2018 година не беше добра за пчеларите

*Споделя Радостин Николов, пчелар от Североизточна Стара планина. Цената на биологичната пчелна продукция се срина, споделя още стопанинът

Пчеларството е занаят, който през последните години привлича все повече млади хора. Един от тях е Радостин Николов, който е потомствен пчелар. Младият мъж отглежда 200 пчелни семейства като практикува подвижно пчеларство. Кошерите са разположени в село Гроздьово, намиращо се между Дюлинския и Айтоския проход. Пчелите се отглеждат далеч от цивилизацията,сред чиста и запазена природа, в гората на Дивечовъдна станция „Шерба“.

– Пчелар съм от почти 22 години, като последните 17 години вече се занимавам сериозно с пчеларство, за да го превърна в рентабилен бизнес – разказва Радостин Николов. – През тази година пчелните семейства започнаха по-рано да се развиват. Всъщност всичко започна рано – и дръвчетата, и храстите, и горските цветя…

През тази година акацията се очертава да цъфне с 20 дни по-рано, така че ще трябва бързо да се подготвим. Медосборът и пчелите няма да ни чакат. Вадим основно мед – горски букет, акация, липа, кориандър, лавандула. За част от културите местим пчелините на различни места. Идеята е да можем да оползотворим на 100 % цъфтежа и пчелите да имат пълноценна паша.

През изминалата пчеларска година всичко тръгна добре, след това обаче се засуши, а после дойдоха дъждовете. Стана много сложно за пчелите и за събирането на прашец. Отчитаме една не много добра, средна по добив година. Когато природата е срещу нас, където и да изместиш кошерите, какъвто и вид пчеларство да практикуваш, няма спасение. Ако трябва да обобщя, последните два пчеларски сезона са пълни с предизвикателства – климатични аномалии, ниски изкупни цени и какво ли още не.

Имали сме обаче различни години, вадили сме по 30-40 кг мед от пчелно семейство. Много ни помага фактът, че практикуваме подвижно пчеларство. Стараем се да произвеждаме колкото се може по-различни видове мед и именно затова работим по този метод. Според търсенето на пазара се насочваме към различните видове паша и успяваме да я намерим. Оказва се, че хората търсят мед, който стои по-дълго време течен и не се озахарява – липа, акация, горски мед.

Реализираме меда и пчелните си продукти само на дребно. Прекратили сме всякакви отношения с прекупвачи. Заради ниските изкупни цени разчитаме на директна среща с потребителите. Идеята ни при реализацията на продукцията е да прескочим търговците.

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!