ШАРЕНА Е КАРТИНАТА В БЪЛГАРСКИТЕ ЖИТНИ ПОЛЕТА…

*Споделят с тревога и доза оптимизъм във време на пандемия и невероятна суша трима зърнопроизводителя от различни региони.

Притесненията на земеделските производители продължават. И са основателни. Дъждовете ги навестяват епизодично, за жалост някъде и с градушки. Мнозина очакват поне малко подобрение на вегетацията при есенните посеви, други отчаяно считат, че загубите са невъзвратими.

В миналия брой се чухме със зърнопроизводители от Североизточна България, станахме съпричастни и с тревогите на градинарите,на овощарите. Как оценяват ситуацията трима земеделеца от Югоизточна и Централна Южна България? Потърсихме мненията на г-н Николай Петров, председател на ЗКПУ „Обединение“ в гр. Камено, Бургаско, Николай Киров, управител на МЕССУ – Сунгурларе и председател на Бургаския съюз на зърнопроизводителите,и Цветан Берберов, фермер от Старозагорско и председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

>>Николай ПЕТРОВ: Пшениците в нашия район са много зле,след падналия преди 2-3 дни дъжд се надяваме картината да бъде по-оптимистична.Беше по райони и между 16-20 литра. Обикаляме полетата и констатираме видима промяна към добро. При сеитбата на пролетниците влагата беше достатъчно, за да поникнат,да се гарнират и в момента растенията се развиват нормално. Аз заложих 3700 дка слънчоглед.

>>Цветан БЕРБЕРОВ:В края на март и началото на април имахме валежи, но те не бяха достатъчни за влагозапасяването в по-долните слоеве на почвата. На този етап отбелязва масово залагане на флагов лист при есенните житни култури, а при по-ранните сортове има и изкласяване. Но на отделни полета развитието е затруднено. Забелязва се реутилизация при долните етажи, която бе непредвидима и преждевременна.Констатирахме отпадане на по-слабите братя. В Радневския регион преди два дни отмерихме 2 литра дъжд, в Коларово- около 16 литра, но с градушка, в Мъглижко- около 20 литра. Силна градушка падна ив района на Казанлък…

Пролетните дъждове са краткотрайни, неравномерни и картината е шарена. Нека не пропускаме и друг тревожен факт, поради безснежната зима се забелязва натрупване на инфекциозен фон от нематода. А тя е преносител на болести. Да припомним, че освен по хората ВИРУСИТЕ „ХОДЯТ“ И ПО КУЛТУРИТЕ! И те са пагубни.

От пролетниците заложих слънчоглед и сорго. Тези колеги, които засяха по-рано усетиха силно стресиране на растенията. В нашия регион подходящия срок за сеитба е след 20 март и тези посеви са в добро състояние. Единственият проблем е, че нямаме влагозапасеност в по-долните етажи и това може да окаже отрицателно влияние при цъфтежа на слънчогледа.

В момента на вегетацията транспирационният коефициент е около 5-6 литра вода на кв. м ежедневно. А имаме 180 л дъжд от началото на стопанската година (от 1 октомври). Добруджанци се радват на 35 литра тези дни, дано влагата помогне на оцелелите растения.

>>Николай КИРОВ:Ситуацията при нас е твърде неприятна.В Сунгурларския и Карнобатския региони пшениците и ечемиците масово започват да жълтеят. Ние нямаме дъжд! Добре нахранените полета с масова гъстота на растенията започнаха да съхнат. В случая ИМА ХРАНА – НЯМА ВЛАГА – НЕГАТИВЕН РЕЗУЛТАТ!

Отначало жълтеенето започна на петна, на по-слабите полета. След това се разшириха и сега има площи с 80% унищожени пшеници и ечемици. На други – по-малко. Ако днес-утре не паднат 15-20 литра валежи, растенията няма да могат макар и частично да се възстановят.

Редно ли е правителството, държавата да обмислят адекватни и навременни мерки за подпомагане на аграрния бизнес?

Николай ПЕТРОВ: При нас в кооперацията сме реколтирали 8500 дка с есенници (пшеница, ечемик и рапица). Рапицата цъфти, картината е по-оптимистична, на нея й поваля малко. В сравнение с други години смятаме, че добивите ще бъдат значително по-ниски. И в тази връзка се надяваме цените на зърното да са по-високи.

Доколкото имаме информация сушата не е пощадила и други държави: Русия, Румъния, и там нещата не са добри. Затова се надяваме цената да компенсира загубите.

Предвид обстановката е редно и при нас да има известни компенсации. Нямам идея как ще се случи това и дали въобще ще се случи. Сега не можем все още да усетим негативната промяна, която е следствие от неблагоприятните условия, но по време на жътва ще стане ясно…

>> Николай КИРОВ: Не се надяваме на компенсации. През есента посевите при нас бяха много хубави и си мислехме, че вегетацията ще продължи все така, нахранихме ги, опазихме ги от вредители. Сега настъпи обратен ефект!

Картината всеки ден се променя, посоката е негативна. Ако повали и там, където има запазен флагов лист и няма изсъхване на братя, си мислим, че добивите ще се редуцират до 40-50%.

Ето, преди 2-3 дни в Добруджа са паднали 35 литра, но техните посеви бяха много-много зле. Та и 100 литра вода да се изсипе, ефектът ще бъде нулев на загиналите растения. Ако не паднат дъждове и при пролетниците ще настъпят промени, защото започнаха да никнат, а нямаме влагозапасяване в по-долните хоризонти…

Дали държавата ще ни помогне? Не очакваме кой знае каква подкрепа. ЩЕ СЕ СПАСЯВАМЕ ИНДИВИДУАЛНО, както винаги! Погледите ни са отправени към пролетниците, слънчогледът поникна, растенията се наредиха, но вече започнаха да жълтеят. Ако и при тях загубим реколтата, ще бъде много страшно. В моето фермерство царевица не залагам, а само слънчоглед и кориандър от пролетните култури, но кориандърът поникна тук-там, посевът е „шарен“.

Ако можете с положителна енергия и вие да повлияете – ще се радваме! Иска ми се при всички колеги посевите и насажденията да са добри, но такава е природата!

Цветан БЕРБЕРОВ: Редно е държавата, управляващите да смятат, че изхранване на населението в глобален мащаб е национална стратегия. Да се мисли и в посока да бъдем ключов фактор при осигуряване на прехраната не само на нашето, но и на световното население. Знае се, че българското земеделие може да произведе пшеница за хляб на 30 милиона души. Към това трябва да се стремим. Нашето зърно трябва да има достойно заплащане, то да бъде капитализирано и част от това продоволствие да остане като завършени продукти в страната ни.

* * *

Малко преди редакционното приключване на броя в редакцията се обади г-н Берберов с думите:

– С вашия позитивизъм и желание след интервюто природата сякаш ни пощади и вече имаме над 30 литра дъжд само за почивните дни, а валежите продължиха и след това! Доволни сме и ние! Пожелаваме благодат и успехи на всички земеделци!

Въпросите зададе Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!