„ШАФРАНЪТ – ЦВЕТЕТО НА СВЕТОВНИЯ МИР И НАЙ-СКЪПАТА ПОДПРАВКА В СВЕТА – ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БИЗНЕС И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ!“

*бе темата на първия национален семинар,организиран от екипите на „Агровестник“ и Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

На 29 март в Стара Загора екипът на“Агровестник“ и Българската асоциация на производителите на шафрани биологични шафранови продукти (БАПШБШП)с председател г-н Хасан Тахиров организираха първия национален семинарна тема: „Шафранът – Цветето на световния мир и най-скъпата подправка в света -възможности за бизнес и допълнителни доходи!“ Модератор на събитието бе г-жа Велина Петкова, собственик и гл. редактор на аграрната медия:

– Уважеми гости, добре дошли на първия национален семинар на тема: Шафранът – Цветето на световния мир и най-скъпата подправка в света – възможности за бизнес и допълнителни доходи!“ Тук присъстват над 150 фермери, партньори, приятели от близо и далеч – желаещи да научат повече за тази нетрадиционна за страната ни култура.

Благодарим ви за отделеното време и доверието. Висок беше интересът от ваша страна и неслучайно тази зала е пълна. Чест за мен и екипа на „Агровестник“ е, че събитието уважиха г-н Али Резаи, първи съветник по икономическите въпроси на г-н Расули – посланика на Ислямска Р. Иран в България, доц. д-р Светла Янчева, зам. ректор на АУ – Пловдив, председателят на Търговско промишлената палата в Стара Загора, г-н Олег Стоилов, директорът на ОД „Земеделие и гори“ – Стара Загора, г-жа Елка Бонева, ст. експерт от НССЗ г-н Ганчо Ганчев, проф. Иван Желев, корифеят в овощарството у нас, проявил интерес към културата шафран…

В семинара участват и познатият на стотици производители г-н Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, както и отдадената със сърце и душа на шафрана – производителката Нермин Исмаил, чието име хората свързват с красивото лилаво цвете.

Семинарът в зала „Загора“ на х-л Сити днес се провежда само 9 дни след подписаното тристранно споразумение в Китай, съгласно което 640 тона шафранови луковици ще бъдат изнесени за тази необятна страна в следващите три години. Със сигурност част от вас, а защо не и всички да допринесем за изпълнение на това споразумение.

Днес ще чуете повече за производството, заготовката и реализацията на най-скъпата подправка в света, за търговията с цветове, близалца и луковици… Ще видите как изглежда цветето на живо на този етап от вегетацията си, кога ще се формират луковичките, кога ще цъфне новият посев… Стигнахме до заключението, че шафранът може да осигури поминък в селските райони – а това е една от каузите на „Агровестник“ – „Да съхраним българското село“. Ето защо решихме да организираме този семинар в центъра на България, да чуем всичко от „извора“.

* * *

Г-н Хасан Тахиров, председател на БАПШБШП разказа за първите си стъпки в шафранопроизводството, как се е ориентирал към отглеждане на културата, как се е свързал с Иранското посолство, за да получи първите луковици:

– Благодаря на посолството на Иран – държава №1 производител на шафран, която ми даде първите 70 кг луковички, за да стартирам. Раздадох ги на хората от различни села в Кърджалийска област, които засадиха по няколко квадрата. В различните типове почва – песъклива, глинеста, шафранът се беше развил идеално, цъфна… След това се свързах с българските научни институти: „Пушкаров“, ИАСАС, БАН, БАБХ… Подписахме договори с тях и изведохме експерименти в държавни опитни полета – в Пловдив, Враца, Русе, Кърджали… Всички те показаха, че

ШАФРАНЪТ СЕ РАЗВИВА У НАС, ИМА И КАЧЕСТВО! След това изпратих лабораторни анализи в Англия, Швеция, Франция, които потвърдиха българските изследвания.

