„Viki Nuts“ – царството на здравословните изкушения

*Собствениците семейство Петя и Делян Маркилеви изграждат нова фабрика за тахани и ядки в село Драгижево. Под търговската си марка предлагат широко разнообразие от ядки, тахани, сушени плодове, семена, зърнени храни, суперхрани, масла, шоколад, мед и пчелни продукти, снакс, биопродукти, хранителни добавки, протеини на прах и др.

Семейство Петя и Делян Маркилеви са изградили истинско царство от здравословни храни. Те са собственици на фабрика за тахани и ядки във Велико Търново, като са стартирали изграждането на нова фабрика в село Драгижево. Започват бизнеса си още през 1999 г. с цех за печене и пакетиране на фъстъци. Поетапно включват по-широк асортимент от ядки и семена. Предприятието изграждат в периода 2021-2014 г. със собствени средства. Постепенно решават да създадат собствена линия от тахани и са едни от първите в страната. След това изграждат пчелин от 100 кошера в околностите на старата столица, като произвеждат биомед под надзора на сертифициращата фирма „Макон“ – В. Търново.
В момента под търговската си марка предлагат широко портфолио от ядки, тахани, сушени плодове, семена, зърнени храни, суперхрани, масла, шоколад, мед и пчелни продукти, снакс, биопродукти, хранителни добавки, протеини на прах и др. Реализират изделията си на вътрешен пазар – в магазини за здравословно хранене, биомагазини и дори в аптеки.
Важно направление в производството са таханите и шоколадите, които са по техни рецепти. Таханите са изключително разнообразни, като има и биопродукти – слънчогледов, лешников, орехов, сусамов, от тиквени семки, бадемов, като тези видове се предлагат и под формата на пълнозърнести варианти.
Шоколадите са изключително здравословни и вкусни, защото се ползват естествени подсладители. Някои са без захар и са подходящи за диабетици, а други пък са за вегани. Например натуралният шоколад е подсладен с еритрол и стевия, като в състава си включва тиквени семки и какаова маса. Каковият крем с лешници пък е овкусен с фибри от цикория. Ореховият шоколад е овкусен със сурова тръстикова захар.
Сушените плодове са истинско изкушение за любителите на здравословната храна. Освен сушените годжи бери, черница, череши, малини, кокос, джинджифил предлагат и по-екзотични плодове като кумкват, помело, манго. Някои от плодовете са обработени по специална технология, за да съхранят полезните си качества като лиофилизирани малини.
Сушените малини съдържат рекордно количество ценни витамини, така че това е не само вкусно сладко лакомство – яденето на сушени малини надеждно предпазва от атеросклероза, а също така помага за нормализиране на кръвното налягане. Много са полезни и за кожата – правят я по-гладка и еластична.
Храненето със сушени плодове е част от здравословните диети, като например средиземноморската. Те са истинско съкровище в света на храните. Имат до четири-пет пъти по-голяма концентрация на витамини и минерали в сравнение с пресните, а вкусът им е по-интензивен и сладък. Съдържат много диетични фибри, полезни за доброто храносмилане, за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Богати са на прости захари – предимно фруктоза и глюкоза и са неоспорима енергийна бомба, без да са прекалено калорични.
„Комплимент“ за потребителите са суперхраните и някои нови продукти. Сред интересните артикули е мескит на прах или брашно. Те се добиват чрез смилане на семената от шушулките на дървета, отглеждани в Южна Америка и Югозападната част на Съединените щати. Имат хранителни и лечебни сили, заслужаващи вашето внимание. От векове се използват като брашно и естествен подсладител от американските индианци. В днешно време се превръщат в популярна суперхрана, която е алтернатива на захарта.
Друг интересен продукт е брашното от тапиока. Представлява безвкусна нишестена и безглутенова съставка, произведена от изсушен корен от маниока. Използва се като сгъстител за супи и сосове или като свързващ агент. Чудесно е за добавяне към приготвянето на вегански сирена. Благодарение на своята фина структура и неутрален вкус, то е много подходящо за използване в различни печива. Придава им приятна, мека и ефирна структура.
Суперхраните са друго направление в продуктовата листа. Срещат се в естествен вид в природата и са с изключително висока хранителна стойност. Те дават разнообразна комбинация от необичайно високи количества витамини, минерали, аминокиселини, диетични фибри, полезни мазнини, антиоксиданти и хранителни фитонутриенти като полифеноли. Имат способността да увеличават с пъти жизнената сила и енергията на тялото. Суперхраната може да е зърно, като какаото, може да е ядка, като бадема и ореха, семе като Киноата и Чията или пък плод като Годжи бери или Инка бери.
Семейство Маркилеви признаха, че работят не само за развитие на производствената база, а и за разширяване на продуктовите линии. За тях най-голямата радост е, че подаряват здраве и енергия на своите клиенти.
Лилия Лозанова

На снимката – Делян Маркилев сред предлаганите разнообразни продукти

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!