Шоколадовата дъга на „Био Бенямин“

*Шарена серия веган продукти изненада клиентите преди Коледа. Здравословните сладки изкушения вече се реализират в четири континента – обясни един от собствениците на фирмата Красимир Бенямин.

През последните 5 години оригиналността на фамилия Бенямин радва клиентите с вкусове и цветове. Цялостното развитие на дружеството е в подем и наподобява сладка „цветна дъга“. Фирмата е създадена от двама братя – Красимир и Мартин Бенямин, и съпругата на Мартин – Сара Алсбей, през 2014 г. Двамата споделят,че имат еврейски корени, но са родени в България. Чувстват се обаче като гражданина света. Това е вътрешно усещане и философия, свързана с грижата за човешкото здраве и природата, с факта, че реализират продукцията си в международен мащаб,както и че са пътешественици по душа.

Приели са мисията да революционизират шоколадовия свят. С голяма страст и любов, преди няколко години се заемат с предизвикателството да създадат неповторим шоколад. Продуктите им са 100% веган, органични, без глутен и не съдържат рафинирана захар, но въпреки това са невероятно вкусни. Използват само висококачествени какаови зърна от малки семейни ферми от Латинска Америка. Добавят суперхрани и ги смесват всички заедно за неустоима здравословна почерпка за тялото, ума и душата.

-Първоначално ни водеше желанието да създадем шоколад, който да набляга на здравословния аспект. Да е вкусен и различен, като съхраним полезните вещества в какаото – започна да разказва 38-годишният Красимир Бенямин. – Вторият ни фокус е продуктът да съхранява околната среда. От самото начало бяхме решили да произвеждаме биошоколад, като ползваме само сертифицирани суровини според европейското законодателство.Какаото идва от Никарагуа и Перу, а тръстиковата захар – от Колумбия и Куба,от Южна Америка. В тези държави има компетентни органи, които привеждат различните продукти в съответствие с международни стандарти, включително и на ЕС. Затова те са снабдени с всички необходими документи, че са подходящи за производство на биологични продукти.Основните суровини са какаови зърна,масло и маса.

Продуктите ни са едни от малкото в ЕС, в които няма никакви следи от други вещества, свободни са от соя, глутен и др. Ползваме само определени суровини и непрекъснато правим лабораторни анализи – гарантира бизнемсменът.

Пътят на братята до успеха е много дълъг, особено като си припомнят стартовата точка – столично мазе. Красимир Бенямин следвал германистика в СУ „Св. Кл. Охридски“, Мартин Бенямин е завършил кинознание и испанска филология в Берлин, а Сара Алсбей – право в Нов Български университет. А това, което ги обединява, е философията за здравословен живот и любовта към шоколада. Двамата братя са големи кулинари, като са повлияни по-скоро от германската култура, дори в кухнята. Започнали да експериментират със съставките, докато получат не само „чист“, но и вкусен продукт. Опитите им отнемат близо една година. В момента служителите им са вече 25 души.

2019 г. е годината, в която ръстът в продажбите позволява на дружеството вече да се самоиздържа. През първата година – 2017 г. са продали 250 000 бройки, на следващата – двойно повече, а през настоящата ще надхвърлят 1 милион. Реализират продукцията си в над 30 държави от четири контитента.

От наблюденията си у нас са открили, че клиентите са привлечени от факта, че продуктите на първо място са вкусни. След това, прочитайки опаковката откриват, че са „веган“ и напълно чисти от примеси.

В момента заедно с чуждите брандове произвеждат 50-100 вида суров шоколад. Основният маркетинг инструмент е промотирането на продуктите на изложения за биохрани и сладки изделия в ЕС, където печелят все повече награди. През т.г. са квалифицирани като най-добрите в Източна Европа в международна надпревара за кулинарни продукти във Флоренция. Те ще представляват тази част на континента на следващия етап на съревнованието, което ще се проведе в Гватемала.

През 2019 г. са спечелили и сребърен медал в престижен форум в Лондон. Редовно посещават специализирани изложения в различни държави – Италия, Германия, Холандия, Дубай, като пътуват непрекъснато, за да обогатяват своя опит и възгледи.

От самото начало, заедно с брат ми имахме цел – да създадем нещо в България, с което да се гордеем. Радваме се, че показваме на цял свят, че у нас може да се произвеждат вкусни и здравословни продукти – сподели Красимир Бенямин.

Лилия Лозанова

(повче в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!