„ЩАСТЛИВА СЪМ, ЧЕ СЪМ МАЛКА ЧАСТИЦА ОТ ГОЛЕМИЯ БИЗНЕС – ЗЕМЕДЕЛИЕТО!

<>Вярвам в себе си, но и моите партньори ми повярваха още в началото. Сега гледаме в една посока, работим, развиваме се…- споделя откровено г-жа Татяна Новакова,агроном в „Нова Ленд“ ЕООД, Бургас.

– Г-жо Новакова, защо „Нова Ленд“, какво се крие зад това име?

-Името на фирмата е съчетание от двете думи: „Нова“ – съкращение от фамилията ми Новакова (не означава нито Нова телевизия, както някои считат, нито пък,че е нова фирма) и „Ленд“, както знаят повечето англоговорящи в превод е „земя“. Т.е. свързвайки ги означава“Земята на Новакова“ или „Новакова полага грижи за земята в помощ на стопаните“. Тази беше идеята, решавайки как да нарека фирмата си.

Стартирах през август 2016 г, започнахме да работим самостоятелно като малка семейна фирма.И вече четвърта година сме на пазара в сектор „Земеделие“. Обслужваме нашите партньори в направление Семена,Торове, Препарати, Агроконсултации, т.е. всичко, което може да бъде в услуга на производителите.

Майка ми Пенка Георгиева е титуляр на фирмата, тя е МОЛ-ът, счетоводителка, докато аз съм агроном със специалност Полевъдство и Растителна защита. Завършила съм Аграрен университет – Пловдив, тогава ВСИ „Васил Коларов“. Придобила съм и др. специалности: Външно и вътрешно озеленяване, в момента „акумулирам“ знания в областта на Биологичното земеделие, защото навлизат новите програмни периоди, свързани с опазване на околната среда. Смятам, че навреме се ориентирах и към тази ниша, тъй като много скоро този вид производство ще доминира.

Отивайки при нов земеделец, никога не започвам разговора с нагласата, че на всяка цена трябва да му продам препарат, тор, семена… Подхождам най-напред като човек, като агроном и едва тогава като търговец. Така доверието идва естествено, неусетно. Често ми изпращат снимки на различни проблеми в посевите, препоръчвам им как да ги разрешат. Телефонът ми е включен и в събота, и в неделя, нали този, който ми звъни има нужда от съвет, от помощ! Разсъждавам по този начин: Все едно съм „джипи“ на моите клиенти. Така оприличавам ситуацията.

Виждайки ме за пръв път, няма как клиентът да знае какви са моите умения. В процеса на разговора това става ясно. Предпочитам да посетя полетата. Анализираме фазите на развитие на културите, проблемите в съответната фаза, обмисляме как ще ги решим, с какви продукти. Всичко се преценява на момента.

– Но затова е необходимо непрекъснато усъвършенстване, висока информираност?

– Да, времето е динамично, компаниите предлагат иновативни продукти, но и доста пестициди излизат от списъците. Сега навлизат новите европейски директиви, трябва да съм запозната, затова посещавам семинари, посещавам фирмите – официални дистрибутори и вносители на пестициди, на торове. Актуализирам информацията си и така съм по-уверена и съм в услуга на клиентите си с актуални предложения. Например, спирайки хлорпирифос-ите, на тяхно място навлязоха нови активни вещества. Някои вече са добре познати и предпочитани, предлагам ги от миналата година. Те са рентабилни, щадят и полезната ентомофауна, пчелите.

Не пропускам да припомня на стопаните: „Щадете пчелите, защото те са „ваши колеги“, те работят за вас“. Разбира се, често си служа с примери от практиката, било то свързани с грешки или успехи.

Работният ми ден? Той не е фиксиран, понякога излизам от дома много рано, вечер се прибирам късно, често работата продължава с часове и на компютъра. Но пък зимата си почивам.

– Да завършим с вашето пожелание към бизнеспартньорите, към клиентите…

– Колкото и тривиално да е първото ми пожелание, това е здравето. Защото без него нито работата ще е успешна, нито пък ще се спечелят нови завоевания на работния фронт. Здраве на всички, и на себе си пожелавам!

Искам да им пожелая още да са все така борбени, всеотдайни в дейността, в която са заети, защото земеделието не е лек бизнес. Мнозина им завиждат – за субсидиите и за какво ли не. Но никой не си дава сметка, че субсидиите не стигат до никъде, да се плати рентата на арендодателя, да се закупят семена, торове, препарати… Земеделците са бойците на полето и то всеки ден! Аз съм щастлива, че съм част от бизнеса ЗЕМЕДЕЛИЕ, защото работя това, което ми харесва, за което съм учила. И всичко правя с огромно удоволствие!

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!