INTELIFRESH СЪБРА НА ЕДНО МЯСТО ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО ДО РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

* Интерес към развиващия се потенциал в сектора бе заявен и от чуждестранни търговци. Именно сближаване на позициите между производство и дистрибуция и създаване на трайни партньорства по цялата верига на доставките бе основната цел на организаторите от ИнтелиАгро.

Една от най-атрактивните презентации по време на форума изнесе Иван Иванов – овощар, член на Съюза на дунавските овощари, и собственик на „Агротайм“:

– Днес имам удоволствие да говоря за това „Как да бъдем успешни“. В голяма степен за нашия бранш успехът минава през реализация на продукцията, добър пазар и т.н. Засаждам, отглеждам, бера, изкарвам пари – това е най-лесният начин на пътя към успеха, според повечето фермери.

Най-напред искам да кажа използвайте професионални съвети и платени консултации! Най-добре изхарчените пари за мен са били консултантските. Те могат да ви спестят много грешки и да ви изкарат милиони!

Избор на подходящ терен и сортова структура. Това често се подценява от фермерите. Обикновено залагаме култури, които виждаме при съседа или при някой приятел. Това не е съвсем добре, защото не знаем дали този продукт е търсен, какви са интересите на нашите клиенти. Всичко това води до намалено конкурентно предимство.

Като стана дума за модерни генетики искам да обърна внимание на темата клубове и клубни сортове. Това е един начин да станем ексклузивни, да работим с продукти, които са по-атрактивни, към които клиентите имат завишен интерес и които са достъпни само за определен брой производители.

Примери за клубни сортове са чери домати, малини „Сапфир“ (по-вкусни, по-едри, по-сладки, по-месести). Те са ограничени за производители или съюзи, които са купили правата върху сорта и никой друг не може да го отглежда. Други иновативни продукти – розови тигрови лимони (набраздени са отвън, а вътре са розови), ябълки „Рокет“ (с атрактивен цвят, твърди, сочни, хрупкави), папал (кръстоска между ябълка и круша), авокадо без костилка. Такава е посоката, в която трябва да мислим!

По дългия път е задължително да обърнем внимание и на въвеждане на стандарти за качество в овощните градини – ключов момент. Те са основа за доказване на нашия имидж. GLOBAL G.A.P е задължителен, минимално необходим сертификат. Следват стандарти за устойчивост, за качество и в заготовката, за транспорта, сортирането, пакетирането. Някои от световните търговци изискват сертификати, които гарантират спазването на социалните и етични норми. В много случаи се налага да имате служител, който да се занимава само с попълване и следене на всичката тази документация. Но търговските вериги държат на сертификатите, защото държат на качеството!

Част от по-дългия път към успеха е и търсенето и намирането на клиенти. Важно е да имаме атрактивни продукти. За първата доставка ви съветвам да проверите точното количество, размер и сорт дали отговарят на поръчаното. Поискайте обратна връзка, ще направи добро впечатление. Веднъж стигнали ли сте до първа доставка, сте свършили повечето работа. Другото е качество, регулярност на доставките, усъвършенстване на персонала, комуникация с клиентите. Всичко това да доведе до съвместен растеж.

В България имаме 4 основни перспективи за реализация на продукцията – естествено нашият роден пазар, съседните ни страни, Западна Европа, Азия.

И накрая да кажа няколко думи и за компанията ми. „Агротайм“ е семейна фирма, която отглежда 800 дка череши от 25 сорта. Градините ни се намират в Исперих. Изградихме и сортировъчен център. Работим основно с Англия и големите български вериги. През 2014 г. станахме първата компания, която изнася за Marks&Spencer и Waitrose (търговски вериги от по-високия клас) пресни плодове. След 18 месеца преговори! Дотогава България не беше в списъка с одобрените участници. Ние направихме страхотен пробив!

За да си осигурим достъп до новите тенденции, в „Агротайм“ работим с научни институти, с консултанти, правим опити на терен, в нашите условия. Инвестираме в нови формировки, в нови подложки за оптимизиране на добивите. Инвестираме и в обучение на персонала, както знаете навсякъде има затруднения с човешкия фактор.

