СРЕД ОРХИДЕИТЕ СЕ ЧУВСТВАМ В ДРУГ СВЯТ

*Това споделя родопчанката Галя Стойкова. Тя отглежда над 200 екзотични растения от 30 вида от цял свят. Мечтае да събере колекцията си в зимна градина.

Уникална колекция с орхидеи поддържа родопчанката Галя Стойкова. Екзотичните растения отглежда на три места – у дома, в службата и в бащиния й дом в Смолян. Всяка свободна минута отделя за тях, а те й се отблагодаряват целогодишно с невероятни цветни и ароматни „водопади“. Галя е „запалила“ и някои от колегите си от Областното пътно управление в града, където работи като началник отдел „Административно обслужване“. Интересът към орхидеите се заражда преди няколко години, на юбилеен рожден ден на сестра й, която получила за подарък красива саксия. Скоро след това Галя купува първата си орхидея, но не успява да я опази. Това я стимулира да търси информация за отглеждането им най-вече от интернет и се включва в различни групи, където участват хора, влюбени в орхидеите. Най-актуалната информация тя черпи от Американското орхидеeно дружество, в което членува. Постепенно започва да купува различни видове и в момента колекцията й включва близо 200 броя от 25-30 вида.

*Вече спрях да ги броя! – сподели в началото г-жа Стойкова. – Всяка година колекцията ми расте и търся все по-редки видове. Правя поръчки от цял свят по интернет. Последната ми придобивка е от Рио де Жанейро, откъдето пристигнаха десетина орхидеи, предимно хибридни Катлеи, които са много редки за Европа. За мой късмет те се развиват добре в умерения климат, даже една от тях вече цъфна.
Отглеждането на екзотичните растения не е много лесно, а и трябват много знания. Всеки вид си има специфика в отглеждането и ако не се спази, до една-две седмици то заминава. Преди да взема нов вид, чета много и търся съвети по форумите. Проблемът е, че трябва да се осигурят оптималните условия, при които вирее съответният вид. По принцип орхидеите се срещат във всеки климатичен пояс на земното кълбо, даже и в България си имаме земни диворастящи орхидеи, които цъфтят по планините. У нас най-често се срещат видове от рода Фаленопсис, които се продават и по магазините. А разновидностите на орхидеите са безброй. Като цветове и форма на листа изобщо не си приличат и нямат нищо общо с тези, които се продават в търговската мрежа. До седмица очаквам да отвори цвят една черна орхидея – Фредкларкеара. Тя спада към вид Катасетум, от който имам още десетина. Тази година три от тях ме зарадваха с цветове, а другите са още малки.
Специално Фаленопсисът, който е всеизвестен, се дели на две категории – видов и хибриден. Видовите са създадени от природата, а хибридите от хората в лабораторни условия, след което се отглеждат в оранжерии и се продават.
Стойност имат видовете, тъй като някои от тях са изчезващи и благодарение на нас, колекционерите, все още съществуват. Макар, че изчезването им пак се дължи на колекционерите, които ги събират от природата, въпреки че са защитени от закона.
В моята колекция имам и видови и хибридни орхидеи. Избирам ги в зависимост от това за кои имам условия и кои ми харесват. Затова съм ги разделила и ги отглеждам на три места – спрямо светлината и топлината, които мога да им осигуря.
По принцип тези растения не са трудоемки. Основните грижи са свързани с поливането. Присаждат се на 3-4, а може и на 5 години. През останалото време искат влага. През зимата ги поливам веднъж на две седмици, а през лятото, ако е много топло, може да се наложи и два пъти седмично. Има и няколко вида, които се нуждаят от повече влага и се оросяват през ден. Освен поливането, всяко растение оглеждам как се развива и ако има някакъв проблем, да се отстрани навреме. А и орхидеите много боледуват и при тях вирусите са фатални, страдат и от бактериални инфекции. Чувствителни са също към повече влага и по-хладен климат, а реакцията е поява на черни петна и опасност растението да загние. Ако този проблем се улови в началото, лечението е с фунгициди.
На въпрос: Има ли любима орхидея, г-жа Стойкова отговори така:

Като ги гледаш толкова години, се привързваш към всяка една и наистина тръпката е голяма. Но имам и любими – Катлеите, за които споменах и за които буквално треперя, да не им се случи нещо. Имам слабост и към една Венерина пантофка, която поръчах от Китай и вече ще ми цъфти за втори път. Повечето видове орхидеи са ароматни. Наскоро цъфтя една от видовете Катлея – Брасавола Дигбиана, която като по часовник в 6 ч. вечерта пускаше толкова силен аромат от два цвята, че се налагаше специално да проветрявам. А Лиодоро, който имам и който е един от петте най-известни хибриди на Фаленопсис, има аромат на цитрус.
Имам слабост и към планинските орхидеи Цимбидиум.
За разлика от другите растения, които виреят в почва, в керамични или други саксии, повечето видове орхидеите трябва задължително да се отглеждат в прозрачни съдове с борови кори, за да им се създава естествената среда за развитие. Близо 80 процента от орхидеите са епифити. Това са организми, които живеят прикрепени за живо растение, обикновено дърво, но не паразитират от него, т.е. двата организма си набавят необходимата вода и хранителни вещества самостоятелно и независимо един от друг, и жизнените им процеси не оказват негативно влияние един на друг.
Тъй като тяхната естествена влажност е 60-80%, а ние в домашни условия няма как да я подсигурим, затова субстратът, в който растат е борова кора. Необходимо е леко да се овлажнява, за да може да дава влага на корена. Полива се само, когато орхидеята е абсолютно суха. Най-голямата грешка, която правят тези, които за първи път се грижат за орхидеи, е да поливат често, или да оставят вода в чинийките, а това е пагубно за растенията. Те могат за два дни да загинат от бактериално мокро гниене на корените, но не и от засушаване.
Важно е да се знае, че всички орхидеи имат много бавен метаболизъм, т.е. бавно се развиват, но и бавно умират. Тъй като са много издръжливи, ако се гледат добре, без да заболеят, средната продължителност на живота на повечето е около 75 години. А в Ботаническата градина в София има орхидея Катлея, която е от времето на цар Борис.
Покрай красотата на орхидеите забравям за всичко. Като се загледам в коренчета, в цветоносчета, в пъпки, попадам в друг свят. Още китайският мислител и философ Конфуций е казал, че орхидеята е най-красивото цвете, което Господ е сътворил, обобщава в заключение Галя.
Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!