„Ще сме добре, ако организираме обществото като пчелно семейство“

* е мнението на пчеларя Александър Александров от ВеликоТърново, който се грижи за 20 кошера.

За Александър Александров от Велико Търново пчелният кошер е модел на съвършенното общество. В него има ред, всеки знае своето място и задачи, не се допускат търтеи. „Ако имаме такива правила и в държавата, ще сме добре!“, смята той. Стопанинът започва да се занимава с пчеларство преди 20 години. Обича пчелите и взема първия рояк от свой приятел. Избира чистата и екологична местност „Ксилифор“ на няколко километра от В. Търново и Арбанаси. Но с годините тя се превръща в зелена територия за туризъм и почивка на болярите и среща затруднения да развива пчелин в нея.
След това избира други красиви и екологични райони – край Къпиновския манастир и село Присово. Сега има 20 кошера. Пашата е разнообразна – липа, акация, билкова, горска и ливадна. Тази година обаче добивите му са по-ниски в сравнение с предходни – само 25 кг/кошер. Причините са комплексни – топла зима, дъждовна пролет, сух август и т.н.
Въпреки че отговаря на част от условията за биопроизводство, се е отказал да го практикува поради тежката бюрокрация. Работи като таксиметров шофьор и няма време да обикаля по институции. Тъй като е земеделски производител от две десетилетия, смята, че административните изисквания за стопаните трябва да бъдат облекчени, като част от тях да са електронни. Поне регистрацията и пререгистрацията трябва да бъде по интернет.
Администрацията го е отказала да се възползва и от възможностите на Националната програма по пчеларство. Категоричен е, че не иска никакви субсидии, а просто да работи спокойно. Според него, трябва да бъде премахнат плоският данък върху произведената продукция. Този налог не само затруднява, но и унищожава дребните стопани у нас.
– За разлика от други производства, пчеларството не може да се механизира, а изисква единствено ръчен труд. Не можеш да си наемеш случайни работници, а ако искаш някой да ти помага, трябва да го обучаваш с години. Затова за мен е голяма болка фактът, че няма кой да наследи семейния пчелин – споделя Александър Александров. – Обслужвам го сам и всеки удобен момент съм при пчелите, защото там се чувствам добре и си отпочивам от работата.
Г-н Александров произвежда екологичен мед, който предлага само на дребно. Негови близки продавачи го продават по пазарите във великотърновска община, но има много дългогодишни клиенти. Местата, където се намират неговите пчелини са в Предбалкана.
– Нашата Стара планина се слави с изключително биоразнообразие и тук виреят 3800 медоносни растения – посочва великотърновецът. – Пътувал съм до Америка, където на целия континент има 1800 растения със значение за пчеларството. В САЩ работят дъщерите ми и когато ги посещавам, им нося от своя мед. Американците като го опитат, се удивляват на невероятните му качества и вкус. В България и отчасти в Сърбия и Македония златният еликсир е най-хубав – категоричен е той. – За съжаление обаче намаляват медоносните билки у нас по редици причини – безразборна сеч, липса на стада, които да пашуват, замърсяване и др. Пчелите имат изключително важна функция в природата и трябва да се стимулира развитието на този сектор.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 24)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!