13-тата Есенна изложба на Бели и Вакли Маришки овце се проведе в Аграрния университет в Пловдив

*Проявата събра 40 фермера и 305 животни от областите Пловдив, София, Пазарджик,Кърджали, Ямбол и Благоевград.

13-тата есенна изложба на Бели и Вакли Маришки овце се проведе миналата събота в Аграрния университет в Пловдив. Тя се организира от Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришки овце, което през август отпразнува 29 години от основаването си. Негов председател е проф. ДойчоДимов, преподавател в катедра „Животновъдни науки“ в АУ. Официални гости бяха ректорът на учебното заведение проф. д-р Христина Янчева, г-жа Силвия Василева- директор на дирекция „Животновъдство“в Министерство на земеделието, храните и горите, г-н Стоян Стоянов – главен специалист по овцевъдство и др.

В изложбата се включиха 40 участници с 305 животни, което е два пъти повече в сравнение с миналата година, а фермерии маше от областите Пловдив, София,Пазарджик, Кърджали, Ямбол и Благоевград.Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Държавен фонд „Земеделие“и Аграрния университет. По традиция по време на изложбата се проведоха няколко конкурса – за развъдни групи на Бели и Вакли Маришки овце, за най-висока млечност, както и за най-красива овца и най-типичен коч. Най-младият участник в изложбата бе 18-годишният Виктор Димов от пловдивското село Стряма. Женско шиле от неговото стадо зае второ място в конкурса за красота.

Приветствие към гости и участници първо направи проф. Дойчо Димов:

– Целта е да покажем това, което е произведено през 2019 г. – мъжки и женски животни за разплод, да се направи оценка и да се увеличи обществения интерес към тези две български породи, които са част от нашето културно наследство. В сдружението членуват 111 стопани, докато при сформирането му преди близо 30 години, бяха 17. Развъдната програма на Бялата Маришка овца се осъществява с 875 овце майки и 40 коча. През 2019 г. са оставени 141 женски агнета и 13 мъжки от тази порода, които са одобрени за разплод. Развъдната програма на Ваклата Маришка овца се изпълнява с 8212 животни и 424 коча. През 2019 г. са оставени 1735 женски агнета и 123 мъжки.

Приканвам в сдружението да се включат нови членове, но предуреждавам, че създаването на стадо овце е дългосрочна стратегия, свързана и с дългосрочна инвестиция, както и яснота за перспектива за следващите поне 5 години. Пътят е труден, но си заслужава. Животновъдството е традиционен подотрасъл и не искам да дойде време, когато в България няма да се гледат овце – каза проф. Димов. – При отглеждането на овцете е необходимо да се подобри технологията, да се внедри механизация при някои процеси – като се започне доене, стрижба и др., които все още се извършват на ръка. Това донякъде отблъсква по-младата генерация. Има много нови технологии, между които изкуствени пасища, за които трябва да бъдат полагани грижи. Вече има такива образци, един от които се намира във фермата на Аграрния университет.

Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката: проф. Димов и проф. Янчева прерязват лентата на изложението. 

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!