КОГАТО МЛАДИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ НА СЕЛО…

* В Надарево, Търговишко създават център за устойчиво земеделие. В него младежи от различни възрастови групи ще се обучават как да отглеждат културите в биоградината.

Зарадвахме се, когато узнахме, че в Надарево, обл. Търговище, неколцина млади хора са се захванали с нелеката задача да се върнат на село и да създадат център за устойчиво земеделие. Един от тези ентусиасти е Апостол Апостолов от фондация „Ботаника Лайф“, който заедно с петнайсетина свои колеги – съмишленици и доброволци, стартираха и вече реализират проект „Създаване на обучителен център и производствена база за младежко участие и устойчиво земеделие“. Начинанието има за цел да насърчава ученето на младите хора в областта на устойчивото земеделие, да им помага да придобият знания и умения, с които да продължат образованието си, да си намерят работа или да стартират собствен бизнес.
Как конкретно се развиват нещата тук? Разговаряхме с г-н Апостолов, който живее във Варна, но сега ангажира голяма част от времето си за създаването на обучителния център в Надарево. За целта той всяка седмица пътува (във Варна се връща само през почивните дни), а в останалото време, заедно с останалите момчета и момичета работят и съдействат за изграждането на този център. В момента тук кипи усилен ремонт по преустройване на бащината му къща в административно-учебен център, строи се и общежитие, където ще отсядат младите хора по време на практически занимания.
Екипът основно залага на 30 дка, наследствена земя на Апостол, като 10 дка от нея ще се използува за биоградина, предвидена за обученията, а в останалите 20 дка ще се отглежда биопродукция. Работата по засяването и отглеждането на културите вече е в ход, сезонът няма да бъде изпуснат и тук очакват наесен добри добиви и то от екопродукция, която ще бъде без химия, а с вкуса на чудесните български плодове и зеленчуци.
В това амбициозно начинание младежът среща разбиране и подкрепа от много хора, сред които е и Галина Пенчева, инженер по професия, бивш учител, позитивен човек, радетел за природосъобразен начин на живот. Галина си има своя еко-градина в омуртажкото село Царевци. Сега обаче цялото й внимание бе фокусирано към курса по устойчиво земеделие, в който тя беше една от обучаващите. Той се проведе от 11 до 15 юни, в него взеха участие предимно подрастващи млади хора до 18 г. от Търговище и Попово. Курсът бе безплатен и се проведе в стопанството на Фондацията в Надарево. По време на обучението младите получиха освен знания, и практически умения в сферата на устойчивото земеделие, които несъмнено ще им помогнат в бъдещата им работа и при стартирането на собствен бизнес.
Ботаника Лайф, в партньорство с фондация Велукс организира едноседмичен курс. Обучението имаше за цел да въведе участниците в основните понятия в сферата, както и да ги запознае с практическите похвати за отглеждането на плодове и зеленчуци по екологичен начин в семейната градина или в малкото лично стопанство. По време на курса те се запознаха с основните етапи при залагането на екологичната продукция в демонстрационното поле. Участваха в практически задачи по обработката и съхранението на почвата, използване на билкови настойки, мулчиране, правилно оползотворяване на водните ресурси и съчетаване на растителни видове с цел растителна защита и подпомагане на растежа на културите.
Но какво ще се случи след това изключително ефективно обучение в действителност?
– Участниците ще могат да правят разлика между конвенционалното и устойчиво земеделие; да разпознават основните видове, използвани за храна и/или като полезни растения; да прилагат на практика основните похвати за обработка на почвата и отглеждането на основните култури в семейната градина или в малкото стопанство; да приготвят някои билкови настойки за екологично торене и растителна защита; да изработват за собствени нужди зелени лехи и компостерни съоръжения; да мулчират с растителна био-маса.
Обучението съвпадна с първия етап от реализацията на проект „Био-езеро“ в градините на Ботаника Лайф, под ръководството на г-н Фриц Васман от Швейцария. Той е международен консултант-експерт по дизайн на езера и градини, озеленяване на сгради и изграждане на покривни градини. Г-н Васман бе много полезен и за това обучение.
Курсът се водеше от Апостол Апостолов, ръководещ Фондация Ботаника Лайф, който сподели специално за „Агровестник“:
– „Обучението мина успешно. Надявам се, че всички, които взеха учестие научиха много неща и теоретично, и нагледно в демострационното поле. Макар и да беше твърде горещо, всички показаха желание, интерес, търпение в усвояването на терминологията и основните похвати на устойчивото земеделие…
Деяна ВЪЛЧЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!