Шеф Радичев е патентовал козе сирене с трюфели

*Великотърновецът предлага и други интересни продукти, като влага „златната гъба“ в мед, патешко, козе месо и др. Използва и най-скъпата подправка -шафран. Приготвя и различни видове сладка…

Станимир Радичев от В. Търново е известен не само като шеф Радичев, а и като човекът, патентовал сирене с трюфели. Той е завършил специалност „Ресторантьорство и готварство“ в ПГТ „Д-р Васил Берон“в Старата столица. Дълги години работи като главен готвач в различни хотели и заведения – хотел „Болярски“, „Хан Хаджи Николи“ и т.н. Винаги е търсил нестандартното и в един момент решава,че ще осъществи своите идеи. Първо започва патентоване на „Полезен модел на сирена с трюфели“, като подава заявление в Патентното ведомство.Прилага сериозна техническа документация.Процедурата отнема 3 години и от 2017 г. вече има сертификат.

Избира да добавя към традиционния млечен продукт точно трюфели, защото проверява,че страната ни е на водеща позиция по износ на тези растения. Скъпите „грудки“се откриват на практика в цялата страна,но сред „златните“ райони са Лудогорието, Търговищко, Великотърновско и т.н.

Още с подаването на заявлението за патент,стартира производството на нестандартните млечни продукти – козе и краве сирене с трюфели. Произвежда ги в мандрата всело Давидово, Търговищко. Млякото осигурява от събирателен пункт в село Ново градище, Павликенско, като директно се откарва в търговищката мандра. То първо се пастьоризира, след това се подсирва, както се произвежда саламурено сирене. След това се внася микс от 4 вида трюфели. Трюфелите са едни от най-добритеподправки. В древността са използваникато афродизиак.

Последни научни изследвания установяват, че трюфелите отделят „молекула на щастието“. Смята се, че спомага за отделянето на хормона на щастието – ендорфин, като ефектът е по-силен от приемането на шоколад. Трюфелите съдържат 98% целулоза, но имат неповторим вкус и аромат, които карат много хора направо да „се влюбват“ в тях.

Обикновено продуктът узрява за 60 дни, но майсторът чака партидите да престоят 6 месеца и тогава започва следващо производство. Узрелият продукт има по-високо качество, като ценните добавки в него са му придали нов, интересен вкус. На същия принцип се приготвя и овчето сирене с манатарки, които майсторът си осигурява от Еленския Балкан. Предлага общо 10 млечни изделия с нестандартни съставки. Сред тях са крем от козе сирене с трюфели. Узрелият продукт се разбива до мека консистенция, като към него се добавят зехтин, олио от гроздови семки и сметана. Друг вариант е кубчета от козе сирене в зехтин.

– Предлагам продукти, сред които са масло с трюфели, масло с шафран. Суровината купувам от мандра „Маноя“, като на 10 кг масло добавям 1 гр шафран – поясни шеф Радичев. – Тъй като обичам да правя нестандартни неща, непрекъснато експериментирам и разширявам продуктовата гама. В цех на мой приятел пчелар от Г. Оряховица приготвям мед с бял трюфел. Помещението е по Наредба 26, като има всички условия ръчно да добавям 5% от „златния“ корен в буркан с 40 милилитра сладък еликсир.

Най-новият ми продукт от т.г. е суджук от козе месо с трюфел. Купувам животни от козеферма в село Шереметя до В. Търново. Във фермерския магазин към стопанството продавам повечето от своите продукти.

Млечните продукти предлагам в бутикови магазини в София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна. Радвам се, че хората купуват тези интересни артикули, въпреки че някои от приятелите ми са наричали идеите ми „луди“.

Поредните ми щури инициативи са пастет от патешко месо и парченца патешки дроб с трюфели. Приготвям ги в предприятие в село Православен, общ. Първомай. Приготвям и три вида сладка. Едното е от люти чушки с тиквени семки и годжи бери. Второто е от моркови, портокалови кори и мента. Третото е от червен лук, розмарин, мащерка, червено вино, мед, кафява захар и краве масло.

Щастлив съм, че качеството на оригиналните артикули се цени от клиентите и имам много награди – каза шеф Станимир Радичев.

Лилия Лозанова

(повeче в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!