Какви са бъдещите ни планове? – Имаме идея за нов сортировъчен център за кайсии, праскови, нектарини и сливи. Създаваме и нова овощна градина със сливи и кайсии. Въвеждаме и системно проследяване на потоците на плодовете (ERP система), нещо което ни липсваше. Миналата година започнахме да изкупуваме череши от други производители и да ги сортираме при нас. Затова е необходим много добър контрол. Очакваме да реализираме първите си доставки на Скандинавските пазари и търсим подходящи партньори в Азия.

Ако предлагаме качество и регулярност на доставките, атрактивна презентация на плодовете, добри цени, тогава ще растем заедно!

* * *

Как да работим с големите търговски вериги у нас? На този въпрос даде отговор г-н Георги Гърневски, ръководител проект „Плодове и зеленчуци“ в МЕТРО България. От 2016 г. той се ангажира с развитието на проекта „Отгледано с грижа в България“, който променя изцяло бизнес-модела на компанията за снабдяване с плодове и зеленчуци. МЕТРО започва работа с локални земеделски производители от цялата страна, като изгражда асортимент от 150 сорта български плодове и зеленчуци, които местните производители доставят директно до магазините на компанията. „Отгледано с грижа в България“ превръща най-голямата компания, търговец на едро в България, в посредник между нейните ХоРеКа (хотели – ресторанти – кетъринг) клиенти и българските земеделски производители. Проектът предлага директно договаряне между стопаните и МЕТРО, гарантира бързо заплащане на договорената продукция и допълнителна подкрепа:

– „Отгледано с грижа в България“ – успешен модел за работа между локалните производители и българските търговци. Целта на програмата е подкрепа за местното производство на плодове и зеленчуци, за да предоставим на клиентите ни свежи и уникални български продукти, произведени с максимална грижа за нашата природа, наследство, локален вкус и национално достойнство.

Променихме модела на работа и сега планираме заедно – търговци и производители, за да стигнем до крайната точка – потребителите. Затова се свързахме с над 200 производители, със 120 от които започнахме бизнес. На първо място ние направихме изисквания за качество, за опаковка, за сортове, за доставка, на база на това, което търси клиента. Работим предимно с хотели и ресторанти, но също така с търговци и крайни клиенти.

Според спецификата на различните продукти, работим с различен тип производители – и с 2 и с 2000 дка. Ключово за нас, от Метро, е да подготвим продукти, които да изнесем в Европа като автентични български. За нас пътят към успеха е в диференциацията и в защита на тази диференциация. Подпомагаме уникалните български продукти като съдействаме да получат географска идентификация. Помагаме за допълнително инвестиране в опаковки и в осигуряване на пазар в чужбина.

Един от успешните примери е „реселешки воден лук“, който е в процедура по получаване на сертификат за географска идентификация и защитено наименование. Благодарение на това ще можем да го изнасяме в Европа.

Представихме типичните български сортове „розова магия“, „розово сърце“ и „розов блян“ в Германия. Розовата магия беше опитан от над 30 000 души. Следващата ни стъпка е да започнем да ги изнасяме в чужбина с тези наименования.

„Метро“, първа от веригите в България, обособи специфичен биосектор – с над 2000 продукта, над 70 вида плодове и зеленчуци. Защото подкрепяме био и интегрираното производство.

Скъсяваме веригата на доставки, позволявайки по-добро пазарно позициониране за локалните малки производители. Помагаме им да подобрят уменията си и да отговарят на най-високите изисквания за качество. Сертификатът е задължителен за износ, но ние редуцирахме някои изисквания за България, за да направим прехода от сегашните земеделски практики към изискванията в Европа плавен и за да отговорим на минималните изисквания за осигуряване на качество, но без това да бъде за сметка на цената.

ТРАДИЦИОННИТЕ И УНИКАЛНИ БЪЛГАРСКИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ – ВИНАГИ СВЕЖИ, ДИРЕКТНО ОТ МАЛКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ

150 вида български плодове и зеленчуци, над 200 производители с директни доставки до 11 магазина, 12 000 тона планирани обем за първите етапи на програмата, 6 000 български ресторантьори с нови възможности благодарение на уникален и свеж асортимент. Първите резултати сочат 30% ръст в общия обем продадени плодове и зеленчуци и 50% ръст в продажбите на българския асортимент.

Пламена ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!