GUSTO PINK Е НОВИЯТ ХИТ ПРИ РОЗОВИТЕ ДОМАТИ!

  • Eurasia пък е №1 при червените. Нови високообещаващи сортове показа екипът на „Агрис“ на открити дни в Пловдивско и Пазарджишко.
  • „Занапред ще продължим да произвеждаме вкусни български зеленчуци и да работим със семената на „Агрис“!“ – заяви фермерът Йордан Чалъмов, домакин на проявата в Пазарджишкото село Лозен.

През изминалата седмица „Агрис България“ организира три открити дни в Пловдивско и Пазарджишко, за да покаже на зеленчукопроизводителите как се представят сортове и хибриди домати на фирмите Yuksel и Clause, с които си партнира. Г-н Станислав Ибушев, технически консултант и продуктово развитие в компанията даде началото на проявата в село Лозен, Пазарджишко:

-За втори път правим открит ден при семейство Чалъмови. Те са много добри производители, отнасят се сериозно и професионално към работата, съдействат ни максимално и сме доволни от резултатите. 
Продуктовата листа на „Агрис“ е доста богата. Работим с фирмите Yuksel и Clause, те непрекъснато ни предоставят нови сортове. Нашата задача е да изберем най-доброто, което се търси на българския пазар, защото трябва да покрием възможно най-много изисквания.
ДОМАТЪТ КАТО КУЛТУРА ИМА МОЖЕ БИ 10 ПРИЗНАКА: вкус, устойчивости на сорта, едрина, да не образува кочан в плода, да е равномерно оцветен, да е транспортабилен. Всички те са много важни и реално идеален сорт няма. Ние трябва да изберем този, който покрива най-много от тези изисквания.
Тук при сем. Чалъмови сме заложили 10-12 сорта, от които ще се спрем максимум на 3-4. Примерно, 1 червен и 2-3 розови. Много рядко още от първата година се отказваме от някой сорт или пък веднага го предлагаме на пазара, защото не е професионално. Вслушваме се и в мненията на самите производители, нали в крайна сметка те го предлагат на крайния потребител и е важна обратната връзка. Защото има и сортове, които първо те въодушевяват, но когато клиентът не е доволен от вкуса, биват пренебрегвани…
Повечето от показаните сортове са розови, защото 90% от пазара в България вече се заема от този домат. Червеният домат се гледа предимно за ресторанти и хотели.  
Единственият червен домат тук е EURASIA F1 – едър, вкусен, не се пука, транспортабилен. Устойчив е на бронзовост, на нематоди, връзва добре, става едър, лъскав.
При розовите домати разнообразието е много голямо и при двете фирми, с които си партнираме. В течение на годините в продуктовите им листи има много доказани сортове, излизат и нови, които са доста добри. Например, досегашният лидер на фирма Yuksel – Пинк Рок, който е №1 в цяла България, всички го познавате,.
А вече има подобрение със същата визия и същия вкус, но с по-добро опрашване, връзва повече, съответно и добивът е по-висок – и това е GUSTO PINK F1. Доматът е по-изчистен, по-лъскав, по-добре оцветен и това определено ще бъде новият ХИТ през следващите години. С 5-6 плода на китка, силно устойчив на напукване и върхово гниене. Много висок добив от вкусни плодове.
Фирма Yuksel предлага и доста голямо разнообразие на т.нар. „кьой“ домати (селски) – те са по-ръбести, не са закръглени, многокамерни са – с 10-11 камери. Това е новото течение в доматопроизводството. Отличават се с визията си основно, на вкус не са толкова сладникави, а имат една леко кисела жилка, която много хора предпочитат. Добивът им също е изключително добър, но си имат изисквания за по-малко китки. 
Тук сме заложили LEROXY и SONAROSSA F1. Основно ще предлагаме SONAROSSA F1 – комерсиален домат. Притежава устойчивост на бронзовост, вариант е за полиетиленови и за стъклени оранжерии. 
LEROXY е също „кьой“ домат, с устойчивост на бронзовост, многокамерен.
Такъв тип домат на фирма Clause пък е 44169 – аз го наричам „бабин“ домат, става много едър – 700-800 г и много добре натоварва растенията. Предстои му регистрация до есента и ще влезе в предлагане.
CLAROSA F1 е устойчив на вируси хибрид, със стабилен добив и много добро опрашване през лятото.  Отлична транспортабилност и съхраняемост, много добър розов цвят. 
Другото интересно предложение от портфолиото на Clause е розов домат, тип рома, като нашето Ръгби, но малко по-заоблен отпред. И това е KONGO F1. Около 150-200 г е средният му размер, има и по-едри плодове, с характерна удължена форма. Залага до горе, може да се остави на повече китки. 
Освен в Пазарджишко, проведохме открит ден и в Пловдивско със същите сортове. Организирали сме и външни опитни полета с пипер, зеле, патладжан и безколови домати – завърши г-н Ибушев.

** *
„ПИНК РОК“ НИ Е ЛЮБИМЕЦЪТ, „ЕВРАЗИЯ“ Е №1 – ДОБИВЕН, БЕЗ КОЧАН, ВКУСЕН…!
След обиколката на оранжериите младият домакин Йордан Чалъмов сподели повече за производството и партньорството с Агрис:

-От доста години се занимаваме със земеделие, над 10. Баща ми – Иван е поставил началото, след това започнахме аз и брат ми – Жан Чалъмов. Фирмата ни е на негово име.
От 4-5 години по-професионално отглеждаме домати. Оранжериите ни се простират на 7,5 дка. Отделно залагаме 40 декара зеле външно, картофи – 40-50 дка, сладка царевица на площ от 60-70 дка. Всички домати в оранжерията са на фирма „Агрис“. От 3-4 години датира партньорството ни. В техните сортове и хибриди ни харесва това, че доматите са без корени, кочани, вкусни са, добре изглеждат. Пинк Рок ни е любим сорт, а от червените – Евразия е №1. Вкусен, без кочан, добивен. Моите наблюдения са, че хората търсят вкусни и трайни домати!
Продукцията реализираме в София по тържищата. Най-важното е крайният потребител да е доволен, тогава и ние сме доволни! Занапред ще продължим да произвеждаме вкусни български зеленчуци и да работим със семената на „Агрис“!
Пламена ПЕТКОВА

На снимката: Станислав Ибушев (вдясно) с домакина на проявата Йордан Чалъмов.

(повече в Агровестник – стр. 19-22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!