През ноември миналата година делегация от България също посети Иран – гр. Машхад, който е „меката на шафрана“. Видяхме колко са щастливи и сплотени хората, които работят по нивите там, затова обявихме шафрана за „ЦВЕТЕТО НА СВЕТОВНИЯ МИР“. Наскоро се върнахме от Шанхай, където затвърдихме този слоган. Днес също ще го направим и с вас! Шафранът наистина е цвете на щастието! – завърши г-н Тахиров.

* * *

Г-н Али Резаи, първи съветник по икономическите въпроси на посланика на Ислямска Р. Иран в България заяви:

– За мен е удоволствие да присъствам на семинар, посветен на шафрана – най-скъпата подправка в света. Негово превъзходителство посланикът на Ислямска Р. Иран в България, г-н Расули не можа да присъства поради здравословни причини. Благодаря на екипа на „Агровестник“ и на г-н Тахиров за поканата.

Бих искал да разкажа историята на отглеждането и употребата на шафран (в превод от персийски – цвете, чиито листа са като злато). Той се е използвал за първи път преди 3500 години. Шафранът е подправка, която се получава от изсъхналия цвят на това растение и се нарежда сред най-скъпите в света. Освен това се използва и в козметиката и медицината. Произлиза от Югозападна Азия, в древен Иран се е отглеждал около 10-ти век преди Христа. Там поклонници са използвали шафрана като подарък, приношение към Бога, а също така за придобиването на брилянтен жълт цвят, парфюм и лекарство.

ШАФРАНЪТ ИМА МНОГО МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ И ЕФЕКТИ. Едни от най-важните са подобряване на дихателния и храносмилателния процес, на сърдечната дейност, циркулацията на кръвта, сънните навици, използва се и като болкоуспокояващо, намалява кървенето, намалява риска от диабет, укрепва костната и нервната система… Също така съдържа минерали, които са ключови за човешкото здраве. Шафранът се изполва широко в различни сфери – хранителна, лекарствена, козметична промишленост и др., поради неговия вкус, аромат и жълт цвят.

В момента в света са засети 116 000 ха с шафран като в Иран те са 105 000. Световното производство се изчислява на около 380 тона, Иран произвежда 89% от него. Пряката търговия с шафран възлиза на около 250 млн долара, но непряката (т.е. приложението в други индустрии) – до около 8 млрд – обобщи г-н Резаи.

* * *

Председателят на ТПП в Стара Загора, г-н Олег Стоилов също отправи приветствие:

– Уважаеми гости, изключително съм радостен, че именно Стара Загора е домакин на форум, посветен на може би най-динамично развиващата се култура в България. Трябва да изкажем благодарност на Иран за всичко, което е направил и ще продължи да прави занапред. Търговско-промишлената палата в Стара Загора има дългогодишно партньорство с Иран. И нещо ново – преди няколко дни бе обявено създаването на Ирано-Българска търговско-промишлена палата.

* * *

Доц. д-р Светла Янчева, зам. ректор на АУ – Пловдив изнесе кратка презентация за селското стопанство у нас, както и за приноса на института в развитието му:

– Шафранът – тази вълшебна култура, ще бъде изпитвана на експерименталните полета на университета. Със съдействието на г-н Тахиров ще пробваме различни варианти за облекчаване и осъвременяване на технологията по отглеждане, за увеличаване на добива от луковици, с цел по-бързо производство на посадъчен материал.

* * *

След лекционната част бе разиграна томбола с ценни награди: 10; 25 и 50 кг шафранови луковици, а отговорилите вярно на трите въпроса от проведената викторина си тръгнаха с бутилка шафранова ракия, бурканче шафранов мед и грамче червени близалца от цветовете. Всички се насладиха на кулинарните шафранови изкушения, които г-жа Нермин Исмаил бе приготвила – лимонада, сладки и соленки, баница, овкусени с цветето на мира…

(следва)

(повече в Агровестник – стр. 19-20-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!