ЯДКИТЕ НА „ВАЛНУТС“ ЗАРЕЖДАТ С ЕНЕРГИЯ И ЗДРАВЕ

* От 8 месеца собственикът на дружеството Валентин Недев е разширил производството с масла и кремове.

„Валнутс“ ЕООД от град Хисаря е специализиран производител на ядки за хранително-вкусовата промишленост, тахани, кремове и масла на ядкова основа. Разполага с нова, модернизирана база, отговаряща на най-високите европейски стандарти за качество при производството на хранителни продукти.

– Фирмата е създадена през 1991 г., когато започнах с търговия на едро с ядки, разказа собственикът Валентин Недев. – Дълги години работим с едни от утвърдените производители като „Детелина“, „Керпи“ и др. През 2001 г. закупих в Хисаря бивши шивашки цехове, на чието място изградихме ново предприятие. От следващата година започнахме процеса на преработка. В момента капацитетът на предприятието е 300 т ядки годишно, около 20-30 т/месечно, в зависимост от сезона. Разполагаме с високотехнологична, модерна поточна линия, осигуряваща качествено преработване и пакетиране на продуктите. Произвеждаме висококачествени продукти без ГМО, оцветители, аромати и консерванти.

47-годишният бизнесмен работи съвместно със сина си Росен Недев, който завършва Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност „Индустриален мениджмънт“. Преди 8 месеца, в средата на м.г. дружеството закупува две нови поточни линии за производство на тахани и пасти. Така вече произвеждат тахани от 100% фино смлени ядки, до 25 микрона.

– Започваме с 10 продукта, като четири от тях са тахани – от фъстък, бадем, лешник и сусам. Те са изключително чисти, без никакви добавки. Внимателно подбираме суровините си, за да можем да получим най-добър вкус и наситен аромат на ядките. Фъстъкът е от Аржентина, лешникът – от Турция или Грузия, сусамът – от Нигерия – обясни г-н Недев. – При маслата съдържанието на ядки е много високо – над 90%.

Продуктовото портфолио на серията кремове е основно от фъстъци, лешници и сусам и e предложено в два вкуса – с какао и с мляко, като вторите са иновативни рецепти за българския пазар.

У нас се предлагат доста продукти с ядково съдържание между 1% и 18%. Интересното и иновативното в кремовете на „Валнутс“ е високото ядково съдържание, а именно 50-60%. Заедно с кафява захар при маслата и кристална за кремовете, нехидрогенирано растително масло от ядка ший и палма. Тази суровина е в пъти по-качествена и скъпа от масово използваните хидрогенирани масла само от палма. Доставя се от водещи производители от Холандия.

Потребителите трябва да знаят, че разликата между хидрогенираните и нехидрогенираните масла се изразява в точката на топене на маслото, а именно 34-35 градуса – малко по-нисък от нормалната телесна температура. Това им позволява да се разтварят, да навлизат в обмяната на организма, и да се усвояват в пъти по-лесно от хидрогенираните, чиято точка на топене е в температурния интервал между 38-42 градуса, което означава, че те не се разграждат, а се натрупват в организма.

В съставките на продукта е използван и антиоксидант – екстракт от розмарин и зелен чай, който играе ролята на естествен консервант.

В същото време цената на артикулите е изключително конкурентна спрямо продуктите на водещи производители, които влагат нисък % ядка и много по-висок % захар, хидрогенирани мазнини, изкуствени консерванти и оцветители. За съжаление обаче, масовият потребител в България не е свикнал да обръща внимание на съдържанието на продуктите, а решаващ фактор е цената.

– Ние вярваме в промяната и сме изцяло ориентирани към хората, които се стремят към здравословния начин на живот и залагат на българските и качествени продукти. Има тенденция на все по-нарастващ интерес и това се вижда с масовото навлизане на здравословни и биомагазини, големият интерес към натуралните храни и по-специялно към таханите – обясни г-н Недев.

Таханът стимулира сърдечната дейност, благодарение на омега-3 мастните киселини. Те понижават нивата на холестерола и подпомагат лечението на сърдечно-съдови заболявания, вследствие от възпалителни процеси.

Сусамовата паста засилва действието на антиоксидантите заради медта, която се съдържа в продукта. Той има противовъзпалителни свойства и облекчава болката и подуването, затова се препоръчва на хора, страдащи от ревматоиден артрит. Полезен е и за мозъчната дейност с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират развитието на нервна тъкан в организма. Мастните киселини забавят и развитието на болестта на Алцхаймер.

Дори да нямате никакви здравословни проблеми, е добре да консумирате често сусамова паста в натурален вид или влагайки я в различни солени и сладки ястия, като шейкове, супи, салати, сладкиши, хумус и др.

Диетичният продукт е много богат на незаменими хранителни вещества – полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин В1, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган и мед. Само с една супена лъжица сусамов тахан дневно вие осигурявате на организма си 1 гр фибри, 3 гр протеини и 85 калории, 65 от които са от полезните мазнини.

Огромен брой са рецептите, които могат да бъдат приготвени с продуктите на „Валнутс“ ЕООД. Особено вкусни са ябълково смути с бадемов и сусамов тахан, смути с фъстъчено масло и банан, смути с бадемов тахан и тиква, тост с фъстъчено масло и лешников крем и много други.

Фирмата има утвърдени пазари за преработените ядки в цяла България, а в момента разработва мрежа за новите продукти – таханите, маслата и кремовете.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!