12 млн.лв. са инвестирани в дестилерията за етерично-маслени култури в Добруджа

*Посланикът на САЩ у нас посети Добрич и разгледа новото предприятие, което ще осигури още 100 работни места. Втората дестилерия ще отвори врати през юни.

През юни тази година в Добрич ще бъде открита втора дестилерия за етерични масла,която се изгражда с помощта на американски инвестиции. В нея са вложени над 4 милиона лева. Общият размер на вложените средства от юни 2016 г. до сега възлиза на 12 милиона лева. 100 нови работни места ще бъдат открити при старта на втората дестилерия за етерични масла на „Есетере България“в Добрич. Очаква се производствените мощности да влязат в действие от юни,стана ясно по време на визитата на американския посланик Н.Пр. Ерик Рубин в дестилерията. Пред делегацията от САЩ бяха представени новите технологии задестилиране на различни видове етеричнимасла и производствените процеси.

-Добруджа се оказва важно място за отглеждане на етерични култури и производство на масла – подчерта изпълнителният директор на „Есетере България“ Пламен Николов (на снимката). – Страната ни е „дарена“ с огромно богатство- много култури, благодатни за дестилиране.България е едно от малкото места на глобуса, в които има такава голяма концентрация на етерично-маслени. На практика почти във всяко нещо от днес,началото на април, до края на октомври,има етерични масла. В някои култури повече, в някои по-малко. Някои са по-благоуханни, други не толкова, има познати и непознати. Искаме да добавим нови масла в портфолиото си, с които да привлечем фермерите. Имаме прекраснооборудвана лаборатория и специалисти.Много е важна кратката връзка между дестилацията, експеримента и резултата от химичния профил.

Предприятието разполага с шест различни технологични линии – две за жълти масла, една за сини, две за тамян и смирна, една за тестове. Над 210 кубични метра е капацитетът на разширената дестилерия. Освен традиционните за региона и страната ни култури като лавандула, маточина, бял равнец, чубрица, кориандър, дафинов лист, в Добрич дестилирамe екзотични суровини като три вида тамян, смирна и сандалово дърво.

Лавандулата заема 50-60 % от производството на етерични масла при нас. Тази култура се отглежда върху 60 000 дка в Добруджа. Маточината е вторият ни сериозен продукт. Това е едно деликатно и скъпо масло. Имаме ангажименти и договори с фермери. Изваряваме още градинска чубрица, която се оказа голям хит за собствениците на „Есетере“. От вносните суровини изваряваме три сорта тамян, който се доставя от Африканския рог – Сомалия, Етиопия, Судан. Освен това внасяме смирна, също от Етиопия. Най-вероятно ще внасяме един сорт кора от бреза от Северна Америка. Правим експерименти със сандалово дърво от Хаваите. Това са крупните проекти, по които работим. Насочили сме се още към добиване на масло от чесън, магданоз, сминдух.

Втората дестилерия ще бъде в оперативна готовност още през май за предстоящия сезон. Строежите на практика са завършени. Започнахме през 2016 г. с един капацитет от около 70 кубични метра дестилационни мощности и мислехме, че ще бъдем активни само по време на лавандуловия сезон. Оказа се, че в момента работим 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Добавихме много масла към портфолиото си.

Доволни сме от изминалите три години, изпълнихме целите си. Доволни сме и още от една друга гледна точка – успяваме да повлияем на живота на хората. Има хора, които променят ежедневието си заради етерично-маслените култури. От своя страна ние им даваме една увереност и перспектива. При нас на постоянен трудов договор работят 100 души. През кампанията, която ще започне в края на май, ще добавим още 100 сезонни работни места.

Въпреки че инвестициите са американски, цялото оборудване на дестилерията е дело на българи и с български материали. Тук на територията на дестилерията няма нито едно винтче или болтче, което да идва от чужбина. В плановете си предвиждаме изграждане на розоварна в Южна България и линия за екстракция в Добрич, чрез която да се преработва отпадъкът от тамян.

Дестилерията осъществява активна социална политика. До момента компанията е дарила 350 000 лв. за подкрепа на домове и хора в нужда. Планираните за 2019 г. средства за социални инициативи и проекти ще надхвърлят 150 000 лв.

* * *

Посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин също се запозна с производствените възможности на предприятието:

– Това е една от най-впечатляващите дестилерии, които някога съм посещавал. Най-важното е, че тази фабрика дава възможност за много добри работни места и добър доход за семействата от региона – изтъкна Ерик Рубин. – Между България и САЩ има и други успешни партньорства, които се реализират в Добрич. Сред инвестициите са такива за електронна търговия, на център за здравни услуги и др. Успешно се развиват дистрибутори на земеделска техника и др. Т.е. постигнали сме силно партньорство, но са налице още бъдещи възможности, които можем да усвоим между България и САЩ. Изпълнен съм с оптимизъм. Това, което зависи от американското посолство, за да постигнем успешно разширяване на партньорството си, ще го направим…

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!