеждане на био и конвенционалните култури.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!