25 ГОДИНИ ЗК „СЪГЛАСИЕ“ РАЗЧИТА НА ДОБРИЯ КОЛЕКТИВ

* 12 000 дка земя, ферма с 240 животни, обновен технопарк, са активите на тази стопанска единица, която доказва, че при добра организация и мъдро ръководство неудачите могат да бъдат преодолени. Повече за дейността на структурата разказва дългогодишният й председател инж. Паньо Христов.

Четвърт век след създаването си ЗК „Съгласие“ е намерила точния баланс между социалната функция и високите добиви. Нейният дългогодишен председател инж. Паньо Христов е категоричен, че културата на земеделие се развива и носи все по-високи резултати.
Създадената през 1993г. ЗК „Съгласие“ цели 25 г. съумява да премине през ежедневните трудности на селското стопанство у нас. Срещаме се с нейния председател – 47 годишният Паньо Христов, който е родом от селото. Някогашният възпитаник на техникума по електроника в Стара Загора поема кормилото на управление на стопанството през 2005 г. Инженер по образование той много бързо навлиза в коловозите на управление. След като поема отговорната задача да бъде председател г-н Христов специализира магистърска степен по агрономство в Тракийския университет в Стара Загора. Наборът от знания му дава кураж в откриване на правилни решение по наболелите въпроси. А те не са един и два:
– Със земеделие се занимавам вече близо 20 г. Отначало поработвах като комбайнер, след това бях част от една от фирмите, вносител на земеделска техника у нас. Някак случайно, като че ли, станах председател на ЗК „Съгласие“. Още в началото обаче имах идеята да приложа новите технологии, които открих в частния сектор – спомня си нашият събеседник. – Ситуацията в онези години пред кооперацията обаче никак не позволяваше да се инвестира в нова техника. Просрочени задължения в размер на 500 хил. лв., неизплатени заплати и липса на доверие във възможностите на колектива, са само част от детайлите в целия финансов колапс, пред който бе изправено стопанството…
Само за 4 г. ръководителят успява да направи от забуксувалата земеделска единица работеща и доходоносна фирма. Съкращаване на разходите и намаляване на обработваемата земя са първите стъпки, които предприема, с помощта на УС.
От 18 хил. декара през 2005 г. днес машините на кооперацията обработват 12 хил. декара, разположени изцяло в землището на Зетьово. На тази площ механизаторите залагат пъстър „килим“ от култури. Като започнем с традиционните пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед и преминем през люцерна, етерично-маслени, лозя, риган…
За да отговорят на предизвикателствата и преди всичко, за да постигнат високи резултати, в зетьовската кооперация вече няколко години стопаните залагат на чуждестранни сортове пшеница.
– Със съжаление трябва да отбележа, че държавата абдикира от ангажимента си да развива науката у нас, което наред с много други сфери се оказа пагубно за българските пшенични семена. Необходимостта да бъдем конкурентоспособни и да отговорим на предизвикателствата на пазарите ни накараха преди няколко години да обърнем гръб на българските сортове – разкрива агрономът.
От години ЗК „Съгласие“ е известна с производството на висококачествен лавандулов цвят. Отглеждат се също римска лайка и маточина. Тази година обаче пазарът на маточина буквално се е сринал, поради драстичното увеличение в площите. Във времето зетьовските стопани са правили опит и за възраждане на зеленчукопроизводство и по-специално на пипера, но пазарът и липсата на подпомагане в този бранш ги отказват.
Социалната функция, която ЗК „Съгласие“ изпълнява към жителите на село Зетьово, се постига чрез другия подотрасъл – животновъдството. Във времената, когато ежедневно стадата с дребни преживни животни и едър рогат добитък намаляват, кооперацията се ангажира с отглеждането на 240 крави от Черношарената порода. От тях 130 са млекодайни.
– Животновъдството се оказа голямо главоболие, ако трябва да сме честни. Но за нас то е традиция. Не крия, че най ме затруднява бюрокрацията в бранша. Когато ни дойдат на проверка от разплащателна агенция към ДФ „Земеделие“ и от БАБХ все нещо ново се появява, на което трябва да отговаряме. Постоянно излизат скъпоструващи изследвания, напълно ненужни обаче, които сме длъжни да правим и всичко това се превръща в една пречка да развиваме този отколешен български отрасъл. Не казвам, че не трябва да има контрол, но вече става безобразно – откровеничи г-н Христов.
ЗК“Съгласие“ предприема цялостно обновление на машинния парк. Опитът на инж. Христов в частния сектор си казва думата. Доказалите се, но вече морално остарели трактори от поколението Т-150 са заменени с две машини CLAAS с мощност от впечатляващите 240 к.с. След като подсигурява тежката обработка той се насочва и към два трактора от марката „Киоти“ от 90 коня за по-леките дейности. Разбира се, няма как да се мине и без верните помощници, а именно „Болгар“-ите. В последните 10 години кооперацията инвестира средства, за да подобри качеството и при прикачния инвентар.
– Селското стопанство несъмнено се нуждае от подпомагане, но начинът на разпределение на средствата трябва да бъде променен. Далеч по-правилно е да се обвърже по линията „декар-продукция“. Ако ние от 1000 декара изкараме примерно средно по 500 кг зърно, а друг от същата площ получи 600 кг, то трябва да бъде субсидиран с по-голяма сума от нас. Така е справедливо! – изразява своето мнение инж. Христов. Категоричен е и по темата, касаеща бъдещето на сектора у нас. – То е ориентирано в използването на максималния капацитет на земята, което включва и втора култура в рамките на стопанската година. Тя ти дава възможност за допълнителен доход. За да инвестираш в земеделието, за да купуваш съвременни торове, техника, трябва да имаш сигурност. Ето защо смятам, че развитието на сектора върви ръка за ръка с неговата комасация.
Друг проблем е липсата на работна ръка. Младите не се задържат по селата, трудът в сектора е непривлекателен, а обезлюдяването на цели региони направи земеделието „заложник“ на този процес…
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!