ШАФРАНОВА НИВА И КРАЙ ДУНАВА

* „Няма невъзможни неща!“ – това е житейското верую на Фатме Рамадан, завърнала се в родния град Дулово, за да отглежда биошафран.
* Младата жена планира до 5 години да изгради преработвателно предприятие за козметични продукти от лилавия минзухар.

Красиви и нежни цветчета, чаровна дама с топла усмивка, есенен ден с меко слънце и неуморен добруджански вятър сред безкрайното равно поле – това са щрихи от атмосферата, в която се потапяме при срещата си с Фатме Рамадан от Дулово. Бърза да се извини, че не говори добре български, тъй като 27 години не е живяла в страната. Лекият акцент й придава по-скоро чар, а старанието да се изразява правилно е похвално и показва завидна упоритост – качество, което се оказва решаващо в житейските избори на Фатме.
Разказът й започва с причините да се върне по родните земи край Дунава. Освен силната носталгия, съдбовни се оказват потоците от сирийски бежанци към Истанбул и липсата на сигурност в мегаполиса. Затова през 2017 г. в Дулово се завръщат Фатме, съпругът и синът й, нейните родители. Желанието да направят тази крачка се е породило още преди 10 години, когато младата жена, работеща като счетоводител след завършване на престижен колеж в Турция, започва да проучва с какъв бизнес да се захване по родните места. Анализира спецификите на региона, който е напуснала с родителите си още на 8-годишна възраст. Постепенно се ражда идеята да започне отглеждането на шафран – лилавият минзухар, от който се произвежда най-скъпата подправка в света. През 2011 г. Фатме взема почвени проби от три населени места в района на Дулово и ги изпраща за анализи в лаборатория в Истанбул. Резултатите са много добри и така започва създаването на шафрановата нива край село Черник. Луковиците, които засява върху 12 дка, са от Турция, от Иран и от Хасан Тахиров. И от трите вида е получила много добри резултати. Но проучванията на младата производителка не спират дотук. Преди шест години посещава градчето Сафранболу в област Карабюк, прочуто със шафрана си. Там е наблюдавала как се отглежда, как се бере и е натрупала още опит.
На полето разглеждаме лилавите минзухари и се дивим на чудния им аромат. Не смеем да влезем в нивата, за да не настъпим красивото и ценно цвете. Фатме с гордост разказва, че вече има сертификат за биопроизводство на шафран и площите не се третират с продукти за растителна защита. Направила е и следващата стъпка – да регистрира собствена марка за биопродукти. Според производителката от 2 октомври до 2 ноември е сезонът, в който се обира шафранът. Годишно може да получи до три реколти, включително и през март. При всяка кампания наема по осем жени, които да помагат.
От четири години младата жена се радва на добра реколта. В момента на нивата преобладават холандските луковички, тъй като е по-лесна доставката – директно от Хасан Тахиров, човекът, който прокара пътя на лилавия минзухар в България.
Фатме е продавала добития сух шафран в Италия, Швейцария. Сега основно го изнася за Турция, където се преработва и отново се връща при нея под формата на козметични продукти – дневен и нощен крем, тоник, парфюм, пилинг маска, сапун. Всъщност плановете на фермерката са свързани със затваряне на цикъла – преработка на шафрана и производството на чай, бира, сладко, мармалад, локум, сок, дори лекарства. Така ще се оползотвори цялото растение заедно с лилавите цветчета и стъбълцето, а не само оранжевите близалца за добиване на уникалната подправка. За да се използват обаче цветчетата, те трябва да се преработят веднага или броени часове след откъсването им. За производството на козметика е нужно предприятие на място Все още Фатме няма нужното оборудване за построяване на цех или малка фабрика. Инвестицията е сериозна, защото освен място са нужни и машини. Техниката, която притежава, е само машина за сушене на шафран, т.е. на трите малки оранжево-червени близалца, дълги 2-3 см, които се отделят на ръка.
На този етап е трудно, но след 5 години фермерката смята всичко да е готово и мечтите за преработвателно предприятие да са реализирани. Сега с радост споделя, че всички нейни близки са очаровани от козметиката, която прави вече 2 години чрез преработването на лилавия минзухар в Турция. Още повече, че тя е биологично чиста и отговаря на изискванията на този вид производство.
Според Фатме Рамадан шафранът и други екзотични култури дават алтернатива за по-добри доходи. Младата жена е „повела крак“ и в община Дулово вече има 30 производители, отглеждащи лилав минзухар. Те са обединени в кооперация, начело на която е тя. Идеята е да си помагат, да реализират продукцията и да се подкрепят.
След шафрановата нива последва среща със съпруга на Фатме – Левент. В семейството им шафранът не е единственият бизнес. Развиват търговия с текстил и хранителен магазин с приготвени на място топли ястия. Денят им започва в 5 часа сутринта и е пълен с ангажименти. Това обаче не е оплакване, допълва Фатме и споделя, че ако искаш да ти се случат нещата, трябва да работиш. И то много!
Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр. 15)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!