ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО МОЖЕШ ДА ОЧАКВАШ, НО НАЙ-НАПРЕД ТРЯБВА ДА ВЛОЖИШ – СРЕДСТВА, ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И МНОГО ТРУД…

* Макар и млад, само на 27 години, в това неписано правило е убеден Георги Янков от с. Леново, който от малък заедно с брат си помага в семейната ферма. Днес отговорностите му са много повече – в растениевъдството и рибовъдното стопанство.

Бизнесът на сем. Янкови от Асеновградското село Леново започва преди двайсет години. Началото поставя бащата Никола Янков. Регистрира фирма ЕТ “Катриг 5”, с предмет на дейност растениевъдство и животновъдство.

– Аз и брат ми сме отскоро, от 2 години се включихме активно в производството – уточнява още в началото младият фермер. И двамата решават, че в земеделието има бъдеще, а семейният бизнес дава възможност за развитие. Георги е завършил инженерство със специалност Механизация на производството в София, а сега учи магистратура по агробизнес в Аграрния университет.

Радослав е с 2 години по-малък от него и е агроном – растителнозащитник. Така желанието за работа и при двамата е подплатено с познания в сферата на селското стопанство.

– Фирмата ни е семейна, обработваме 9 000 дка земя в землището на нашето село. Имаме и ферма с 250 дойни крави, а с подрастващите и юниците те са два пъти повече. Базата, където се намираме сега, е закупена от баща ми преди доста години – характеризира двете направления Георги. – Още като деца му помагахме, всяко лято и през ваканциите се въртяхме покрай машините и в стопанството.

РАСТЕНИЕВЪДНИЯТ СЕКТОР на семейната фирма включва отглеждането на основните за региона полски култури – слънчоглед, царевица и пшеница. От пшеницата години наред тук се сее Енола, която дава добри добиви. Тази година също ще заложат на нея и ще разнообразят сортовата листа със садовската селекция.

Царевичните и слънчогледовите хибриди от портфолиото на “Еуралис” мерят сили в полята край Леново с други сортове. Те са основните, на ограничени площи се сее и царевица от родната селекция. Повече от половината от полетата са поливни и при необходимост живителна влага се подава в определения период.

Единствено при люцерната компромиси с водата не могат да се правят, тя заема 400 декара и се полива с тръбно-ролкови поливни системи. Но общо-взето мероприятието е трудно, отбелязва младият фермер.

Продукцията в стопанството на фамилията Янкови се разпределя по направления. Най-напред се раздава рентата на хората, поверили земите си на арендатора, заделя се и определено количество хлебно зърно за фурната, необходимите количества концентрат за животните и едва тогава останалите количества могат да се продават или съхранят в базата.

КРАВЕФЕРМАТА и ПОЛСКОТО ПРОИЗВОДСТВО вървят заедно. Направлението на стадото от Черно- и Червено-шарената порода е млекодайно, постоянно се доят около 200 крави, а общият им брой достига 500, с малките теленца, подрастващите, юниците. Постигат средно около 18-20 л средна дневна млечност.

Отглеждането тук е съобразено със сезоните – напролет млечните крави правят двучасова разходка на открито. Собствениците намират това за полезно, най-вече за поддържане на копитата на животните. В останалото време са в оборите.

Методът на отглеждане на дойните крави е по израелски модел – свободно, с несменяема сламена постеля, която през ден се допълва, а след месец-два се почиства изцяло. Машините извършват това за няколко часа.

ПРОЦЕСИТЕ ВЪВ ФЕРМАТА НА ЯНКОВИ СА МЕХАНИЗИРАНИ.

Миксер подготвя фуражите, дажбите са разработени съобразно продуктивността на животните и категориите. Вече девета година работят с него и са много доволни. Механизирано става и почистването на оборския тор. Във фермата е монтирана доилна зала, тип “рибена кост”. Специалистите от пловдивската фирма “Де Лавал” ще оптимизират процесите и доенето много скоро ще става на групи и за по-кратко време.

За здравното състояние и заплождането на стадото се грижи ветеринарен лекар, който е на щат във фермата. Целта на екипа на кравефермата е да се повишава плодовитостта и продуктивността на дойните крави.

* * *

От дума на дума стигнахме и до ТЕХНОПАРКА, който е снабден с необходимите за всички дейности машини. По Мярка 121 на ПРСР фермерите – баща и синове, са закупили трактор “КЛААС Аксион” от 260 к.с. с много добре подбран прикачен инвентар към него (дискова брана, култиватор и плуг). Стойността на проекта е 400 000 лв. Одобрението и връщането на субсидията става бързо, а наскоро (след 2-3 месеца) собствениците ще изплатят последните вноски по кредита. Стопаните са направили и директен внос от Германия на две прибиращи машини: “КЛААС Лексион” през февруари и “КЛААС Ягуар” преди началото на кампанията по силажирането. И изразяват задоволство от високото качество на фуража, постигнато с тази немска техника.

Разполагат и с 6 трактора “ТК 80” за по-леките обработки, с необходимите сеялки за есенници и пролетници. В земеделските дейности активно включват и закупения неотдавна трактор “Джон Диър”, втора употреба от Германия. Той е само на 2 000 моточаса и постига високо качество на всяко едно мероприятие.

– Механизаторите, заети в растениевъдството са 7-8 души, още толкова са и работниците във фермата. Та екипът ни като цяло е от 16 човека. Селото ни е малко, хората са възрастни, работна ръка трудно се намира – пояснява инж. Янков.

Какви са бъдещите ви намерения, питаме любезния домакин.

– Доста идеи сме разработили, на първо място искаме да модернизираме животновъдната ферма. Предвиждаме изграждане на ново помещение за по-голям брой крави, разделяне на стадата на по-малки групи за по-бързо издояване. Субсидиите, които получаваме влагаме изцяло в оборудване на технопарка.

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!